menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 augustus 2020

Fiasco van half miljard voor tandartsketen Curaeos

Curaeos, een Europese keten van 190 tandartspraktijken uit Oosterhout, heeft het afgelopen jaar te kampen gehad met financiële problemen. Die ontstonden door een samenloop van te veel schulden en de corona-uitbraak. Meer dan een half miljard euro aan waarde is in rook opgegaan, meldt het Financieele Dagblad.
Fiasco van half miljard voor tandartsketen Curaeos
In Nederland is Curaeos marktleider met meer dan een miljoen klanten, met onder meer de merken DentConnect en Samenwerkende Tandartsen. De eigenaren zijn EQT, een internationale investeerder, en PGGM, pensioenfonds voor zorg en welzijn,  dat een minderheidsbelang heeft.
 

Zwakke financiële positie

Vanwege de zwakke financiële positie van Curaeos werden de eigenaren gedwongen met hun schuldeisers te onderhandelen over schuldenverlichting. Met als resultaat dat de schuldeisers van de 420 miljoen euro aan leningen bijna 150 miljoen euro kwijtscholden. In ruil daarvoor kreeg een deel van hen een minderheidsbelang in het bedrijf. De huidige aandeelhouders storten 50 miljoen euro bij en houden daarmee de controle over de onderneming.
 

Tegenvallende resultaten

Volgens ingewijden zou EQT eind 2017 te veel hebben betaald voor de tandartsenketen. Het ging daarbij om een bedrag van 750 miljoen. De resultaten van Curaeos bleken minder goed dan was voorgespiegeld. Het integreren van nieuwe praktijken bleek duurder dan voorspeld en verwachte kostenbesparingen vielen tegen. Bij sommige aangekochte praktijken daalde de omzet.
 

Onhoudbare financiële positie

EQT was van plan om vol in te zetten op groei door praktijken over te nemen in Nederland, Duitsland, België, Denemarken en Italië, maar aan deze strategie kwam snel een eind. Vervolgens was ook de uitbraak van corona een kink in de kabel. De tandartsen van Curaeos konden twee maanden niet werken. De hogere kosten en de lage omzet maakte de financiële positie van het bedrijf onhoudbaar en dwong de eigenaren tot ingrijpen en het nemen van hun verlies van een half miljard euro.


Ketenvorming zet door

Sectorspecialist Nancy Jonkman-Koenis van ABN Amro verwacht dat de ketenvorming in de tandartsenbranche de komende jaren doorzet. 'De ketens schieten als paddenstoelen uit de grond.' Gevolg daarvan is volgens haar wel dat de bestaande ketens jagen op dezelfde middelgrote praktijken. Samen met een structureel tekort aan tandartsen zorgt dat voor hoge prijzen.

 
Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts Kosten Keten Overname
Gerelateerde artikelen