menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
7 juli 2020

Toekomstgericht investeren in de mondzorg: ‘Duurzaamheid moet in het DNA van praktijkeigenaar zitten’

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn en iedereen dient daarom nu duurzaam en natuur inclusief ondernemen. Dat stelde Arjan Wijnands is sectorspecialist Mondzorg van ABN AMRO bij de online Dag van de Praktijkhouder op 27 juni. Hij schetst wat ABN AMRO doet om duurzaam ondernemen te stimuleren. Wat betekent dit voor de mondzorg?
Toekomstgericht investeren in de mondzorg: ‘Duurzaamheid moet in het DNA van praktijkeigenaar zitten’

‘Duurzaam ondernemen draait om het creëren van waarde voor people, planet en profit. Zodra je je op duurzaamheidsladder begeeft, kun je onmiddellijk zien wat je fout doet. Duurzaam ondernemen is dus een grote stap voor praktijk, maar zit ook in veel kleine dingen. Denk aan het vervangen van gewone lampen door LED-verlichting, wat vaak al gebeurt bij tandartsen. Denk aan afval scheiden, kiezen voor een elektrische auto  als je veel zakelijke kilometers aflegt. Ook het gebruik van de fiets en OV hoort erbij.’

 

Bekijk hier de presentatie van Arjan Wijnands: Hoe gaat u toekomstgericht investeren? 

 

Investeren in duurzaamheid levert daarbij grote voordelen op, stelt Wijnands. ‘Bijvoorbeeld minder energieverbruik, betere secundaire arbeidsvoorwaarden in de vorm van afspraken over een fiets van de zaak of een OV-abonnement. Het personeel zal dan eerder bij jouw praktijk willen blijven werken, zij willen namelijk ook innovatie. Op lange termijn verdienen deze investeringen zich dus terug.’

 

'Niet voor geitenwollensokken maar cruciaal'

Duurzaam is niet meer iets voor geitenwollensokken, zoals het cliché wil, maar het is ronduit cruciaal, vervolgt hij. ‘Duurzaamheid moet in DNA van praktijkeigenaar en personeel zitten. De praktijkhouder moet het team daarin meenemen en actief werken aan veranderingen. Virtual reality-bril is een mooi middel om te leren hoe de wereld eruit kan zien.’ Wijnands formuleerde vervolgens drie tips voor duurzame investeringen in de praktijk.

 

Tip 1. Investeer in de praktijk.

Omdat bij het verduurzamen van de praktijk veel komt kijken – zoals energiebesparing, aanleg van zonnepanelen of warmtepomp – heeft ABN AMRO de duurzame investeringstool ( www.duurzameinvesteringstool.nl) ontwikkeld. Immers: Door in uw praktijk te blijven investeren, behoudt deze ook waarde en is beter over te dragen.

‘Door enkele gegevens over de praktijk in te voeren biedt www.duurzameinvesteringstool.nl al belangrijke investeringsadviezen. Daarbij is ook te zien wat de terugverdienperiode is. Zo blijkt een investering in zonnepanelen van € 14.000 zich terug te verdienen in 7,8 jaar. In 2023 moeten kantoorpanden naar energielabel C. Op enig moment komt zo’n verplichting er voor praktijken in de eerste lijn ook. Bovendien wordt aanvraag van het energielabel per pand in de nabije toekomst ook duurder. Daarom is het raadzaam dat snel aan te vragen. ‘

 

Tip 2. Investeer in de medewerkers.

Investeringen in de fiets en OV-abonnementen voor personeel vertalen zich in grotere fitheid, meer werkgeluk en betrokkenheid bij de praktijk. ‘Goed werkgeverschap betekent investeren in werknemers’, betoogt Wijnands. ‘Fietsen is sportief maar levert ook mentale fitheid en positieve energie op. Frisse medewerkers vertaalt zich in een hogere omzet, bv fietsvergoeding, OV-kaart, of vergoeding voor sportschool van € 20. Een betere fitheid vertaalt zich bijvoorbeeld in een verhoging van de productiviteit van 5  procent. Ook mentale weerbaarheid: medewerkers zaten er doorheen, onzekere toekomst, kan ook leiden naar verhoogd ziekteverzuim.’ (www.zilverenkruis.nl/zakelijk/gezond-ondernemen/vitaal-leiderschap)

 

Tip 3. Investeer in de patiënt.

‘Communicatie met de patiënt is essentieel. Hoe blijf je in contact met patiënt? In contact blijven tijdens de coronacrisis is essentieel. Investeer in e-health en m-health. IN plaats van een saaie uitgebreide mail, kun je ook je coronaprotcol in een animatiefilm uitleggen. Dat komt veel beter over en maakt de patiënt ook eerder afspraak. Zorgverzekeraars vergoeden videoconsult, zonder patiënt geen omzet. Een digitale Dag  voor de Praktijkhouder Is een prima oplossing om vanuit huis een congres bij te wonen.’

 

Als uitsmijter benadrukt Wijnands dat ook in de privésituatie investeringen in duurzaamheid echt van belang zijn. Ook daar is het doel de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken: de XS-voetdruk. De boodschap samengevat in de ‘take away message’:

 

  1. Praktijk. Blijf investeren in uw praktijk. Zowel in uw medewerkers als in uw praktijkpand en inventaris. Dit maakt het verschil!
  2. Personeel Happy people, happy client. Een uitspraak die écht klopt. Zorg voor uw personeel door ze de ruimte te geven te groeien.
  3. Patiënt. Uw patiënt verwacht ontwikkeling en groei van de praktijk. Verras ze, bindt ze en maak ze de beste promotor die u kunt bedenken.

Links: Online Dag Praktijkhouder: ‘Duurzaamheid, wendbaarheid en doelgerichtheid essentieel’Arjan Wijnands: Hoe gaat u toekomstgericht investeren?Bekijk de replay van de sessie

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen