Op naar de leefstijlcoachende huisarts

dinsdag 31 augustus 2021
timer 5 min
Door te kijken naar welke effecten gewichtsreductie heeft op hypertensie, cholesterol en pijnklachten, zoek ik antwoord op de vraag wie de grootste gezondheidseffecten teweegbrengt: de leefstijlcoach of de huisarts? Helaas blijft de coach maar twee jaar in beeld. Blijft de huisarts langer betrokken? Door Melanie Meijer, huisarts en leefstijlarts.

Leefstijlinterventie alleen op verwijzing

Bij een BMI van minstens 30, of vanaf 27 met bijkomende risicofactoren, komen deelnemers in aanmerking voor deze tweejarige Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Ze worden gecoacht op het gebied van beweging, voeding en gedragsverandering, bekostigd vanuit de basisverzekering zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. De eigen huisarts dient wel vooraf een inschatting te maken van de motivatie  en bereidwilligheid deel te nemen aan de groepsbijeenkomsten. Zou het iemand lukken om twee jaar aan de slag te gaan en het gedrag te kunnen en willen veranderen? En wat te doen als iemand niet mee wil doen aan groepsbijeenkomsten?

Leefstijlcoach

Naast mijn werk als huisarts begeleid ik twee groepen als leefstijlcoach bij Dokter BLOEM® Leefstijlkliniek. Voordat ik echter me als leefstijlcoach mocht registreren, moest ik drie soorten examens doen en me inschrijven bij het Beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Mijn pleidooi dat ik al jarenlang patiënten begeleidde en coachte, en ik bovendien een aanvullende opleiding leefstijlgeneeskunde voor artsen had gedaan, bracht daar geen verandering in. In totaal begeleiden we als team inmiddels dertien groepen vanuit de GLI. Januari 2021 startte ik met mijn tweede groep van twaalf deelnemers, inmiddels hebben we de 24 groepsbijeenkomsten doorlopen. En hebben we wat een resultaten.

Streven naar gewichtsreductie

In onze regio bieden we de SLIMMER, een GLI-variant die, samen met nog enkele andere, bij het Loket Gezond Leven van het RIVM geregistreerd staat met voldoende aanwijzingen voor effectiviteit. Na enig zoekwerk valt te achterhalen dat de gemiddelde gewichtsreductie na twee jaar drie kg bedraagt. Bij andere GLI’s is dat net iets minder. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Drie kg? Een gewichtsreductie van 5-10% van het aanvangsgewicht is haalbaar, dat is toch zeker ruim meer dan drie kg?’

Beide is waar. Wat er tussen zit is de factor tijd en ingesleten gedragspatronen op basis van onderliggende overtuigingen en emoties. Na de intensieve zes maanden met groepsbijeenkomsten, volgen anderhalf jaar ‘onderhoudsfase’, waarbij de deelnemers de uitdaging aangaan om het gewichtsverlies vast te houden. Doordat dit de ware uitdaging is, kruipt het gewicht langzaam omhoog waardoor die drie kg wellicht niet eens zo slecht resultaat is, bezien vanuit populatieniveau.

Concreet gewichtsverlies tweede groep

Twaalf deelnemers, elk met eigen problematiek en een eigen aanvangsconditie. Vier mannen, acht vrouwen, in leeftijd variërend van 37 tot en met jaar 62 jaar. Het gemiddelde aanvangsgewicht was 113 kg (januari) en is eind juli gedaald naar 102 kg. Een gemiddelde gewichtsreductie van 11 kg, oftewel 10% (met uitschieters van 2% en 17%). Het meest verbaasd was ik echter over de gevolgen. Een aantal voorbeelden:

  • Gewichtsverlies 6 kg (5%): meer energie, voelt zich minder gestrest, geen hoge bloeddruk meer.
  • Gewichtsverlies 12 kg (12%): kan in plaats van 5 min. nu 45 min. wandelen, na stoppen zuivel geen pijn meer in gewrichten, gestopt met antihypertensiva.
  • Gewichtsverlies 14 kg (15%): meer variatie in eten, geniet hier meer van, gestopt met cholesterolverlagers.

Waar ik als huisarts controleer of medicatie aanslaat en welke bijwerkingen er zijn, zie ik als leefstijlcoach de concrete gevolgen van écht dieper ingaan op de persoon achter de klacht. Daarnaast bevestigt het wat ik al vaker denk: we eten onszelf ziek.

Elke huisarts ook leefstijlcoach?

Als huisarts heb ik tien minuten: net genoeg om de klacht uit te vragen en medicatie voor te schrijven. Als leefstijlcoach duurde het zes maanden om mensen te ondersteunen naar gezonder gedrag. Uitdaging is om de aankomende tijd met de deelnemers ervoor te zorgen dat ze dit volhouden. Hier is nauwelijks financiering voor: mensen worden nu geacht het zelf te kunnen. Na twee jaar stopt het GLI-traject. Zal deze groep nog steeds, dan 17 maanden verder, die 10% gewichtsreductie hebben kunnen vasthouden? Of klimt het weer op, omdat blijvende gedragsverandering dé ware uitdaging is?

En dan maar hopen dat hun eigen huisarts of praktijkondersteuner het stokje overneemt. Zodat aandacht voor een gezonde leefstijl een onderdeel van het gesprek blijft. Want het blijven praten over de gezondheid is de beste preventie. Financiering of niet, werkzaamheid van de GLI of niet, de eigen huisarts trekt met de mensen op, in goede en in slechte tijden. Hoe mooi zou het zijn als elke huisarts leefstijlcoach is? Zodat ook ná de GLI de fantastische gezondheidseffecten kunnen worden vastgehouden. Op naar de leefstijlcoachende huisarts.

Lees ook:

Door: Drs. Melanie Meijer, huisarts IM, leefstijlarts, leefstijlcoach

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Online huisarts' Lianne Verbeek van Buuren: 'Multidisciplinaire samenwerking is het sleutelwoord'

16 sep om 16:00 uurtimer5 min
De Groningse huisarts Lianne Verbeek van Buuren heeft haar eigen manier gevonden om haar vak uit te oefenen. Ze…
Lees verder »

Gildo Wanders (Podotherapie Segerink en Podomedics): ‘Meer synergie in de podotherapie genereren’

9 sep om 09:15 uur
Gildo Wanders werkt als praktijkmanager in de podotherapiepraktijk Podotherapie Segerink samen met zijn vrouw…
Lees verder »

FysioVitaal Krimpen: ‘We moesten nieuwe keuzes maken en ons merk opnieuw uitvinden’

7 sep om 17:39 uurtimer4 min
De praktijk FysioVitaal Krimpen Sport en Manuele Therapie heeft zichzelf het afgelopen jaar compleet vernieuwd.…
Lees verder »

Eigenzinnig ondernemer en fysiotherapeut Dick Evers: ‘Stel je kwetsbaar op en blijf je ontwikkelen’

31 aug om 13:00 uurtimer5 min
Fysiotherapeut Dick Evers, van Fysio-Z in Zevenaar, pleit voor meer verbinding tussen zorgverleners om te komen…
Lees verder »

Tandartsen Azeb Ahmed-Omar en Yasmeen Ahmed: ‘Nu we echt samenwerken wordt het alleen maar leuker’

26 aug om 11:00 uurtimer5 min
Azeb Ahmed-Omar en Yasmeen Ahmed openden dit voorjaar Tandartsenpraktijk Roelofarendsveen, aan het Zuidplein in…
Lees verder »

Madelon van Tilborg (Quin): ‘Dat we een keten willen vormen in de huisartsenzorg, is een misverstand’

25 aug om 15:30 uurtimer5 min
Quin is een digitaal zorgplatform dat huisartsen wil ontzorgen en patiënten inzicht en regie wil bieden over hun…
Lees verder »

Hoop geven aan mensen. Dat is wat je als zorgondernemer behoort te doen.

24 aug om 11:06 uurtimer3 min
Deze zomer was er weer veel aandacht voor Elon Musk. En het ging niet eens over het feit dat hij in zijn uppie,…
Lees verder »

‘Groenste huisarts’ Dennis Pot: Vier stappen naar een duurzame huisartsenpraktijk

14 jul om 18:07 uurtimer4 min
Dennis Pot besloot de eerste CO2-neutrale huisarts van het land te worden. Dit doet hij door afval te scheiden,…
Lees verder »