menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
10 november 2017

Innovatie in de fysiotherapie: e-health en mobile health

Jelle Jouwsma is mede-oprichter van de HWO-AfsprakenApp. Daarnaast is hij commercieel directeur bij FysioHolland, de grootste fysioketen van Nederland. Vanuit zijn positie zag hij dat er een marktbehoefte was aan digitale communicatie tussen therapeut en cliënt. Door samen te werken en krachten te bundelen heeft hij in 2016 samen met Intramed en de AfsprakenApp het product HWO-AfsprakenApp in de markt gezet.
Innovatie in de fysiotherapie: e-health en mobile health

Wat is de HWO-AfsprakenApp?

“De HWO-AfsprakenApp is een communicatieplatform tussen therapeuten en cliënten en bevat alle gegevens rondom een afspraak bij de therapeut. Vanuit het EPD worden gegevens rondom de afspraak automatisch in de app gezet; denk aan de datum, het tijdstip en de locatie. Uit de uitgebreide database met instructievideo’s van huiswerkoefeningen.nl (HWO) stelt de therapeut een persoonlijk oefenschema voor de cliënt samen dat hij via het EPD aan het online profiel van de cliënt koppelt. De cliënt kan zijn profiel op elk gewenst moment raadplegen via de app of via internet. Om geen afspraken en oefeningen meer te vergeten ontvangt de cliënt reminders. Ook kan de therapeut via de app een intake of vragenlijsten versturen en kan de cliënt de status van zijn doelen bijhouden.”

 

Hoe ben je op het idee gekomen om HWO te ontwikkelen?

“Tijdens mijn stage als fysiotherapeut merkte ik hoeveel verschillende oefeningen en behandelmogelijkheden er voor eenzelfde klacht zijn. Ook merkte ik dat cliënten moeite hebben met het onthouden en goed uitvoeren van hun oefeningen. In die periode nam de populariteit van smartphones behoorlijk toe en werd internet steeds meer verweven in ons dagelijkse leven. Dit leek mij een mooie kans om iets te ontwikkelen om het proces rondom oefenen makkelijker te maken. Een aantal jaren later was HWO een feit. ”

 

Welke partijen zijn betrokken bij HWO en hoe heb je de HWO-AfsprakenApp gerealiseerd?

“HWO is een initiatief van FysioHolland en Intramed. Via Intramed kwam ik in contact met de AfsprakenApp. Beide projecten stonden toen nog in de kinderschoenen. Twee jaar later kwamen we opnieuw met elkaar in contact. We besloten de krachten van HWO en de AfsprakenApp te bundelen en ontwikkelden samen de HWO-AfsprakenApp. Ik ben ervan overtuigd dat het ontzettend belangrijk is om samenwerkingen op te zoeken, zodat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden.”

 

Op welke behoeften vanuit praktijken en cliënten speel je in met HWO-AfsprakenApp?

“De HWO-AfsprakenApp is een goed voorbeeld van hoe je met e-health en mobile health het offline behandelproces kunt versterken. Veel cliënten hebben moeite met het onthouden van oefeningen en de juiste uitvoering ervan. Terwijl dit juist belangrijk is voor een goed herstel. Daarnaast lopen fysiotherapeuten veel omzet mis doordat cliënten hun afspraak vergeten.“

 

Wat is het onderscheidende vermogen van de HWO-AfsprakenApp ten opzichte van andere aanbieders van huiswerkoefeningen?

“Bij de doorontwikkeling van de app zijn feedback en wensen van gebruikers het uitgangspunt. De HWO-AfsprakenApp is een extra service van de praktijk naar de cliënt. De HWO-AfsprakenApp werkt vanuit één systeem: de therapeut vanuit het EPD en de cliënt vanuit de app of de webversie van de app. De cliënt ziet in de app alleen de gegevens die op dat moment relevant zijn.”

 

Richt je je op een specifieke doelgroep?

“Op dit moment kunnen fysiotherapeuten, oefentherapeuten en podotherapeuten met de HWO-AfsprakenApp werken. In de toekomst willen we het platform ook beschikbaar maken voor andere zorgverleners. Natuurlijk zijn daar behoorlijk wat aanpassingen in het systeem voor nodig. We zijn nu bijvoorbeeld in gesprek met een tandarts. Tandartsen werken met andere administratieve systemen en is er behoefte aan ander soort video’s zoals instructies over poetsen, flossen en tandenstoken. Bij het ontwikkelen zijn ervaringen van gebruikers, zowel tandartsen als patiënten, erg belangrijk.”

 

Wat is jouw exacte rol binnen de HWO-AfsprakenApp?

“Ik ben mede-oprichter en zit in de directie. Ik houd mij onder andere bezig met de samenwerking tussen HWO en de AfsprakenApp, contact met EPD-leveranciers en de ontwikkelingen in de markt. Ook ben ik, samen met gebruikers, bezig om de app door te ontwikkelen met functionaliteiten die nóg beter aansluiten bij de wensen van gebruikers.”

 

Wat heb je tot nu toe bereikt met de HWO-AfsprakenApp en wat hoop je in de toekomst nog te bereiken?

“Het allerbelangrijkste is dat therapeuten en cliënten tevreden zijn. We hebben de afgelopen tijd al veel enthousiaste en leuke reacties ontvangen. Ze denken ook mee over nieuwe functionaliteiten. Alle feedback is welkom! Inmiddels werken meer dan 2500 therapeuten met de HWO-AfsprakenApp en is hij al meer dan 200.000 keer gedownload. Maandelijks worden er honderdduizenden berichten en reminders verstuurd. In de toekomst willen we nog meer groeien en nog meer samenwerken; zowel voor nieuwe functionaliteiten, branches als landen. De HWO-AfsprakenApp is nu bijvoorbeeld ook beschikbaar in België en Spanje. De Belgische variant Oxymoves werkt vooral met fysiotherapiepraktijken en de Spaanse variant FisioVideo werkt voornamelijk met fysiotherapieafdelingen in ziekenhuizen. In het buitenland werken we met lokale partijen die het platform daar opzetten met onze hulp. Daarvoor hebben we veel online contact.”

 

Met welke vragen of behoeften vanuit zorgverzekeraars hou je rekening?

“Vanuit Zorg1, een innovatiebureau vanuit Intramed en FysioHolland, zijn we in gesprek met zorgverzekeraars over een verandering in het vergoedingenmodel. We streven naar een vergoeding per product in plaats van per behandeling zodat efficiënt werken beloond wordt. Online tools zoals de HWO-AfsprakenApp zorgen ervoor dat je efficiënter werkt.”

 

Kirsten Baane    
Oprichter  ZorgPromotor en  FysioPromotor

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal