Een onzekere toekomst? Een uitdaging voor de zorgondernemer

dinsdag 31 augustus 2021
timer 4 min
Het afgelopen jaar was er een vol uitdagingen voor u als zorgondernemer. In welke branche u ook werkzaam bent. Of het nu ging om het aanvragen van de continuïteitsbijdrage (CB) voor u als fysiotherapeut of tandarts. Of het in goede banen leiden van de patiëntenstroom, u moest beslissingen nemen. Beslissingen die soms ook moeilijk waren. Het bracht voor u en uw patiënten onzekerheid met zich mee.

Onduidelijkheid

Ook de toekomst is onzeker. Zo is er bij sommigen onduidelijkheid over de afwikkeling van de CB bijdrage. Hoeveel moet u nu precies terug betalen? Of heeft u nog recht op een extra bijdrage? Het levert de komende maanden nog wat vraagtekens op over wat uiteindelijk uw resultaat is over 2020. Met behulp van wat rekenwerk is een goede inschatting gelukkig goed te maken. Zodat u wel weet waar u aan toe bent. Belangrijk is om de terugbetalingen over 2020 wel ten laste te brengen van 2020, zodat u het juiste resultaat verantwoordt.

Digitale zorg

Andere zorgondernemers worstelen met het goed en veilig vormgeven van digitale zorg. Door COVID-19 zijn sommige ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Denk aan het anders vormgeven van de eerstelijnszorg. Het moest in korte tijd geregeld worden. Daarbij is het belangrijk dat dit ook veilig gebeurt. Als zorgondernemer bent u verantwoordelijk om ook in deze tijd te voldoen aan de AVG.

Op dit moment bent u als huisarts druk met de COVID-19 vaccinaties. Hiervoor ontvangt de praktijk extra vergoedingen om de kosten te kunnen financieren. Belangrijk voor de financiële kant van de praktijk is de vraag of de extra personele inzet en extra beschermingsmiddelen betaald kunnen worden uit de extra bijdrage. Welke invloed heeft dit op de ‘normale’ praktijkuitoefening? Gaat dit zorgen voor lagere ‘normale’ inkomsten?

Samenwerking eerste- en tweedelijns zorg

Naast uitdagingen, heeft deze bijzondere periode ook iets moois gebracht. Denk aan de verdere samenwerking tussen de eerstelijns en tweedelijns zorg. De ontwikkeling die ingezet is om meer zorg te verschuiven naar de eerstelijns, is in het afgelopen jaar doorgezet. Met mooie initiatieven tot gevolg! Belangrijk is daarbij dat vaste patronen doorbroken worden. Er wordt meer out of the box gedacht. Hierdoor versnelt de transitie naar de eerstelijns zorg. De kunst wordt om straks niet in dezelfde patronen terug te vallen, maar de samenwerking met alle disciplines te blijven zoeken. De transitie heeft een financiële impact en het is belangrijk om ook daar zicht op te hebben.

Zorgbonus

Een andere mooie ontwikkeling was de zorgbonus aan het personeel. Het heeft even geduurd voordat deze aangevraagd en uitbetaald kon worden. Maar dat kwam door de fiscale consequenties die de uitbetaling met zich meebracht. Door het via de werkkostenregeling uit te keren, is die uitdaging getackeld. Voor nu is het vooral van belang dat u bepaalt hoeveel zorgbonus en bijdrage in de eindheffing u mogelijk te veel hebt gekregen. Als u te veel hebt ontvangen, moet u melding doen bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

Investeringen

Benut de kansen die deze tijd op allerlei gebied met zich meebrengt. Als het gaat om het doen van investeringen voor bijvoorbeeld digitalisering in de zorg kunt u naast de reguliere fiscale investeringskortingen mogelijk ook gebruik maken van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), dit levert u een extra korting op van 3,9%.

Ons advies over financiële impact

Alle ontwikkelingen hebben een financiële en een bedrijfseconomische kant. Met behulp van tussentijdse cijfers krijgt u inzicht in de financiële impact op uw praktijk en op uw privé-situatie. Daarvoor is regelmatig contact over de ontwikkelingen essentieel. Belangrijk is, dat u met uw adviseur in gesprek blijft over de impact van alle maatregelen.

Meer weten? 

Wilt u meer grip op de onzekere toekomst en gaat u de uitdagingen aan? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Wij zijn uw sparringpartner en adviseur op het gebied van financiën. En op het gebied van bedrijfsvoering in bredere zin. Neem gerust contact met ons op om hierover door te praten.

Kijk op www.accountantsindezorg.nl of neem vrijblijvend contact met ons via info@vanreeacc.nl 
Of bel met een van onze kantoren: 
Alphen a/d Rijn – 0172-782130 | Barneveld – 0342-408508 | Leersum – 0343-415940
Geldermalsen – 0345-589000 | Nieuwegein – 030-3074949 | Zwolle – 038-3032140
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

De Omdenkshow: Spectaculair sluitstuk van ondernemerscongressen Praktijk Anno Nu

1 nov 2023 timer4 min

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘Het tienpuntenplan’ van Guus van Montfort: hét recept voor de huidige gezondheidszorg

24 okt 2023 timer4 min

Binnenkort kiezen we weer 150 volksvertegenwoordigers. Zij moeten zich een oordeel hebben gevormd over heel…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fysiopraktijk Anno Nu op 18 november: Chantal Verspaille nodigt praktijkhouders uit voor een 'leerzame en leuke dag'

5 okt 2023 timer3 min

Chantal Verspaille, psychologe en dagvoorzitter vanuit Vlaanderen, kijkt al uit naar…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
person_outlineBlog

Laten we stoppen als professionals een bijrol te spelen in de zorg

4 sep 2023 timer4 min

‘Hoe de wereld geobsedeerd raakte door tijd', beschrijft Simon Garfield in zijn boek ‘…

Lees verder »
Denk Mee Zorg Zeeland
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zeeuwse zorg krijgt boost door samenwerking en participatie

13 jul 2023 timer7 min
De Zeeuwse Zorg Coalitie, met meer dan 60 zorgorganisaties, zet zich om op grote schaal inwoners gelijkwaardig te…
Lees verder »
flash_onNieuws

Nivel: groei en impact commerciële huisartsenzorg nog onvoldoende onderzocht

20 apr 2023 timer3 min
Kennisinstituut Nivel signaleert dat de invloed van commerciële ketens in de huisartsenzorg groeit. Tegelijk is er…
Lees verder »

Fysiotherapeuten, de helden en heldinnen van de werkvloer

31 jan 2023 timer5 min
In onze coöperatie Fysiocare hebben we swarming care ingevoerd. Samen vliegen als zwerm, waarin interdisciplinair…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan 2023 timer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »