menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 mei 2019

Alles wat u moet weten over de overname van een huisartsenpraktijk

U werkt nu al een tijdje in een huisartsenpraktijk, maar het gaat steeds meer aan u knagen. Het is tijd om uw lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan: uw eigen huisartsenpraktijk. Een grote stap. Irena Koetsier, projectleider bij Alexandre Finance, schreef een artikel over onder meer de fasen in het overnameproces, de noodzakelijke documenten en zeven tips voor een soepele overdracht.
Alles wat u moet weten over de overname van een huisartsenpraktijk

Het overnemen van een huisartsenpraktijk is niet zomaar iets. Het vergt veel voorbereiding, kennis, informatie, investering en de juiste begeleiding. U heeft vragen als: waar moet ik beginnen en waar moet ik op letten? En vooral: hoeveel moet ik betalen voor de huisartsenpraktijk? Laat deze vragen u niet weerhouden om uw droom te verwezenlijken. Wat er allemaal komt kijken bij het overnemen van een bestaande praktijk, leest u in bijgaand artikel

 

Ten eerste zetten we de voordelen van het overnemen van een bestaande praktijk op een rij. Dit zijn mogelijke voordelen als ervaren medewerkers, de aanwezigheid van een pand met apparatuur, een bestaand patiëntenbestand, contacten met waarnemers en lopende overlegstructuren. Vervolgens gaan we in op de noodzakelijke voorbereiding die nodig is bij een praktijkovername. Zorg ervoor dat u scherp hebt wat u wilt en hoe u het wilt. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor de huidige huisarts en bijvoorbeeld voor investeerders.

 

Stel u daarbij een reeks belangrijke vragen als: ‘Wat maakt mij een geschikte opvolger voor de praktijk?’, ‘Wat zijn uw doelen, wensen en ambities over een aantal jaren?’, ‘Wat is mijn visie op de zorg die ik wil leveren?’ en ‘Wat zijn mijn financiële middelen?’ Deze vragen kunt u vervolgens beantwoorden via het opstellen van documenten als het ondernemingsplan, een praktijkanalyse, de jaarrekening, een concurrentieanalyse en een benchmark, waarin uw praktijk vergelijkt met andere.

 

De analyse van de overnamekosten van de beoogde praktijk, is de volgende stap. Realiseer u dat er vaak jaren van hard werken in een praktijk zitten. Daarom is het logisch dat de bestaande huisarts hier ook voor beloond wil worden. Daarbij gaat het om factoren als: apparatuur en inventaris, pand, financiële cijfers en de goodwill. Tenslotte geven we zeven tips voor een soepele overdracht. Denk aan tips als: begin op tijd, kies voor het juiste overnamepad, respecteer elkaars emoties, voorkom miscommunicatie en vraag deskundig advies.

 

De overname van een huisartsenpraktijk blijft een complex proces. Heeft u de drive en de ambitie om uw droom te verwezenlijken? En bent u klaar voor deze stap? Lees hier het hele artikel: Alles wat u moet weten bij de overname van een huisartsenpraktijk.

 

Download hier de gratis whitepaper  met tips en inspiratie over het overnemen van een huisartsenpraktijk.

Geschreven door Irena Koetsier
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen