Toezichthouder NZa: ‘Verkeerde prikkels leiden tot onnodige zorg’

vrijdag 26 juni 2020
timer 4 min
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kijkt op verzoek van de minister voor Medische Zorg naar de mogelijkheden die de bekostiging biedt om gepast gebruik van zorg en digitale zorg te stimuleren. Bestuursvoorzitter Marian Kaljouw zegt dat de NZa onnodige behandelingen wil tegengaan.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kijkt naar een financiële stimulans voor gepast gebruik en digitale zorg. De autoriteit wil een einde maken aan zorg die ‘onzinnig’ is, medische behandelingen die niet werken. Volgens de NZa is er een bekostigingssysteem nodig waarbij minder nadruk ligt op productieprikkels.

 

‘De zorg is te veel een verdienmodel geworden’, zegt Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa, in NRC Handelsblad. ‘We moeten kijken hoe we dat om kunnen draaien. Dat we minder gericht zijn op productie, maar wel doen wat nodig is.’

 

‘Afname huisartsenbezoek niet ernstig’

Volgens de toezichthouder leiden verkeerde financiële prikkels in het zorgstelsel tot het leveren van onnodige zorg. Kaljouw noemt voorbeelden als kijkoperaties van de knie bij ouderen of behandeling van slaapstoornissen als apneu. Ook van andere zorg, zoals controles en huisartsenbezoek, vraagt de NZa-bestuursvoorzitter zich af hoe ernstig het is dat die tijdens de coronacrisis afnamen.

 

'Tegengaan van overbehandeling'

Instellingen en medisch specialisten, die veelal niet in loondienst zijn, krijgen nu per verrichting betaald. ‘Misschien moeten we de medisch-specialistische bedrijven wel opheffen en zeggen: de specialisten gaan, net als iedereen, in loondienst’, vraagt Kaljouw zich af. Het ministerie van Volksgezondheid gaf NZa de opdracht om te kijken hoe in de nasleep van de coronacrisis een andere financiering van de zorg kan bijdragen aan het tegengaan van overbehandeling en het stimuleren van digitale zorg.

 

'Belonen van samenwerking en preventie'

Tijdens de coronacrisis legden ziekenhuizen de reguliere zorg gedeeltelijk, of soms zelfs geheel stil. Er ontstond een ‘stuwmeer’ aan behandelingen die moeten worden ingehaald. De NZa berekende dat het aantal verwijzingen via de huisarts tijdens de coronacrisis met bijna 800.000 is gedaald. ‘Ik denk dat je de vraag kunt stellen of het bij al die duizenden mensen om zorg gaat die echt nodig is’, zegt Kaljouw. Volgens de NZa is zo’n 15 tot 20 procent van de behandelingen ‘niet bewezen effectief’ en zouden die niet moeten worden vergoed.


De NZa kijkt naar een andere vorm van bekostiging. Daarbij denkt de toezichthouder aan het financieel meer belonen van samenwerking en preventie. Ook onderzoekt de NZa hoe verzekeraars geprikkeld kunnen worden efficiënter zorg in te kopen, bijvoorbeeld meer buiten de dure ziekenhuizen.

 

‘Bij nieuwe golf kritieke zorg niet uitstellen’

Inmiddels ligt het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis weer ongeveer op het oude niveau, maar daarmee is het stuwmeer nog niet weg, waarschuwt Kaljouw. De NZa is ook bezorgd dat tijdens de crisis het aantal verwijzingen voor de oncologie met 70.000 terugliep. Bij een tweede coronagolf moet dit soort kritieke ziekenhuiszorg niet opnieuw worden uitgesteld, vindt Kaljouw. ‘Als je dat doet zit straks half Nederland in je stuwmeer. Dat is totaal onwenselijk vanuit het perspectief van de volksgezondheid.’


'Digitalisering sneller doorvoeren'

In een brief aan de NZa prijst het ministerie hoe snel tijdens de coronacrisis werd overgeschakeld op innovaties als beeldbellen en e-consults. Digitalisering moet ook veel sneller doorgevoerd worden in de zorg, vindt de NZa. De coronacrisis bewees dat het kan, zegt Kaljouw. ‘We praten al jaren over het meer toepassen van beeldbellen of e-consults, en dan zie je bij een uitbraak als corona dat de hele huisartsenzorg binnen 24 tot 48 uur digitaal werkt’. Het ministerie heeft de NZa gevraagd binnen zes weken met het advies te komen.

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Toezichthouder NZa: ‘Verkeerde prikkels leiden tot onnodige zorg’

Kijkoperatie voorbeeld onnodige zorg - Foto: Shutterstock

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Het consult loopt in de SOEP

26 mrt om 12:45 uurtimer3 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »

Fysiotherapeuten doen dankzij SpotOnMedics waar ze goed in zijn: zich richten op patiëntenzorg

12 mrt om 12:30 uurtimer4 min

Fysiotherapeuten moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: patiënten helpen. De systemen van SpotOnMedics dragen…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 10:15 uurtimer3 min

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:37 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »