Hoe ziet de tandartspraktijk er in de toekomst uit?

maandag 30 september 2019
timer 4 min
Als tandarts beoefent u uw vak én bent u ondernemer. Dat laatste vraagt van u een zakelijke visie op kansen en bedreigingen in de markt. Welke ontwikkelingen spelen de komende jaren een rol? Hoe ziet de tandartspraktijk er in de nabije toekomst eruit? We zetten een aantal verwachtingen voor u op een rij.

Digitalisering in de zorg

Onze samenleving digitaliseert en dat betekent een nieuwe manier van werken en communiceren. De komende jaren zal de uitwisseling van informatie verder digitaliseren, zowel tussen zorgverleners onderling als tussen zorgverlener en patiënt.

 

Technologische innovaties

Verder ontwikkelt de technologie exponentieel. Denk maar eens aan de toepassing van intra- en extra-orale 3D scanners, cone-beam CT apparaten en 3D printers voor de productie van kronen en prothetiek.

 

Technologische mogelijkheden groeien in rap tempo verder. Joerd van der Meer (UMC Groningen) voorspelde tijdens een lezing in 2017 dat we binnen 10 jaar door weefsels heen kunnen kijken met nieuwe imaging technologieën, gebruikmakend van ultrasound. Het technische werk zoals prepareren van caviteiten en kroon- en brugwerk is tegen die tijd door robots overgenomen.

 

Het tandartsentekort blijft voorlopig nog bestaan

Ondanks de positieve invloed van technologische ontwikkelingen op het tandartsentekort, blijft het gebrek aan tandartsen nog wel even bestaan. Er stromen jaarlijks ongeveer 300 tandartsen uit, terwijl er maar 240 nieuwe tandartsen instromen. Daar komen weliswaar tandartsen uit het buitenland bij, maar ook die instroom neemt af.

 

Groepspraktijken en multidisciplinaire samenwerking

In een analyse van de branche voorspelt de Rabobank dat er andere praktijkvormen komen. De bank verwacht dat er meer groepspraktijken ontstaan met verschillende mondzorgspecialisten. Deze praktijken bestaan uit drie tot acht stoelen en breiden hun dienstverlening uit.

 

Deze voorspelling sluit aan op de verwachting van de KNMT dat er een multidisciplinaire vraag naar zorg zal komen. Daarin zien zij een tendens in de gezondheidszorg waarbij de strikte grenzen tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorg uiteindelijk vervagen.

 

Veranderingen in de zorgvraag

In juli 2019 presenteerde de KNMT haar visie op de toekomst van de mondzorg met het meerjarenplan ‘Het begint bij goede mondzorg!’. De KNMT verwacht dat patiëntgerichte zorg leidend wordt. Waarbij de patiënt zelf de verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezondheid en behoefte heeft aan goede informatie over behandelopties en resultaten. Zorgverleners nemen samen met de patiënt beslissingen ( Shared Decision Making).

 

Er blijft een groep bestaan met vooral oudere patiënten die complexe curatieve zorg vragen. Daarnaast komen er meer groepen patiënten bij wie preventieve adviezen en zelfzorg goed aanslaan, verwacht de KNMT. Bij een deel daarvan breidt de zorgvraag zich uit met cosmetische wensen.

 

Cosmetische ingrepen door tandartsen

Cosmetische ingrepen aan het gebit nemen toe in populariteit. Uit Brits onderzoek bleek dat dat 27% van de Britten ontevreden is en dat 59% zou willen investeren in het perfecte gebit.

 

Naast cosmetische gebitsaanpassingen, zijn er tandartsen die hun dienstverlening uitbreiden met bijvoorbeeld het injecteren van botox en fillers. Onlangs speelde er nog een flinke discussie rondom de vraag of tandartsen daarin wel bekwaam zijn. Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) oefenen zo’n twee- tot driehonderd van de negenduizend tandartsen in Nederland cosmetische ingrepen uit.

 

Welke kansen ziet u?

Als u deze ontwikkelingen bekijkt, welke kansen ziet u dan? Of u nu grootse plannen heeft of het bescheiden wilt aanpakken, u zult zich afvragen welke financiële gevolgen het heeft. Praat daar eens over met een financiële kennispartner uit de zorg. Er is misschien meer mogelijk dan u denkt. En hoewel een aantal ontwikkelingen nog ver weg lijken, zorgt een goede financiële planning ervoor dat u op tijd stappen kunt nemen.

 

Op de hoogte blijven van actualiteiten in de zorg op financieel en fiscaal gebied? Schrijf u dan in voor de kennisblogs en branchenieuws van Alexandré en ontvang regelmatig updates van nieuws in de zorgbranche.

 

Foto: Shutterstock

Geschreven door Irena Koetsier

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Raad van Advies MedischOndernemen: De eerste lijn is in 2030 radicaal anders

30 mrt om 10:21 uurtimer5 min
Welke ontwikkelingen spelen er in de eerste lijn? Welke kansen en bedreigingen? De vernieuwde Raad van Advies van…
Lees verder »

Zorgsector: Eerste lijn moet meer worden ingezet bij preventie

23 mrt om 19:16 uurtimer4 min
De zorgsector mist in de discussienota 'Zorg voor de Toekomst' de rol van de eerste lijn bij de inzet op (…
Lees verder »

Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

4 mrt om 13:08 uurtimer3 min
Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet…
Lees verder »

Uw Zorg online Challenge Pharmeon: ‘Ga niet bevreesd om met online zorg en verleid patiënten het te gebruiken’

4 mrt om 12:42 uurtimer6 min
Het jaarlijkse inspiratie- en netwerkevent over online zorg van Pharmeon dat op 3 maart plaatsvond en…
Lees verder »

Uw Zorg online Challenge op 3 maart van Pharmeon: online gefaciliteerd door MedischOndernemen

25 feb om 13:00 uurtimer3 min
Pharmeon organiseert op 3 maart 2021 de vierde editie van de Uw Zorg online Challenge, het jaarlijkse inspiratie-…
Lees verder »

Termijn voor definitieve aanvraag NOW 1.0 is verlengd

24 feb om 11:29 uurtimer2 min
De uiterste datum voor het indienen van een definitieve aanvraag voor de loonkostensubsidie NOW 1.0 is verlengd…
Lees verder »

Samenwerking Mondzorg Poli’s en Intelly: ‘Maatwerkoplossingen die bij de Mondzorg Poli passen’

24 feb om 08:50 uurtimer5 min
Het netwerk aan Mondzorg Poli’s werkt sinds 2020 samen met Intelly, het alternatief voor factoring. Voordeel van…
Lees verder »

Louis Overgoor (Bettery Institute): ‘Fysiotherapeut kan iemand met schulden stimuleren om in beweging te komen’

23 feb om 16:34 uurtimer8 min
Louis Overgoor, samen met Marijn Aalders oprichter van het Bettery Institute, houdt zich al lang bezig met…
Lees verder »