menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
6 augustus 2019

‘Mondzorg terug in het basispakket’

Sinds 2006 moeten volwassenen hun tandartskosten zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten. Een half miljoen Nederlanders kan dat niet. Dokters van de Wereld vindt daarom dat mondzorg terug moet in het basispakket.
‘Mondzorg terug in het basispakket’

Ontwikkelingsorganisatie Dokters van de Wereld zegt dat armoede in Nederland af te lezen is aan het gebit. Om dit te voorkomen wil de organisatie dat mondzorg weer voor iedereen toegankelijk wordt. Om aandacht te vragen voor dit probleem riep zij het initiatief ‘De mobiele tandarts’ in het leven. In een bus reden zij door Nederland om gratis mondzorg te bieden aan mensen die in armoede leven. Dit meldt het AD.

 

‘Slecht gebit is risico voor de gezondheid’

Tandarts Didi Landman uit Rotterdam helpt elke donderdagmiddag patiënten die geen mondzorg kunnen betalen. Ze is daarmee veel tijd kwijt aan papierwerk om de materialen voor behandelingen vergoed te krijgen. Ze werkt vrijwillig en is afhankelijk van giften, maar dat is niet genoeg. Daarom probeert ze verzekeraars over te halen om een bijdrage te leveren aan de behandelingen. Landman: ‘Deze behandelingen zijn nodig, omdat een slecht gebit een risico is voor de gezondheid. Zo heeft iemand met ontstoken tandvlees een grotere kans op hartproblemen.’

 

Kinderen uit arme gezinnen vaker gebitsproblemen

Kinderarts Els Hembrecht heeft een speciale praktijk voor kinderen in Woerden en merkt dat kinderen uit arme gezinnen vaker last hebben van gebitsproblemen. Hembrecht: ‘Ouders die niet gewend zijn om zelf regelmatig naar de tandarts te gaan, doen dat vaak ook niet met hun kinderen. Daarnaast weten ouders, die zelf niet in aanraking komen met de tandarts of mondhygiënist, vaak niet dat tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar wel vergoed worden uit het basispakket.’

 

Vergoedingen

De meeste gemeenten vergoeden de kosten voor mondzorg niet uit de bijzondere bijstand, een gemeentelijke vergoeding voor extra kosten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Tandeloos! De bijzondere bijstand in een sterfhuisconstructie?’. Gemeenten vinden dat de basisverzekering afdoende moet zijn voor noodzakelijke zorgkosten. Wel doen steeds meer mensen met gebitsproblemen een beroep op noodfondsen van de gemeente.

 

Tweede Kamer

De kans dat mondzorg terugkomt in het basispakket is klein. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport vindt niet dat mondzorg minder toegankelijk is dan andere vormen van zorg. Op 10 oktober spreekt de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de slechte bereikbaarheid van mondzorg voor arme Nederlanders.

 

Bron: AD, ‘De tandarts moet terug in het basispakket’

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal