Op naar de leefstijlcoachende huisarts

dinsdag 31 augustus 2021
timer 5 min
Door te kijken naar welke effecten gewichtsreductie heeft op hypertensie, cholesterol en pijnklachten, zoek ik antwoord op de vraag wie de grootste gezondheidseffecten teweegbrengt: de leefstijlcoach of de huisarts? Helaas blijft de coach maar twee jaar in beeld. Blijft de huisarts langer betrokken? Door Melanie Meijer, huisarts en leefstijlarts.

Leefstijlinterventie alleen op verwijzing

Bij een BMI van minstens 30, of vanaf 27 met bijkomende risicofactoren, komen deelnemers in aanmerking voor deze tweejarige Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Ze worden gecoacht op het gebied van beweging, voeding en gedragsverandering, bekostigd vanuit de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. De eigen huisarts dient wel vooraf een inschatting te maken van de motivatie  en bereidwilligheid deel te nemen aan de groepsbijeenkomsten. Zou het iemand lukken om twee jaar aan de slag te gaan en het gedrag te kunnen en willen veranderen? En wat te doen als iemand niet mee wil doen aan groepsbijeenkomsten?

Leefstijlcoach

Naast mijn werk als huisarts begeleid ik twee groepen als leefstijlcoach bij Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek. Voordat ik echter me als leefstijlcoach mocht registreren, moest ik drie soorten examens doen en me inschrijven bij het Beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Mijn pleidooi dat ik al jarenlang patiënten begeleidde en coachte, en ik bovendien een aanvullende opleiding leefstijlgeneeskunde voor artsen had gedaan, bracht daar geen verandering in. In totaal begeleiden we als team inmiddels dertien groepen vanuit de GLI. Januari 2021 startte ik met mijn tweede groep van twaalf deelnemers, inmiddels hebben we de 24 groepsbijeenkomsten doorlopen. En hebben we wat een resultaten.

Streven naar gewichtsreductie

In onze regio bieden we de SLIMMER, een GLI-variant die, samen met nog enkele andere, bij het Loket Gezond Leven van het RIVM geregistreerd staat met voldoende aanwijzingen voor effectiviteit. Na enig zoekwerk valt te achterhalen dat de gemiddelde gewichtsreductie na twee jaar drie kg bedraagt. Bij andere GLI’s is dat net iets minder. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Drie kg? Een gewichtsreductie van 5-10% van het aanvangsgewicht is haalbaar, dat is toch zeker ruim meer dan drie kg?’

Beide is waar. Wat er tussen zit is de factor tijd en ingesleten gedragspatronen op basis van onderliggende overtuigingen en emoties. Na de intensieve zes maanden met groepsbijeenkomsten, volgen anderhalf jaar ‘onderhoudsfase’, waarbij de deelnemers de uitdaging aangaan om het gewichtsverlies vast te houden. Doordat dit de ware uitdaging is, kruipt het gewicht langzaam omhoog waardoor die drie kg wellicht niet eens zo slecht resultaat is, bezien vanuit populatieniveau.

Concreet gewichtsverlies tweede groep

Twaalf deelnemers, elk met eigen problematiek en een eigen aanvangsconditie. Vier mannen, acht vrouwen, in leeftijd variërend van 37 tot en met jaar 62 jaar. Het gemiddelde aanvangsgewicht was 113 kg (januari) en is eind juli gedaald naar 102 kg. Een gemiddelde gewichtsreductie van 11 kg, oftewel 10% (met uitschieters van 2% en 17%). Het meest verbaasd was ik echter over de gevolgen. Een aantal voorbeelden:

  • Gewichtsverlies 6 kg (5%): meer energie, voelt zich minder gestrest, geen hoge bloeddruk meer.
  • Gewichtsverlies 12 kg (12%): kan in plaats van 5 min. nu 45 min. wandelen, na stoppen zuivel geen pijn meer in gewrichten, gestopt met antihypertensiva.
  • Gewichtsverlies 14 kg (15%): meer variatie in eten, geniet hier meer van, gestopt met cholesterolverlagers.

Waar ik als huisarts controleer of medicatie aanslaat en welke bijwerkingen er zijn, zie ik als leefstijlcoach de concrete gevolgen van écht dieper ingaan op de persoon achter de klacht. Daarnaast bevestigt het wat ik al vaker denk: we eten onszelf ziek.

Elke huisarts ook leefstijlcoach?

Als huisarts heb ik tien minuten: net genoeg om de klacht uit te vragen en medicatie voor te schrijven. Als leefstijlcoach duurde het zes maanden om mensen te ondersteunen naar gezonder gedrag. Uitdaging is om de aankomende tijd met de deelnemers ervoor te zorgen dat ze dit volhouden. Hier is nauwelijks financiering voor: mensen worden nu geacht het zelf te kunnen. Na twee jaar stopt het GLI-traject. Zal deze groep nog steeds, dan 17 maanden verder, die 10% gewichtsreductie hebben kunnen vasthouden? Of klimt het weer op, omdat blijvende gedragsverandering dé ware uitdaging is?

En dan maar hopen dat hun eigen huisarts of praktijkondersteuner het stokje overneemt. Zodat aandacht voor een gezonde leefstijl een onderdeel van het gesprek blijft. Want het blijven praten over de gezondheid is de beste preventie. Financiering of niet, werkzaamheid van de GLI of niet, de eigen huisarts trekt met de mensen op, in goede en in slechte tijden. Hoe mooi zou het zijn als elke huisarts leefstijlcoach is? Zodat ook ná de GLI de fantastische gezondheidseffecten kunnen worden vastgehouden. Op naar de leefstijlcoachende huisarts.

Lees ook:

Door: Drs. Melanie Meijer, huisarts IM, leefstijlarts, leefstijlcoach

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Janneke de Jong, Buitenfysiotherapeut: ‘Ik wil iets neerzetten dat een kleine footprint heeft’

11 apr om 15:45 uurtimer5 min

Janneke de Jong-de Vries noemt zich sinds twee jaar ‘De Buitenfysiotherapeut’. Als praktijkruimte gebruikt ze…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Timo Hans over ‘Stress is een kunst’: ‘Bij burn-out is de generalistische aanpak een enorme kracht’

3 apr om 11:38 uurtimer6 min

Physis Academy heet het opleidingsinstituut dat Timo Hans zeven jaar geleden oprichtte. Met zijn bedrijf wil…

Lees verder »
Marit Verschuuren (Foto: Cariësvrije Generatie)
mic_external_onInterview

Marit Verschuuren over De Cariësvrije Generatie: ‘Ik wil die eerste boor heel graag voorkomen’

14 mrt om 18:00 uurtimer5 min

Mondhygiënist Marit Verschuuren richtte het bureau De Cariësvrije Generatie op voor advies, training en de…

Lees verder »
Timo Hans Stress is een kunst www.timohans.nl
person_outlineBlog

Ga stress te lijf met ‘Stress is een kunst’

6 mrt om 16:00 uurtimer4 min
Het gebruikelijke recept als je last hebt van stress is rust. Maar is dat echt de beste therapie? In ‘Stress is…
Lees verder »
Health Arena (Beeld: in4care)
mic_external_onInterview

In4care wil ‘Health Arena’s’ in heel Vlaanderen: ‘Radicale omslag naar preventie’

22 feb om 13:00 uurtimer5 min
Als het aan In4care vzw ligt worden in heel Vlaanderen zogeheten ‘Health Arena’s’ gerealiseerd: preventieve…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Leefstijlarts Chantalle Burgers: ‘Eigen regie stimuleren, leiderschap nemen, zelf aan het roer gaan staan’

15 dec 2023 timer5 min

Chantalle Burgers richt zich als ‘Dokter Chantalle’ op het duurzaam verbeteren van geluk en gezondheid. Als…

Lees verder »