menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
15 april 2020

Mondzorg en fysiopraktijken kunnen voorschot continuïteitsbijdrage aanvragen

Voor de maand mei kunnen zorgaanbieders een maandelijkse continuïteitsbijdrage aanvragen. Fysio- en mondzorgpraktijken met acute financiële nood kunnen vanaf deze week gefaseerd een verzoek om vooruitbetaling indienen. Het gaat om aanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten.
Mondzorg en fysiopraktijken kunnen voorschot continuïteitsbijdrage aanvragen

Met de continuïteitsbijdrage willen zorgverzekeraars zorgaanbieders ondersteunen die in financiële problemen (dreigen te) komen door de coronacrisis. Alleen zorgaanbieders mét een contract kunnen op dit moment een vooruitbetaling aanvragen bij die zorgverzekeraars waarmee zij een contract hebben. Ook wordt gewerkt aan de aanvraagprocedure voor zorgaanbieders zonder contract met (bepaalde) zorgverzekeraars.

 

'Als het niet anders kan'

ZorgverzekeraarsNederland vraagt zorgaanbieders om alleen een vooruitbetaling aan te vragen als dat echt niet anders kan, omdat de administratieve afhandeling complex is. De vooruitbetaling betreft een voorschot op de continuïteitsbijdrage. Zorgverzekeraars vragen zorgaanbieders wel, als dat enigszins mogelijk is, daarop te wachten. Aanbieders met een contract kunnen een vooruitbetaling aanvragen als ze actief zijn in de branches: eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg.

 

'Fasering aangebracht'

Om de vooruitbetaling in goede banen te leiden, is een fasering aangebracht. Vanaf dinsdag 14 april kunnen aanvragen ingediend worden voor fysiotherapie en vanaf donderdag 16 april voor mondzorg. Vanaf maandag 20 april voor de overige sectoren: kraamzorg, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg. Zorgaanbieders zonder contract kunnen pas een vooruitbetaling aanvragen als de aanvraagprocedure voor hen gereed is. Een vooruitbetaling kan worden aangevraagd via het Zorginkoopportaal van VECOZO

 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze  nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg .

 

Links: ZN,  Aanvullende informatie over de continuïteitsbijdrage en de mogelijkheid van vooruitbetaling ; Vecozo, Zorginkoopportaal

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen
Open modal