menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 mei 2020

Huisartsenpraktijken gaan door coronacrisis vaker beeldbellen

Driekwart van de huisartsenpraktijken maakt door de coronacrisis meer gebruik van e-health-toepassingen. Beeldbellen is de grootste stijger. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit is uitgevoerd.
Huisartsenpraktijken gaan door coronacrisis vaker beeldbellen

Het onderzoek van Nivel vroeg respondenten naar het gebruik van digitale toepassingen als het e-consult, beeldbellen of videobellen met patiënten, teleconsultatie tussen zorgverleners onderling, telemonitoring van patiënten thuis en het digitaal aanvragen van herhaalrecepten.  

 

Intensiever gebruik digitale toepassingen

Tijdens de coronacrisis is 64 procent van de praktijken voor het eerst gaan beeldbellen met patiënten. Ook na de pandemie wil 28 procent deze toepassing intensiever inzetten. E-consulten, online recepten aanvragen en teleconsultatie werden door de meeste huisartsenpraktijken al gebruikt, maar tijdens de crisis intensiever ingezet. Zo gaf 73 procent van de huisartsen aan al gebruik van e-consulten te maken, 69 procent van het online aanvragen van herhaalrecepten en 52 procent van teleconsultatie, maar deze intensiever te gaan gebruiken.

 

Antwoorden op de vraag 'Heeft u in uw praktijk vanwege de COVID-19-pandemie (nieuwe) e-health-toepassingen ingezet of bent u bestaande toepassingen vaker gaan gebruiken?

 

Het onderzoek

Aan het onderzoek namen 1443 huisartsenpraktijken (35 procent) deel en gaven zo inzicht in de veranderingen van onder meer digitale toepassingen in de praktijk tijdens de coronacrisis.

 

Link: Nivel, Huisartsenpraktijken maken vooral veel gebruik van beeldbellen sinds de corona-uitbraak

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal