6 tips voor een patiëntvriendelijke website

donderdag 18 april 2019
timer 4 min
Uw website is het visitekaartje van uw huisartsenpraktijk. Het is daarom van belang dat de informatie die hier wordt getoond, altijd betrouwbaar, actueel en eenvoudig te vinden is. Waar u verder nog op moet letten bij een goede praktijkwebsite hebben wij voor u samengevat. Door Martine Rooth (eHealth88).

De belangrijkste informatie zoals het telefoonnummer, spoednummer, de adresgegevens en de openingstijden vermeldt u op de homepage. Daarnaast is het belangrijk dat de website van uw huisartsenpraktijk voldoet aan zes belangrijke basisvoorwaarden. Vooral wanneer u weinig tijd heeft voor het onderhouden van de website, is het raadzaam om u te beperken tot deze zes voorwaarden. U kunt beter een website van een of twee pagina’s hebben met daarop actuele informatie, dan een uitgebreide website met verouderde pagina’s.


Tip 1: Beveilig uw website

Wanneer u werkt met gevoelige patiëntgegevens is het verplicht om uw website goed te beveiligen. Doe dit zeker als u patiënten de mogelijkheid biedt om formulieren in te vullen, zoals voor een inschrijving bij de praktijk, het aanvragen van een herhaalrecept of het invullen van het contactformulier. Wanneer het invullen van een formulier mogelijk is op uw website, worden persoonsgegevens verstuurd via uw website en is het verplicht deze gegevens zorgvuldig te beschermen.

 

Tip 2: Onderhoud uw website regelmatig

De website van uw huisartsenpraktijk heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de informatie op de website actueel blijft. Wanneer uw website achterhaalde informatie toont, draagt dit niet bij aan het doel van de website en zorgt dit mogelijk voor onduidelijkheid of een verkeerd beeld van de praktijk. Als de website niet up-to-date gehouden wordt, kunnen patiënten uw informatie gaan wantrouwen en bezoeken zij mogelijk uw website een volgende keer niet meer. Daarnaast is het van belang dat wanneer u aangepaste openingstijden hanteert gedurende feestdagen en/of vakantieperiodes en deze vermeldt op de websites, u deze ook weer tijdig verwijdert.

 

Tip 3: Maak online herhaalrecepten mogelijk 

Patiënten kunnen zelf gemakkelijk online een herhaalrecept aanvragen wanneer zij langdurig medicatie gebruiken. Het gebruik van de telefonische herhaalreceptenlijn is hiermee zo goed als verleden tijd. Op deze manier hoeft u hier geen aandacht meer aan te besteden en kunt u deze tijd weer voor andere werkzaamheden gebruiken.

 

Tip 4: Gebruik een online afsprakensysteem

Als u gebruikmaakt van een online afsprakensysteem kunnen patiënten gemakkelijk zelf een afspraak met uw praktijk inplannen. U stelt de beschikbare momenten in en de patiënt doet de rest. Meer informatie over een online afsprakensysteem leest u in dit artikel dat wij hierover schreven. 

 

Tip 5: Maak uw website toegankelijk

Uw website moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een visuele beperking. Uw websitebouwer moet hier rekening mee houden en de richtlijnen hiervoor toepassen op uw praktijksite. Daarnaast bestaan er diverse toepassingen voor bijvoorbeeld het gebruik van voorleessoftware of kleurenfilters bij kleurenblindheid.

 

Wist u dat in 2019 de kans groot is dat de meerderheid van uw websitebezoekers uw website vanaf een mobiel bezoekt? Het zou daarom logisch lijken dat uw website optimaal zou moeten werken op mobiel. Toch zien we nog vaak praktijkwebsites die ontworpen zijn om goed op een computer te werken en minder goed op een mobiel. Zorg er dus voor dat uw praktijkwebsite ook mobiel optimaal werkt, zodat uw patiënt makkelijk vindt wat hij zoekt.

 

Tip 6: Maak uw website vindbaar

Om de vindbaarheid van uw website van uw huisartsenpraktijk te verbeteren, is het raadzaam om de volgende punten toe te passen:

  • Linkbuilding: het plaatsen van de URL van uw website op andere websites.
  • Content optimalisatie: de teksten op de website moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om SEO geschikt te zijn.
  • Social media: kan worden ingezet om de (potentiële) doelgroep te bereiken en het gebruik ervan heeft een positief effect op de ranking van de website.
 
Deze blog is geschreven door Martine Rooth

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
6 tips voor een patiëntvriendelijke website

Meer artikelen met dit thema

Innovatie in de tandheelkunde: de kracht van software

19 jun om 10:30 uurtimer5 min

In de moderne tandartspraktijk staat het bieden van hoogwaardige zorg centraal, maar een efficiënte…

Lees verder »

De gouden tip om lege agendaplekken in de mondzorgpraktijk aan te pakken

30 mei om 14:00 uurtimer4 min

Als er ineens een lege agendaplak ontstaat, kost het veel tijd om de agenda weer…

Lees verder »

Seminar DentalRules en ERPmedic op 26 juni: Van uitdaging naar oplossing

30 mei om 13:30 uurtimer3 min

Heeft u wel eens moeite met het motiveren van uw personeel? Of zou u willen dat uw personeel meer…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
Foto: team Viadent Tandartsen
person_outlineBlog

Jouw praktijk en Google

8 mei om 10:00 uurtimer4 min

Twintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…

Lees verder »