Een onzekere toekomst? Een uitdaging voor de zorgondernemer

dinsdag 31 augustus 2021
timer 4 min
Het afgelopen jaar was er een vol uitdagingen voor u als zorgondernemer. In welke branche u ook werkzaam bent. Of het nu ging om het aanvragen van de continuïteitsbijdrage (CB) voor u als fysiotherapeut of tandarts. Of het in goede banen leiden van de patiëntenstroom, u moest beslissingen nemen. Beslissingen die soms ook moeilijk waren. Het bracht voor u en uw patiënten onzekerheid met zich mee.

Onduidelijkheid

Ook de toekomst is onzeker. Zo is er bij sommigen onduidelijkheid over de afwikkeling van de CB bijdrage. Hoeveel moet u nu precies terug betalen? Of heeft u nog recht op een extra bijdrage? Het levert de komende maanden nog wat vraagtekens op over wat uiteindelijk uw resultaat is over 2020. Met behulp van wat rekenwerk is een goede inschatting gelukkig goed te maken. Zodat u wel weet waar u aan toe bent. Belangrijk is om de terugbetalingen over 2020 wel ten laste te brengen van 2020, zodat u het juiste resultaat verantwoordt.

Digitale zorg

Andere zorgondernemers worstelen met het goed en veilig vormgeven van digitale zorg. Door COVID-19 zijn sommige ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Denk aan het anders vormgeven van de eerstelijnszorg. Het moest in korte tijd geregeld worden. Daarbij is het belangrijk dat dit ook veilig gebeurt. Als zorgondernemer bent u verantwoordelijk om ook in deze tijd te voldoen aan de AVG.

Op dit moment bent u als huisarts druk met de COVID-19 vaccinaties. Hiervoor ontvangt de praktijk extra vergoedingen om de kosten te kunnen financieren. Belangrijk voor de financiële kant van de praktijk is de vraag of de extra personele inzet en extra beschermingsmiddelen betaald kunnen worden uit de extra bijdrage. Welke invloed heeft dit op de ‘normale’ praktijkuitoefening? Gaat dit zorgen voor lagere ‘normale’ inkomsten?

Samenwerking eerste- en tweedelijns zorg

Naast uitdagingen, heeft deze bijzondere periode ook iets moois gebracht. Denk aan de verdere samenwerking tussen de eerstelijns en tweedelijns zorg. De ontwikkeling die ingezet is om meer zorg te verschuiven naar de eerstelijns, is in het afgelopen jaar doorgezet. Met mooie initiatieven tot gevolg! Belangrijk is daarbij dat vaste patronen doorbroken worden. Er wordt meer out of the box gedacht. Hierdoor versnelt de transitie naar de eerstelijns zorg. De kunst wordt om straks niet in dezelfde patronen terug te vallen, maar de samenwerking met alle disciplines te blijven zoeken. De transitie heeft een financiële impact en het is belangrijk om ook daar zicht op te hebben.

Zorgbonus

Een andere mooie ontwikkeling was de zorgbonus aan het personeel. Het heeft even geduurd voordat deze aangevraagd en uitbetaald kon worden. Maar dat kwam door de fiscale consequenties die de uitbetaling met zich meebracht. Door het via de werkkostenregeling uit te keren, is die uitdaging getackeld. Voor nu is het vooral van belang dat u bepaalt hoeveel zorgbonus en bijdrage in de eindheffing u mogelijk te veel hebt gekregen. Als u te veel hebt ontvangen, moet u melding doen bij de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

Investeringen

Benut de kansen die deze tijd op allerlei gebied met zich meebrengt. Als het gaat om het doen van investeringen voor bijvoorbeeld digitalisering in de zorg kunt u naast de reguliere fiscale investeringskortingen mogelijk ook gebruik maken van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), dit levert u een extra korting op van 3,9%.

Ons advies over financiële impact

Alle ontwikkelingen hebben een financiële en een bedrijfseconomische kant. Met behulp van tussentijdse cijfers krijgt u inzicht in de financiële impact op uw praktijk en op uw privé-situatie. Daarvoor is regelmatig contact over de ontwikkelingen essentieel. Belangrijk is, dat u met uw adviseur in gesprek blijft over de impact van alle maatregelen.

Meer weten? 

Wilt u meer grip op de onzekere toekomst en gaat u de uitdagingen aan? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Wij zijn uw sparringpartner en adviseur op het gebied van financiën. En op het gebied van bedrijfsvoering in bredere zin. Neem gerust contact met ons op om hierover door te praten.

Kijk op www.accountantsindezorg.nl of neem vrijblijvend contact met ons via info@vanreeacc.nl 
Of bel met een van onze kantoren: 
Alphen a/d Rijn – 0172-782130 | Barneveld – 0342-408508 | Leersum – 0343-415940
Geldermalsen – 0345-589000 | Nieuwegein – 030-3074949 | Zwolle – 038-3032140
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Marc Bruijnzeels: ‘Ga op zoek naar een samenwerkingspartner’

1 jul om 16:00 uurtimer4 min
De eerste lijn staat weer centraal. Praktijkhouders doen er verstandig aan om zich aan te sluiten bij een netwerk…
Lees verder »

Thijs ten Hag (Straight Dental): ‘De futureproof tandartspraktijk is patiëntgericht’

1 jul om 15:44 uurtimer4 min
Straight Dental wil als leverancier het leven van patiënten en tandartsen leuker maken met innovatieve dentale…
Lees verder »

Joost de Waard (Visser & Visser): ‘Wees kritisch naar jezelf als leider’

29 jun om 17:24 uurtimer3 min
Zonder een visie en strategie kun je geen strategisch en toekomstbestendig personeelsbeleid maken. ‘Een visie…
Lees verder »

Koen Clement (Fresh Tandartsen) over de ‘futureproof’ tandartspraktijk: ‘We bieden een betere patiëntenreis’

23 jun om 15:31 uurtimer4 min
Fresh Tandartsen is een landelijk netwerk van 40 mondzorgpraktijken. Koen Clement, algemeen directeur van Fresh,…
Lees verder »

Huisarts Rob van Damme: 'It takes two to tango: kwantiteit en kwaliteit'

23 jun om 15:16 uurtimer3 min
Gezondheidszorg is mensenwerk. En wat heb je daarvoor nodig? Juist: mensen. Niet alleen voldoende mensen, maar ook…
Lees verder »

Marc Bruijnzeels over de ‘futureproof’ huisartsenpraktijk: ‘Verzekeraars belemmeren soms samenwerking’

22 jun om 15:04 uurtimer4 min
Marc Bruijnzeels, directeur van het Jan van Es Instituut, schetst in de nieuwe editie van MedischOndernemen de…
Lees verder »

‘MOVES’ gaat verder als ‘MOVE ON’: ‘Fysiotherapeuten leren wat hun passies en competenties zijn’

18 jun om 15:01 uurtimer5 min
‘MOVE ON’ heet het onderzoeksproject waarin de resultaten van ‘MOVES in de beweegzorg’ worden geïmplementeerd.…
Lees verder »

Jeroen van der Hamsvoort (DentConnect): ‘Groeien voor een toekomstbestendige mondzorg’

17 jun om 12:35 uurtimer4 min
DentConnect is met 140 praktijken de grootste landelijke mondzorgketen. De organisatie wil ‘kwalitatieve mondzorg…
Lees verder »