Hoe ziet de tandartspraktijk er in de toekomst uit?

maandag 30 september 2019
timer 4 min
Als tandarts beoefent u uw vak én bent u ondernemer. Dat laatste vraagt van u een zakelijke visie op kansen en bedreigingen in de markt. Welke ontwikkelingen spelen de komende jaren een rol? Hoe ziet de tandartspraktijk er in de nabije toekomst eruit? We zetten een aantal verwachtingen voor u op een rij.

Digitalisering in de zorg

Onze samenleving digitaliseert en dat betekent een nieuwe manier van werken en communiceren. De komende jaren zal de uitwisseling van informatie verder digitaliseren, zowel tussen zorgverleners onderling als tussen zorgverlener en patiënt.

 

Technologische innovaties

Verder ontwikkelt de technologie exponentieel. Denk maar eens aan de toepassing van intra- en extra-orale 3D scanners, cone-beam CT apparaten en 3D printers voor de productie van kronen en prothetiek.

 

Technologische mogelijkheden groeien in rap tempo verder. Joerd van der Meer (UMC Groningen) voorspelde tijdens een lezing in 2017 dat we binnen 10 jaar door weefsels heen kunnen kijken met nieuwe imaging technologieën, gebruikmakend van ultrasound. Het technische werk zoals prepareren van caviteiten en kroon- en brugwerk is tegen die tijd door robots overgenomen.

 

Het tandartsentekort blijft voorlopig nog bestaan

Ondanks de positieve invloed van technologische ontwikkelingen op het tandartsentekort, blijft het gebrek aan tandartsen nog wel even bestaan. Er stromen jaarlijks ongeveer 300 tandartsen uit, terwijl er maar 240 nieuwe tandartsen instromen. Daar komen weliswaar tandartsen uit het buitenland bij, maar ook die instroom neemt af.

 

Groepspraktijken en multidisciplinaire samenwerking

In een analyse van de branche voorspelt de Rabobank dat er andere praktijkvormen komen. De bank verwacht dat er meer groepspraktijken ontstaan met verschillende mondzorgspecialisten. Deze praktijken bestaan uit drie tot acht stoelen en breiden hun dienstverlening uit.

 

Deze voorspelling sluit aan op de verwachting van de KNMT dat er een multidisciplinaire vraag naar zorg zal komen. Daarin zien zij een tendens in de gezondheidszorg waarbij de strikte grenzen tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorg uiteindelijk vervagen.

 

Veranderingen in de zorgvraag

In juli 2019 presenteerde de KNMT haar visie op de toekomst van de mondzorg met het meerjarenplan ‘Het begint bij goede mondzorg!’. De KNMT verwacht dat patiëntgerichte zorg leidend wordt. Waarbij de patiënt zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezondheid en behoefte heeft aan goede informatie over behandelopties en resultaten. Zorgverleners nemen samen met de patiënt beslissingen ( Shared Decision Making).

 

Er blijft een groep bestaan met vooral oudere patiënten die complexe curatieve zorg vragen. Daarnaast komen er meer groepen patiënten bij wie preventieve adviezen en zelfzorg goed aanslaan, verwacht de KNMT. Bij een deel daarvan breidt de zorgvraag zich uit met cosmetische wensen.

 

Cosmetische ingrepen door tandartsen

Cosmetische ingrepen aan het gebit nemen toe in populariteit. Uit Brits onderzoek bleek dat dat 27% van de Britten ontevreden is en dat 59% zou willen investeren in het perfecte gebit.

 

Naast cosmetische gebitsaanpassingen, zijn er tandartsen die hun dienstverlening uitbreiden met bijvoorbeeld het injecteren van botox en fillers. Onlangs speelde er nog een flinke discussie rondom de vraag of tandartsen daarin wel bekwaam zijn. Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) oefenen zo’n twee- tot driehonderd van de negenduizend tandartsen in Nederland cosmetische ingrepen uit.

 

Welke kansen ziet u?

Als u deze ontwikkelingen bekijkt, welke kansen ziet u dan? Of u nu grootse plannen heeft of het bescheiden wilt aanpakken, u zult zich afvragen welke financiële gevolgen het heeft. Praat daar eens over met een financiële kennispartner uit de zorg. Er is misschien meer mogelijk dan u denkt. En hoewel een aantal ontwikkelingen nog ver weg lijken, zorgt een goede financiële planning ervoor dat u op tijd stappen kunt nemen.

 

Op de hoogte blijven van actualiteiten in de zorg op financieel en fiscaal gebied? Schrijf u dan in voor de kennisblogs en branchenieuws van Alexandré en ontvang regelmatig updates van nieuws in de zorgbranche.

 

Foto: Shutterstock

Geschreven door Irena Koetsier

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Hoe ziet de tandartspraktijk er in de toekomst uit?

Meer artikelen met dit thema

'Online huisarts' Lianne Verbeek van Buuren: 'Multidisciplinaire samenwerking is het sleutelwoord'

16 sep om 16:00 uurtimer5 min
De Groningse huisarts Lianne Verbeek van Buuren heeft haar eigen manier gevonden om haar vak uit te oefenen. Ze…
Lees verder »

Huisarts Rob van Damme over digitalisering en e-health: ‘Laten we koppelingen tussen de losse stukjes maken’

14 sep om 14:36 uurtimer5 min
Huisarts Rob van Damme vatte zo’n vijf jaar geleden het plan op om een praktijk op te zetten op basis van ‘blended…
Lees verder »

Peter Polderdijk (Tandarts Today): ‘Hoogwaardige digitalisering nodig om groeiambities waar te maken’

9 sep om 14:33 uurtimer5 min
Volgens Peter Polderdijk, operationeel directeur van Tandarts Today, is het hoofddoel van digitalisering van de…
Lees verder »

Brengt digitalisering de mondzorg naar een nieuwe fase?

9 sep om 14:29 uurtimer3 min
De digitale mogelijkheden ontwikkelen zich razendsnel. Of er echter rendement en vooruitgang geboekt worden die de…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »

OPEN-programma: 89 procent van huisartsen heeft een PGO-aansluiting

6 sep om 11:45 uurtimer3 min
Het merendeel van de huisartsen die meedoen aan het OPEN-programma, 89 procent, heeft vanaf deze maand een PGO-…
Lees verder »

‘Digitale vaardigheden in de huisartsenzorg moeten naar hoger niveau’

26 aug om 09:40 uurtimer4 min
Een groot deel van de medewerkers in de huisartsenzorg (praktijken, huisartsenposten en zorggroepen) voelt zich…
Lees verder »

Innovatie Platform Fysiotherapie: Innoveren als voorwaarde voor fysio-organisaties

23 jun om 15:27 uurtimer4 min
Het Innovatie Platform Fysiotherapie is sinds begin dit jaar live. Communities werken hier aan innovatie, waarbij…
Lees verder »