menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
11 september 2019

Autoriteit Persoonsgegevens: 'Verzekeraars mogen ouders wél informeren over tandartsbezoek'

Zorgverzekeraars mogen ouders wél informeren over het tandartsbezoek van hun kind. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens naar aanleiding van de brandbrief die de tandartsorganisatie ANT afgelopen week stuurde naar minister Bruins van Medische Zaken. Zorgverzekeraars stelden dat ze ouders niet zouden mogen benaderen, vanwege de privacyregelgeving AVG.
Autoriteit Persoonsgegevens: 'Verzekeraars mogen ouders wél informeren over tandartsbezoek'

Op vrijdag 6 september stuurde de ANT een brandbrief naar minister Bruins omdat een grote groep kinderen – de organisatie spreekt van ruim een half miljoen - geen gebruik maakt van de gratis mondzorg waar zij recht op hebben. In de brief vroeg de ANT de minister de zorgverzekeraars op te roepen deze patiënten aan te schrijven.

 

'DSW schrijft meer ouders aan'

Zorgverzekeraar DSW schreef eerder een groep ouders in Schiedam aan. De verzekeraar benaderde in samenwerking met lokale partijen 296 ouders. Van deze groep bezochten in het eerste halfjaar na de brief al 127 kinderen de tandarts. DSW heeft inmiddels besloten de proef uit te breiden Vlaardingen en Maassluis.

 

Volgens de ANT ‘verschuilen’ zorgverzekeraars zich in hun reactie achter de privacywetgeving van de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens ziet daarin echter geen beperking. ‘Volgens de privacywet mag je alles doen wat nodig is om een contract tussen een verzekerde en een verzekeraar netjes uit te voeren’, zegt een woordvoerder op de ANT-site.

 

'KNMT en CZ spreken acties af'

Ook beroepsorganisatie KNMT reageert verheugd op de uitspraak van de toezichthouder. ‘Dit is heel goed nieuws voor deze groep kwetsbare kinderen. Wij zullen de zorgverzekeraars nu opnieuw vragen in actie te komen’, zegt voorzitter Wolter Brands. Verzekeraar CZ benaderde de KNMT inmiddels om acties af te spreken om meer kwetsbare kinderen naar de tandarts te krijgen.

 

Lees meer: ANT, ' Autoriteit Persoonsgegevens: ouders informeren over tandartsbezoek is toegestaan' , Medisch Ondernemen,  ANT stuurt brandbrief naar minister: 'Zorgverzekeraars laten ruim half miljoen kinderen in de kou staan'

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen