Ik moet door

donderdag 23 april 2020
timer 4 min
Sinds de start van de corona crisis is psychosomatisch fysiotherapeut Gideon de Haan in de praktijk in vier weken stap voor stap overgegaan naar beeldbel afspraken vanuit huis via zijn telefoon of laptop. Dit levert leuke, rare, grappige, onwennige en soms verdrietige en pijnlijke gesprekken op met bijzondere inkijkjes in de wereld van gespreksgenoten, patiënten en collega’s.

Het is begin april. Ik beeldbel nu twee weken met al mijn patiënten. Mijn volgende patiënte is een montere zeventiger waarmee ik in de periode net voor de lockdown een prettige behandelband heb opgebouwd. Ze werkt aan haar conditie en lenigheid en wil ook graag leren ontspannen. Het is onze eerste online afspraak vandaag en ik vraag me af hoe deze zal gaan verlopen; de jeugd heeft immers de naam om online actief te zijn. Hoe zal een online afspraak met een 70-jarige dan verlopen? Ze heeft me gevraagd om rond elven te bellen, dan stuurt ze haar man Wim uit boodschappen doen. Ze heeft een lijstje langs wel drie winkels gemaakt, voegt ze er nog aan toe. Zodat we even rustig samen kunnen oefenen en praten. Fit zijn is voor haar niet alleen belangrijk voor een fysieke conditie. In de afgelopen weken heeft ze me al vaker verteld dat haar relatie niet fijn is.

Hindernissen overwinnen

De verbinding komt tot stand en ze komt helder in beeld. Ze zegt blij te zijn met de tablet die ze een half jaar geleden van haar kinderen kreeg. Zo kunnen we gelukkig wel doorgaan met de behandelingen, al is het via een draadje. Ze is zo gemotiveerd om minder bang te worden om de straat op te gaan. Zodat ze weer zelf boodschappen kan gaan doen en bij vriendinnen langs. Meer bewegingsvrijheid, daar trainen we voor. We beginnen met rekken en strekken, de oefeningen die ze ook al via het huiswerkoefeningen programma van de praktijk op haar tablet in de app had gekregen. We gaan allebei staan om de oefeningen te doen en hebben meteen een onwennig moment; als we gaan staan komen opeens alleen buiken in beeld. We moeten duidelijk nog even wennen. Het is even draaien en manoeuvreren,  maar dan kunnen we echt aan de slag.

Belangrijk dat de behandeling doorgaat, juist nu

Ze vertelt me dat ze de afgelopen weken vooruit is gegaan, zekerder is geworden van zichzelf zowel door alle oefeningen als door onze gesprekken. Haar dochter heeft het aan haar gemerkt, vertelt ze. Ze krijgt weer zin in de toekomst en wil weer bouwen. Terwijl we een oefening voor ontspanning doen praten we nog over goed opkomen voor jezelf en hoe je dat doet. Het gesprek stokt als op de achtergrond de voordeur klinkt die open gaat. Wim is terug. Het gaat me aan mijn hart als ik haar onmiddellijk zie verstrakken. Volgende week zelfde tijd, vraag ik? ‘Volgende week zelfde tijd!’ Om met een berustende glimlach bij het afsluiten te mompelen ‘ik moet door!’

 

Disclaimer

Onze praktijk waakt enorm over de privacy van patiënten en anderen. Voor deze blog put ik uit alle gesprekken die ik wekelijks heb met verschillende mensen, patiënten en collega’s, en daar maak ik nieuwe verhalen van. Iedere mogelijke gelijkenis met mensen uit mijn werkwerkelijkheid berust daarom op toeval.

 

Gideon de Haan, psychosomatisch fysiotherapeut en locatiemanager bij FysioHolland bv, Locaties Den Helder, www.fysioholland.nl, g.dehaan@fysioholland.nl. Foto: Gideon de Haan

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Ik moet door

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Het consult loopt in de SOEP

26 mrt om 12:45 uurtimer3 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »

Fysiotherapeuten doen dankzij SpotOnMedics waar ze goed in zijn: zich richten op patiëntenzorg

12 mrt om 12:30 uurtimer4 min

Fysiotherapeuten moeten kunnen doen waar ze goed in zijn: patiënten helpen. De systemen van SpotOnMedics dragen…

Lees verder »
Reviews in de mondzorg
person_outlineBlog

Reviews in de zorg zijn altijd zinvol

26 feb om 15:00 uurtimer5 min
Het is een lastige kwestie hoe je exact de kwaliteit bepaalt van zorgverlening. Mede om die reden is er veel…
Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 10:15 uurtimer3 min

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:37 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »