menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 juni 2016

België en Engeland zetten grote stappen op eHealth-gebied

Twee grote aankondigingen in Europa afgelopen week: de Britse National Health Services (NHS) wil eHealth en zorginnovaties sneller bij patiënten krijgen, en in België kunnen patiënten met diabetes type 1 vanaf juli aanspraak maken op sensortechnologie die vingerprikken overbodig maakt.
België en Engeland zetten grote stappen op eHealth-gebied

Vanaf 2017 gaat de National Health Services, het nationale zorgsysteem van Engeland, gratis apps en medische hulpmiddelen verstrekken aan inwoners. Daarmee moet het voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes en hartfalen gemakkelijker worden om zorg op afstand te ontvangen en met inzet van nieuwe technologie therapietrouw te blijven en hopelijk gezonder te leven. Een panel van experts gaat de eerste 10 tot 15 apps en medische hulpmiddelen selecteren, in april 2017 komen ze beschikbaar voor patiënten, is de planning.


Volgens de Britse baas van de NHS, Simon Stevens, draait deze grootschalige landelijke distributie van eHealth- en mHealth-diensten om preventie: voorkomen dat (chronisch) zieken nog zieker worden en voor een behandeling naar het ziekenhuis moeten. Innovaties moeten sneller en veel wijder verspreid worden, volgens de directeur.


Vergoeding voor pleister

In België werd afgelopen week bekend dat sensor-technologie voor diabetes-behandeling vergoed gaat worden. Vanaf 1 juli 2016 betaalt het ziekenfonds aan type 1-diabetici het materiaal terug om de bloedsuikerspiegel te meten door een sensor op de huid. Met die pleister, die twee weken op de huid blijft zitten en ongeveer 60,- euro kost, hoeven diabetes-patiënten niet meer iedere dag te prikken om bloedglucose waarden op te meten, maar kunnen ze die waarden aflezen van een apparaatje die de pleister scant. Patiënten met diabetes type 2 kunnen ook aanspraak maken op een gedeeltelijke vergoeding. Ook voor kinderen met diabetes die gebruik willen maken van sensortechnologie komt er op korte termijn een vergoeding.

 

Nederland

Tijdens de eHealth Week 2016 kondigde minister Schippers aan dat zij 20 miljoen euro extra vrij wil maken voor technologische zorginnovaties. Het ministerie van Volksgezondheid trekt de komende vier jaar 20 miljoen euro uit voor de stimulering van eHealth. Met het geld binnen het  FastTrack eHealth  initiatief kunnen MKB-ondernemers ondersteund en begeleid worden bij de opschaling van goede eHealth initiatieven. Het doel, aldus Schippers, is veelbelovende innovaties sneller bij de patiënt te brengen en een plek te geven in de gezondheidszorg.


Hoe het FastTrack eHealth er concreet uit gaat zien en in welke vorm financiering beschikbaar komt, is nu nog niet duidelijk. In de komende maanden zal het initiatief worden ingericht in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en StartupDelta2020.

bron: Smarthealth
Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
eHealth
Gerelateerde artikelen