Wisseling van de wacht. Het roer overnemen en de touwen los gooien.

maandag 14 oktober 2019
timer 5 min
Het is zover! We durven het aan. Het is 2 uur ’s nachts en we gooien de touwen los. We zetten koers naar de zuidkust van Noorwegen en als de wind uit de goede richting blijft komen, zijn we daar over circa 54 uur. De proviand is aan boord en de apparatuur gecheckt. Lets go! Tijdens de reis denk ik aan de waarnemende huisarts, die de mogelijkheid krijgt om de praktijk van zijn werkgever over te nemen.

Twee jaren heb ik intensief getraind en goed geluisterd naar de instructies van mijn zeilende man. Dat valt niet altijd mee hoor. Geduld hebben is voor beiden een uitdaging. De taken zijn nu verdeeld en we weten beiden wat we moeten doen. Het rooster voor de nacht hebben we nogmaals doorgenomen, drie uur op, drie uur af. Ik ben nerveus, want het is mijn eerste keer. Mijn man heeft hier totaal geen last van, kan niet wachten om los te gaan en het ruime sop te kiezen.

 

'Eigenlijk klopte alles'

Tijdens deze 54 uren heb ik tijd genoeg om te praten en na te denken. ’s Nachts mijmer ik wat en kijk naar de sterren. Voordat we vertrokken was ik nog intensief in gesprek met een waarnemende huisarts die twijfelt of hij toch de praktijk van zijn werkgever moet overnemen. Eigenlijk klopte alles. De prettige werksfeer, enthousiaste medewerkers, goede locatie in een nieuw gezondheidscentrum, maar toch… ‘Waar begin ik aan’, zo blijft de jonge huisarts zich afvragen. En dat geldt ook voor zijn werkgever. Ook hij moet beslissingen nemen die impact hebben op zijn leven. 


Ik moet hier ineens weer aan denken tijdens onze nachtelijke zeiltocht.  Ik snap hen beiden. Zowel de jonge arts als de oudere praktijkhouder staan voor een levensbepalende keuze. Voor de jonge arts is het ondernemerschap, eigenaarschap en het eindverantwoordelijk zijn voor patiënten en medewerkers nog een nieuw terrein. Ook het samenwerken met de andere disciplines vergt tijd en energie. ‘Hoe ga ik dat allemaal doen’, hoor ik hem zeggen. Tegelijk moet de praktijkhouder een goed gevoel hebben bij zijn overnamekandidaat, want hij draagt wel zijn praktijk over met zijn medewerkers en patiënten. De voormalige waarnemer neemt zijn rol over in het samenwerkingsverband. Tot slot wil ook de vertrekkende arts duidelijkheid krijgen over de financiële impact van de verkoop van de praktijk.

 

'Arts en ondernemer worden'

Eigenlijk is het vergelijkbaar met het zeilen. Je moet je goed voorbereiden en een tijdsplanning maken. Waar is behoefte aan, wat begrijp ik nog niet en hoe krijg ik het vertrouwen om het roer over te nemen tijdens de nacht? Want ook mijn partner moet leren loslaten en af en toe slapen. Anders komen we niet weg!  Een praktijkovername is eigenlijk niet veel anders. Je moet elkaar leren begrijpen, ruimte hebben om alles te kunnen vragen en zeggen. Dit schept helderheid, maar ook een band.


De waarnemende huisarts moet tijd nemen om naast arts ook ondernemer te worden. Dat doe je door ‘zeiluren’ te maken. Vergeet vooral niet dat het overdragen van de praktijk ook voor de praktijkhouder een spannend en emotioneel proces is en ook het afscheid betekent van zijn vak waarin hij ziel en zaligheid gestoken heeft. Voor beiden geldt dat ze buiten hun comfortzone moeten treden en beslissingen moeten nemen.


'Beslis pas na een goede voorbereiding'

Wat kan helpen is het volgende. Spreek een tijdspad af. De waarnemer informeert goed naar de stappen die gezet moeten worden, wat de financiële mogelijkheden zijn en wat de impact is van het hebben van een eigen praktijk op je persoonlijke financiële huishouding. Kun je straks nog je toekomstwensen invullen? De praktijkhouder heeft ook eigen beslissingen te nemen op persoonlijk en financieel vlak. Ook hij wil zijn toekomstwensen graag in vervulling zien gaan. Wel zo handig als je de touwtjes ook los wilt gooien. Voor beiden geldt: neem pas een besluit na een goede voorbereiding. En de zeilboot met bemanning? Dat is helemaal goed gekomen! Het was een fantastische ervaring en we hebben onderweg genoten dankzij de goede voorbereiding samen met mijn lieve man. Wie staat er straks bij u aan het roer?

 

Sectorspecialisten Medisch bij ABN Amro

Els Hogenbirk is sectorspecialist Medisch bij ABN Amro. Ze werkt samen met haar collega’s in het veld die uitsluitend medische relaties bedienen. De jonge arts en de praktijkhouder zijn beiden van harte welkom. Als  persoonlijke adviseur gidsen we u  door alle facetten van het overnameproces heen. Van financiering van de praktijk tot advies over een woninghypotheek. Van inzage verschaffen in de persoonlijke financiële huishouding tot het opstellen van een inzichtplan. Op de website abnamro.nl/medischvindt u alle informatie en gidsen wij u door alle facetten.

Foto: Els Hogenbirk

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Gastvrijheid en beleving - Foto: Shutterstock
flash_onNieuws

Zelfde tandartspraktijk, verschillende reviews: ‘Gastvrijheid is misschien belangrijkste factor’

26 mei om 14:00 uurtimer3 min
Als tandarts of mondhygiënist ervaar jezelf waarschijnlijk dat je beroep veel gaat over wat er in de mond gebeurt…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Fleur Ehlert en Elsbeth Nijhoff (Dentiva) over ‘de klantreis’: ‘Verlaat de patiënt met een goed gevoel de praktijk?’

9 mei om 11:00 uurtimer4 min

Fleur Ehlert en Anouk Both, praktijkconsultants van Dentiva, gaan tijdens de Dag van de Praktijkmanager (op 25…

Lees verder »
mic_external_onInterview

‘De Groene Tandarts’ in Zwolle: ‘Probeer zelf de wereld een beetje mooier te maken’

25 apr om 10:31 uurtimer5 min

Robbert Eenkhoorn nam in september 2022 een tandartspraktijk over in Zwolle-Assendorp. Hij noemt zijn praktijk…

Lees verder »

Tandarts Marloes Joosen-Van der Spek (Mondzorg Tilburg West): ‘ReviewCollect draagt enorm bij aan je algehele reputatie’

16 jan om 15:00 uurtimer5 min
Tandarts Marloes Joosen-Van der Spek (Mondzorg Tilburg West) werkt sinds anderhalf jaar met ReviewCollect, een…
Lees verder »
Ja ik wil werken in de zorg
person_outlineBlog

In 7 stappen nieuw zorgpersoneel werven

10 nov 2022 timer5 min
De zorg- en welzijnsector heeft te kampen met het grootste personeelstekort van Nederland. Ruim een op de zes…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Imago bij Dental Expo: ‘Blij met de eigen tandarts, wantrouwig over de beroepsgroep’

8 nov 2022 timer5 min
De mondzorgbranche zou zich meer moeten profileren in het publieke debat, stelden deskundigen in een…
Lees verder »
Bart Wijnands (Fysiofiets)
mic_external_onInterview

'MOVE ON' bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Onderscheidend ondernemen in de fysiotherapie’

27 okt 2022 timer5 min
Ondernemende fysiotherapeuten kijken naar buiten: naar de wijk, naar de markt, naar de mogelijkheden om zichzelf…
Lees verder »
ReviewCollect makkelijke patientenreviews
flash_onNieuws

ReviewCollect neemt Patientenenquete.nl over van MedischOndernemen

14 jun 2022 timer2 min

Softwarebedrijf CollectSoft B.V., bekend van ReviewCollect, verstevigt met de overname van de PatiëntenEnquête…

Lees verder »