Uw Zorg Online challenge 2019: 'Groei online diensten zet door'

woensdag 30 januari 2019
timer 4 min
Uw Zorg Online challenge 2019: 'Groei online diensten zet door'

Uw Zorg Online challenge 2019: 'Groei online diensten zet door'. Fotograaf: Eveline Renaud

Tijdens de landelijke eHealth-week vond in Amsterdam de ‘Uw Zorg Online Challenge 2019’ plaats. Woensdag 23 januari trok deze challenge in het Amsterdamse Health Technology Center, nabij het Amsterdams Medisch Centrum, ruim 100 deelnemers.

Gideon Kreytz, directeur van Pharmeon en ontwikkelaar van het platform ‘Uw Zorg online' , schetst in zijn openingswoord van het evenement de uitdagingen op het gebied van eHealth in 2019. Dit jaar gaat het om doelen als: de opschaling van het gebruik van online diensten, een betere toegankelijkheid voor patiënten met een beperking, de digitalisering van de eerstelijn in de regio en – heel specifiek – de voorbereiding op de online dossierinzage, die vanaf 2020 verplicht is.

Verschillende snelheden eHealth

Myrah Wouters, programmamanager van Nictiz, belicht de ‘eHealth Monitor 2018: eHealth in verschillende snelheden’. Zorgprofessionals blijken in verschillende tempo's gebruik te maken van de nieuwe digitale communicatiemiddelen. Zo verschilt het vertrouwen dat ze hebben in inzage in het zorgdossier en de kwaliteit van de online informatie. Van alle zorgprofessionals hebben huisartsen nog het minste vertrouwen in de nieuwe technologie (49% van de huisartsen tegenover 58% van medisch specialisten).

Niettemin neemt het aanbod van online contact naar patiënten bij huisartsen toe, zo blijkt uit de monitor. Zo biedt 88% van de huisartsen een vorm van online contact aan. Patiënten reageren hier positief op. Maar liefst 100% van de verpleegkundigen in de huisartsenzorg en ziekenhuis maakt al gebruik elektronische gegevensuitwisseling.

Lees hier de presentatie van Myrah Wouters.

Groei van Uw Zorg Online

André Blom, medeoprichter van Pharmeon, aanbieder van het Uw Zorg Online-platform, vertelt over de groei van dit platform. Inmiddels zijn 1250 huisartsen, apotheken en meerdere regionale samenwerkingsverbanden op Uw Zorg Online aangesloten en steeg het aantal patiënten het afgelopen jaar met 50% tot 800.000. Ook het gebruik per praktijk neemt toe: zo’n 20% van de patiënten communiceert online met de huisarts vergeleken met 15% een jaar geleden.’ De diensten die het meest worden toegepast door patiënten zijn het maken van online afspraken, het verkrijgen van online herhaalrecepten en online consulten.

Lees hier de presentatie van André Blom.

'Voordelen evident' 

Jan Linthorst, huisarts te Berkel en Rodenrijs, legt uit, hoe hij met het 'Uw Zorg online' -platform aan de slag is gegaan. Binnen een jaar wist hij 43% van zijn patiëntenpopulatie online te brengen en was daarmee de snelst groeiende praktijk op het platform. 'In mei 2018 hebben we alle patiënten laten weten dat ze alleen nog maar konden communiceren via de app. De invoering van de AVG kwam daarbij als een “cadeautje” en wettelijke aanleiding om “onveilig” emailverkeer tussen praktijk en patiënt te staken. Inmiddels heeft dat geleid tot gemiddeld 5 agenda-afspraken per dag, 20 herhaalrecepten en 4 e-consulten per dag.' Linthorst noemt de voordelen van de app evident voor zowel de patiënten als arts. 

'Bijvoorbeeld bij het aanvragen van recepten ziet de patiënt meteen of de hoeveelheid medicatie is gewijzigd. De patiënt raakt medeverantwoordelijk voor het handelen. Als de moeder voor een ziek kind een afspraak wil maken, kan dat via de app al in het weekend en dat scheelt heel veel frustratie. De telefonische bereikbaarheid van de praktijk neemt hierdoor aanzienlijk toe. 

Toegankelijkheid eHealth

Vervolgens belicht Robbert van Bokhoven wat er komt kijken om ook minder digitaal vaardige doelgroepen bij eHealth te betrekken. Van Bokhoven is adviseur bij Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen voor het project eHealth4all. Gezondheidsverschillen tussen hoger- en lageropgeleiden nemen toe, schetst hij. Lager opgeleiden hebben vaker chronische aandoeningen, roken meer, hebben meer stress en gebruiken meer medicijnen. Daarbij komen doelgroepen met beperkingen zoals laaggeletterdheid en lichamelijke beperkingen (in totaal zo'n 4 miljoen Nederlanders, ongeveer een kwart van de bevolking). Bokhoven schetst de vier stappen die eHealth toegankelijk moet maken: 

  • eHealth moet begrijpelijk zijn voor iedereen, 
  • eHealth moet makkelijk vindbaar zijn, 
  • professionals kunnen patiënten coachen bij het gebruik,
  • lokale spelers dienen afspraken te maken over de inzet van eHealth. 

Lees de hele presentatie van Van Bokhoven hier .

'Uw Zorg online'-awards

Na het plenaire programma gingen de deelnemers praktisch aan de slag in verdiepingsessies. De challenge sloot af met de uitreiking van de 'Uw Zorg online'-awards. Gelle Klein Ikkink, programmadirecteur van VWS, reikte de awards uit aan: huisartsenpraktijk Eggink (Leeuwarden), huisartsenpraktijk Linthorst (Berkel en Rodenrijs), Medsen Apotheek De Horden (Wijk bij Duurstede) en Zorg4Zeist.

Download hier alle presentaties van Uw Zorg online challenge 2019

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Het consult loopt in de SOEP

26 mrt om 12:45 uurtimer3 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »

Fysiotherapeuten doen dankzij SpotOnMedics waar ze goed in zijn: zich richten op patiëntenzorg

12 mrt om 12:30 uurtimer4 min

Fysiotherapeuten moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: patiënten helpen. De systemen van SpotOnMedics dragen…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 10:15 uurtimer3 min

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:37 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »