menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 februari 2020

KNMT en ANT waarschuwen voor ransomware aanvallen op tandartspraktijken

Sinds vorige week zijn er meerdere tandartsenpraktijken aangevallen door ransomware mails, waarschuwen beroepsorganisaties ANT en KNMT op hun websites. De bijlage van deze mails bevat virussen, waarmee hackers alle praktijkinformatie in handen kunnen krijgen.
KNMT en ANT waarschuwen voor ransomware aanvallen op tandartspraktijken Zie: www.ant-tandartsen.nl ('Afbeelding openen nieuw tab')

Nederlandse tandartsenpraktijken krijgen sinds afgelopen vrijdag slim in elkaar gezette ransomware mails binnen. Het gaat in veel gevallen om een bericht waarin iemand zich voordoet als een patiënt met kiespijn. Vervolgens noemen de hackers de namen van de tandartsen in de praktijk om vertrouwen van de baliemedewerker te winnen.

 

Hackers kijken hiervoor eerst op de website van de praktijk om te zien welke tandartsen er werken. De mails zijn in het Nederlands geschreven en komen van mailadressen van @planet.nl.  

 

Neem contact op met de IT-leverancier

De bijlage van de mail bevat virussen, waarmee de hackers  toegang krijgen tot alle praktijkinformatie, waaronder het patiëntenbestand en back-ups. Nadat ze de informatie in handen hebben, eisen ze een geldbedrag in ruil voor het vrijgeven van de gestolen bestanden. Als het vermoeden bestaat dat de mail een virus bevat, neem dan contact op met de IT-leverancier van de praktijk.

 

Ransomware preventie

KNMT signaleert vier politie-adviezen om besmetting door ransomware te voorkomen (zie: Tandartsen genept met ransomware ):

 

  • Wees alert bij e-mailberichten van onbekende afzenders;
  • Gebruik een antivirusprogramma en zo nodig ook nog een anti-malwareprogramma, zoals Malwarebytes.com;
  • Installeer updates van uw software en besturingssysteem zodra deze beschikbaar zijn;
  • Zorg voor back-ups van patiëntendossiers en persoonsgegevens van medewerkers uw systeem. Maak er het liefst altijd twee: een back-up in een clouddienst opgeslagen en een fysieke externe back-up . Maak géén backup meer nadat de ransomware is ontdekt.     

Digitale veiligheid

ANT verwijst naar tien tips van de Kamer van Koophandel om de digitale veiligheid te vergroten (zie:  10 tips over digitale veiligheid ):

1. Stel automatische updates in

2. Installeer beveiligingssoftware

3. Gebruik tweestapsverificatie

4. Maak back-ups

5. Beveilig uw data

6. Beveilig draadloze netwerken

7. Maak veilig gebruik van online diensten

8. Houd rekening met de zwakste schakel

9. Zorg voor een veilige website

10. Schakel expertise in

 

Lees hier meer tips over digitale veiligheid. 

 

Bronnen: KNMT,  Tandartsen genept met ransomware , ANT, Waarschuwing: Ransomware aanvallen op tandartspraktijken

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal