Futureproof? Zorg voor toekomstbestendige huisvesting

dinsdag 8 juni 2021
timer 3 min
Dé ‘futureproof’ tip is om een duidelijke toekomstvisie voor de praktijk te maken en om meer spreekruimtes te realiseren dan je nodig denkt te hebben. Een toekomstbestendige praktijk realiseren vereist een zorgvuldige voorbereiding en een heldere visie, stelt architect Lex van Waarden.

In mijn tijd als coördinator Bouwadvies bij de Landelijke Huisartsen Vereniging was het iedere week wel een paar keer raak. ‘Onze praktijk groeit uit het jasje’. ‘Opleiden kan niet, ik kom spreekruimte tekort’. ‘Ik kan de POH-uren niet uitbreiden’. Het spreekkamertekort is, ook vandaag de dag, enorm.

‘Meer preventie en leefstijl’

De huisartsen die ik bij de LHV sprak, gaf ik aan dat ook ik geen glazen bol heb. Er zijn - versneld door de coronacrisis - prachtige ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg. En door leefstijl advisering (preventie) is er naar verwachting in de toekomst minder zorgvraag. Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat het fysiek zien van de patiënt in heel veel gevallen onmisbaar is en blijft voor het stellen van de juiste diagnose of het verlenen van de juiste zorg. Of je nu huisarts bent, tandarts of fysiotherapeut. Dat voor een ‘futureproof’ praktijk ruime fysieke huisvesting een vereiste is staat voor mij dan ook als een paal boven water.

Het ruimtetekort zorgt er voor dat er jaarlijks honderden praktijken nadenken over verbouwen of verhuizen naar een grotere locatie. Het Handboek Bouw Gezondheidscentra dat ik in mijn LHV-tijd publiceerde is daarbij een uitstekende start.

‘Meer spreekruimtes realiseren’

Dé ‘futureproof’ tip is om een duidelijke toekomstvisie voor de praktijk te maken en om meer spreekruimtes te realiseren dan je nodig denkt te hebben. Verhuren van die extra spreekkamers zorgt voor inkomsten die de extra investering dekken. En wanneer uitbreiding van het aantal spreekkamers in de toekomst noodzakelijk blijkt zijn ze reeds voorhanden.

Aangetekend dient te worden dat de huisvestingscomponent in de tarieven voor de huisarts uitbreiding van de oppervlakte van de praktijk niet eenvoudig maakt. Laat u daarom goed adviseren door een financieel adviseur. De uiteindelijke huisvestingslasten dienen uiteraard in een gezonde verhouding te staan tot de praktijkomzet.

Een toekomstbestendige praktijk realiseren vereist een zorgvuldige voorbereiding en een heldere visie. Daar de tijd voor nemen is uw investering in de toekomst. En vormt een onmisbaar fundament voor de toekomstbestendige huisvesting van uw praktijk!

Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arnout van Stokkom (PlusPraktijken): ‘Door samen te leren en te verbeteren, word je toekomstbestendig’

9 jun om 11:15 uurtimer6 min
Veertien Limburgse huisartsenpraktijken, zogeheten ‘PlusPraktijken’, hebben geëxperimenteerd in innovatieve…
Lees verder »

Hoe houd ik mijn praktijk futureproof?

8 jun om 14:22 uurtimer3 min
Als praktijkhouder en praktijkmanager moet je altijd in beweging zijn. Stilstaan is achteruitgaan, zegt men vaak.…
Lees verder »

Apotheek wil vaker ‘Geen pillen, maar paprika’: ‘Die beweging willen we nu helpen maken’

8 jun om 11:28 uurtimer4 min
Onder het motto ‘Geen pillen, maar paprika’ voerde Apotheek Orion in Amersfoort-Schothorst in mei twee weken actie…
Lees verder »