Stichting Nationale Denktank pleit voor 'Nationaal Coördinator Digitale Zorg'
Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is? Daarover heeft de Nationale Denktank zich dit jaar gebogen. De groep die het advies over digitale gegevensuitwisseling uitbracht, bestond uit Féline Scheijmans, neuroloog in opleiding bij UMC Utrecht, Pascalle Stijger, cum laude Master of Science in Nutrition & Health aan de WUR Wageningen, en Fuuk van der Scheer, Technische Bestuurskunde aan de TU Delft.
Gegevens lekken
Privacy-paradox
Softwaremarkt
Aanbevelingen
- Naar een gebruiksvriendelijk ontwerp. Privacy én digitale gegevensuitwisseling kunnen zeker samengaan: zorg voor decentrale gegevensopslag, duidelijke wetgeving en het afstraffen van (gebruik van) onrechtmatig verkregen data.
- Privacy: een gedeelde zorg. Om overzicht te krijgen van het aantal incidenten dat het gevolg is van de huidige gebrekkige gegevensuitwisseling is een meldpunt nodig. Hiermee kan tevens de voortgang wat betreft de patiëntveiligheid op gebied van gegevensuitwisseling worden gemonitord.
- Meldpunt data-ongevallen. Dat is nodig om overzicht te krijgen van het aantal incidenten dat het gevolg is van de huidige gebrekkige gegevensuitwisseling.
- Toegankelijke en betaalbare ICT. Voor een gezonde markt is eerlijke concurrentie nodig. Op dit moment lijkt daar geen sprake van te zijn. Onderzoek daarom huidige prijsverschillen tussen aanbieders van ICT-producten en overstapmogelijkheden.
- PGO: communicatie met de patiënt. De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) kan een middel zijn om mensen regie te geven over hun gezondheidsgegevens. Hier kleeft wel een aantal belangrijke nadelen aan. Het is daarom van belang te onderzoeken welke doelgroep een PGO bereikt en moet er een oplossing zijn voor de beschikbaarheid van gezondheidsdata in een noodsituatie.
Kwartiermaker

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De digitale voordeur: zo maak je zorg toegankelijker en efficiënter
10 jul om 13:30 uur 3 minPatiënten verwachten duidelijkheid. Zoveel mogelijk gemak en snelheid. Toch blijft de…
Hikos helpt patiënten door de ‘medische doolhof’: Een extra paar ogen op afstand
30 jun om 12:30 uur 5 minBij het online platform Hikos kunnen patiënten via beeldbellen overleggen met een specialist…
ZorgSom & Partners en Voorpraktijken bundelen krachten voor optimale ondersteuning van mondzorgpraktijken
20 jun om 10:55 uur 4 minZorgSom & Partners en Voorpraktijken kondigen een samenwerking aan die zich richt op het verbeteren van…
Ksyos helpt de laag complexe zorg buiten het ziekenhuis te organiseren
4 jun om 15:00 uur 4 minRecent is voormalig internist-infectioloog Joop Arends als medisch directeur gestart bij Ksyos. Hij blikt terug…
De digitale apothekersrevolutie: automatiseer uw administratie
15 apr om 12:18 uur 4 minAls apotheker of beherend apotheker heeft u dagelijks te maken met een breed takenpakket. Zorgverlening staat…
Perspectief huisarts is verbeterd door regionale samenwerking, nieuwe concepten en digitalisering
7 apr om 16:00 uur 5 minDe huisartsenbranche staat door verschillende factoren onder druk, maar het perspectief is verbeterd. Rabobank…
Op weg naar echte en virtuele dokters in de maatschap
18 mrt om 10:00 uur 4 minIn april 2023 schreef ik in een column in MedischOndernemen: 'Ik wens u veel personeel'. Want zonder goede…
Miljoenen voor ‘Innovation Booster 2025’ in de mondzorg. Consortia kunnen PPS-projectvoorstellen indienen
10 feb om 08:34 uur 3 minHet ORANGEHealth-consortium heeft 3,45 miljoen euro subsidie ontvangen van Health~Holland om de mondzorg in…
Reactie toevoegen