menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
20 augustus 2020

NZa: ‘Knelpunten regeling toeslag Covid aangepast’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de knelpunten in de regeling ‘toeslag extra kosten SARS-CoV-2’ opgelost. Deze regeling houdt in dat aanbieders van mondzorg een toeslag van € 4,26 per patiënt in rekening mogen brengen als tegemoetkoming voor de extra kosten die ze hebben door de Covid-19-uitbraak. De toeslag kan nu ook los - dus zonder andere prestatie - worden gedeclareerd. Bij het probleemgericht consult (C13) is de tijdelijke toeslag toegevoegd.
NZa: ‘Knelpunten regeling toeslag Covid aangepast’
Dit meldt de KNMT. De aangepaste regeling gaat in per 1 augustus 2020 en loopt tot 1 november 2020.
 

Knelpunt bij langere behandeltrajecten

Het uitgangspunt van de regeling is dat per patiënt per dag één keer de toeslag van maximaal € 4,26 in rekening kan worden gebracht. De huidige regeling bepaalt dat dit in combinatie moet met een andere prestatiecode. In de praktijk bleek dit knelpunten op te leveren, vooral bij langere behandeltrajecten die via één prestatiecode worden gedeclareerd. Ook was bij de C13 nog geen tijdelijke code toegevoegd in de prestatiebeschrijving
 

Uitgangspunt tijdelijke toeslag

De Mondzorgalliantie kaartte de knelpunten aan bij de NZa en daarna volgde overleg tussen de NZa, ZN en de alliantie. Deze laat weten blij te zijn met de gekozen oplossing en denkt dat hiermee recht wordt gedaan aan het uitgangspunt van de tijdelijke toeslag.
 

Patiënt informeren

Het declareren van de toeslag is geen verplichting en de mondzorgverlener moet de patiënt informeren over de toeslag. Vóór 1 november wordt onderzocht of de toeslag blijft bestaan. Volgens het Friesch Dgblad brengen veel Friese tandartsen de volledige 4,26 euro per patiënt in rekening. Er is een praktijk die een euro per patiënt in rekening brengt en een aantal praktijken heeft nog niet besloten of ze de toeslag doorvoeren. Tegenover de krant laat de KNMT weten dat de tandartsenzorg weer op volle toeren werkt. De organisatie weet niet hoeveel leden de extra toeslagheffing van hun patiënten vragen. 
 

'Onsympathiek'

Niet elke tandartsbezoeker kan de coronabijdrage waarderen, aldus het Friesch Dagblad. Rosa van den Berg uit Leeuwarden krijgt de toeslag vergoed van zorgverzekeraar De Friesland, maar vindt deze onsympathiek. 'Ik ben een kleine zelfstandige en moet ook mijn coronamaatregelen nemen. Dat kost me tijd en geld, maar daar laat ik mijn klanten niet voor opdraaien. Dat is service, zeg ik dan. Straks kan iedereen wel een bijdrage vragen, van pedicure tot barkeeper', aldus Van den Berg.
 
 
 
Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen