Hoe houd ik mijn praktijk futureproof?

dinsdag 8 juni 2021
timer 3 min

Foto: Martin Hols

Als praktijkhouder en praktijkmanager moet je altijd in beweging zijn. Stilstaan is achteruitgaan, zegt men vaak. In de zorg zou je kunnen denken dat ontwikkelingen minder hard gaan en dat dit minder relevant is. Natuurlijk is het tegendeel waar. Technieken en materialen veranderen snel en overheid en verzekeraars stellen steeds hogere eisen. Zij straffen richtlijnen en fouten met bijvoorbeeld de AVG ook steeds vaker af. Gelukkig zijn er ook veel positieve ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de zorg leuker en makkelijker wordt. In alle gevallen moet je als team steeds sneller nieuwe ontwikkelingen invoeren en volhouden.

Team in beweging

Continue verbeteren is één van de belangrijkste uitgangspunten van de lean management filosofie. Iedere week of maand een klein stapje in de goede richting zetten, geeft enorme resultaten voor de toekomst. Om dit voor elkaar te krijgen, heb je wel een aantal tools en methodes nodig.. Het team moet weten wat het doel van de praktijk is en wat de praktijkhouders als ambitie hebben. Uit onderzoeken van Dentiva komt bijna altijd naar voren dat dit niet bekend is. Daarnaast heb je voldoende momenten voor overleg nodig en tijd voor het doordenken en uitvoeren van verbeterplannen.

Leiderschap in 2021

Leiderschap is steeds meer een randvoorwaarde voor een praktijk die futureproof is. Daarmee bedoelen we niet het dagelijks leiding geven op de werkvloer, maar het beste halen uit je team en zorgen dat zij je echt volgen. Zeker met het tekort aan mensen in de zorg, is het belangrijk dat je het beste uit de mensen in je team haalt. De werkdruk ik is hoog, dus extra zonde als je capaciteit onbenut laat. Toch is dit - ook in het bedrijfsleven - een veelvoorkomend probleem. Het beste uit mensen halen betekent ook tijd nemen voor overleg en opleiding. Dat betekent niet dat je iedereen hoogstpersoonlijk hoeft op te leiden. Met bijvoorbeeld een skillsmatrix krijg je een mooi overzicht wie in het team wie kan helpen met verdere ontwikkeling. Niet iedereen is een geboren leider, maar iedereen kan het wel leren of aandacht krijgen voor de aspecten die daarvoor nodig zijn.

DentalPracticeExcellence

Een prachtige praktijk creëren en houden leer je niet op de universiteit. Momenteel doet Dentiva onderzoek bij praktijken die deelnemen aan het DentalPracticeExcellence seminar & masterclass in september. Hierbij kijken we naar aspecten als kwaliteit van de medewerkers, openheid, actie- en langetermijngerichtheid. Kortom, alle punten waar je kritisch naar moet kijken om je praktijk echt futureproof te houden. Geïnteresseerd? Ga naar dpe2021.nl voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Arnout van Stokkom (PlusPraktijken): ‘Door samen te leren en te verbeteren, word je toekomstbestendig’

9 jun om 11:15 uurtimer6 min
Veertien Limburgse huisartsenpraktijken, zogeheten ‘PlusPraktijken’, hebben geëxperimenteerd in innovatieve…
Lees verder »

Futureproof? Zorg voor toekomstbestendige huisvesting

8 jun om 14:20 uurtimer3 min
Dé ‘futureproof’ tip is om een duidelijke toekomstvisie voor de praktijk te maken en om meer spreekruimtes te…
Lees verder »

Apotheek wil vaker ‘Geen pillen, maar paprika’: ‘Die beweging willen we nu helpen maken’

8 jun om 11:28 uurtimer4 min
Onder het motto ‘Geen pillen, maar paprika’ voerde Apotheek Orion in Amersfoort-Schothorst in mei twee weken actie…
Lees verder »