menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
24 maart 2020

Guido van Woerkom (KNGF): ‘Huidige maatregelen coronacrisis niet genoeg om praktijken overeind te houden’

Beroepsvereniging Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) roept zorgverzekeraars op om snel met een ‘noodplan’ te komen. Guido van Woerkom, bestuursvoorzitter van het KNGF, waarschuwt dat fysiopraktijken dreigen om te vallen.
Guido van Woerkom (KNGF): ‘Huidige maatregelen coronacrisis niet genoeg om praktijken overeind te houden’

KNGF-voorzitter Guido van Woerkom doet in een brandbrief  (' Noodplan voor fysiotherapiepraktijken')  aan Zorgverzekeraars Nederland de oproep om met een effectief noodplan te komen. Daarin gaat hij ook in op de problemen die fysiotherapeuten op dit moment ervaren. Zo is de terugloop van patiënten inmiddels bijna 80 procent en sloot al 10 procent van de praktijken haar deuren. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder de beroepsgroep.

 

‘Financieel kwetsbare sector’

‘Er is sprake van liquiditeitsproblemen’, stelt Van Woerkom. Een kwestie waarbij werkgevers van zorgondernemingen zich moeten wenden tot zorgverzekeraars. ‘De sector is financieel kwetsbaar, omdat praktijkhouders de vereiste reserves niet kunnen opbouwen. Dit zorgt voor grote onrust voor faillissementen’. Daarom dringt de KNGF-voorzitter aan op een noodplan op zeer korte termijn van alle zorgverzekeraars. Hij denkt hierbij aan een financiële bijdrage voor maart, april en mei, gebaseerd op 80 procent van de gemiddelde omzet van januari en februari van dit jaar.

 

‘Grote behoefte aan fysiotherapeutische zorg’

Van Woerkom stelt  dat het voor fysiotherapeuten moeilijk werken is op basis van de richtlijnen van de overheid, waaronder 1,5 meter afstand die tussen zorgverlener en patiënt bewaakt moet worden. Het gebrek aan beschermingsmateriaal voor noodzakelijke zorg is daarbij een groot probleem. Volgens Van Woerkom blijft er ook na de coronacrisis een grote behoefte aan fysiotherapeutische zorg, zowel voor patiënten die nu noodgedwongen hun behandeling uitstellen als mensen die mogelijk van corona moeten herstellen. ‘Hier ligt voor de verzekeraars een verantwoordelijkheid’, stelt hij.

 

Nieuwe maatregelen

Het KNGF scherpte deze week het advies aan fysiotherapeuten aan. De fysieke behandeling van patiënten zonder coronaverschijnselen is niet meer mogelijk. Behandelingen, die niet uitgesteld kunnen worden, kunnen in overleg met de huisarts of medicus voortgezet worden. Hierbij geldt wel dat de juiste beschermingsmiddelen aanwezig moeten zijn.

 

Bronnen:  KNGF, Het KNGF scherpt haar advies ‘professioneel handelen corona’ aan en roept op tot afstand houden! en KNGF,  Het KNGF luidt de noodklok voor praktijken die dreigen om te vallen

Foto: Guido van Woerkom/KNGF
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal