Koepelorganisaties: 'Nieuwe regels jaarverantwoording onbetaalbaar voor kleine praktijken'

donderdag 26 november 2020
timer 4 min
De nieuwe regels voor de openbare jaarverantwoording baren huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen grote zorgen. Ze zijn onuitvoerbaar en kosten de zorgverleners volgens berekeningen van accountants minstens 100 miljoen euro. Voor kleine zorgaanbieders betekent het een grote administratieve en financiële lastenverzwaring. Daarom moet de ‘Regeling jaarverantwoording WMG’ terug naar de tekentafel, stellen eerstelijns koepelorganisaties, waaronder LHV, KNMT, ANT en KNGF in een brief aan de minister.
De nieuwe eisen vloeien voort uit bredere wetgeving die gericht is op het bestrijden van fraude en het versterken van het toezicht in de zorg. In de eerder aangenomen Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)  zijn meer verplichtingen opgenomen, zoals een meldplicht, vergunningsplicht en eisen aan de bestuursstructuur. De ‘Regeling jaarverantwoording WMG’ is een uitwerking van enkele wijzigingen die met deze wet samenhangen.

'Extra administratie'

De gevolgen van deze nieuwe regels zijn groot. Iedereen moet straks extra administratie aanleveren, zoals een jaarrekening volgens een voorgeschreven model, jaarlijks een vragenlijst over de financiële bedrijfsvoering invullen, een bestuursverslag opstellen en een accountantsverklaring overleggen. Dat komt de transparantie ten goede, is de gedachte. 

'Disproportionele eisen'

De koepelorganisaties, die zich hebben verenigd in de 'Eerstelijnscoalitie' - KNMT, LHV, KNOV, KNMP, KNGF, ANT, ONT, LVVP, InEen, NVvP, NVM-mondhygiënisten en de ONT - stuurden minister De Jonge van VWS een brief over de impact van de nieuwe regeling. De coalitie wijst erop dat de nieuwe regeling fraude moet tegengaan, maar binnen de eerstelijnszorg komt fraude echter nauwelijks voor, terwijl de impact van de regeling groot is.  De organisaties noemen het ook disproportioneel om een hele sector aanvullende informatie te laten verstrekken met het oog op fraudebestrijding, terwijl uit onderzoek blijkt dat fraude bij kleinschalige eerstelijnszorgaanbieders nauwelijks voorkomt.

'Controle accountant voor 75% aanbieders onmogelijk'

Daarnaast blijkt het ook onuitvoerbaar voor zorgverleners én accountants. Accountants kunnen op basis van de nu gestelde verplichtingen namelijk geen goedkeurende verklaring afgeven, omdat veel praktijken helemaal niet aan deze eisen kunnen voldoen, zeggen de kleine aanbieders. Zo is het voor een accountantscontrole verplicht dat er een onderscheid wordt gemaakt in het bedrijf tussen bijvoorbeeld de financieel directeur en de praktijkeigenaar. Zo’n onderscheid kennen veel kleine zorgaanbieders niet. De verwachting is dat voor 75% van alle aanbieders van de eerstelijnszorg het daardoor onmogelijk wordt zo’n controle te laten doen.

'Liever tijd aan patiënten besteden'

De coalitie wijst erop dat de wet vooral lijkt te zijn bedoeld voor grote zorginstellingen. Kleinschalige eerstelijns zorgaanbieders zijn echter heel anders georganiseerd. De zorgverlener is zelf ook de praktijkhouder. Een managementlaag of administratie die deze lasten op kan pakken, ontbreekt vaak. Elke nieuwe administratieve last gaat dus rechtstreeks ten koste van tijd die praktijken aan hun patiënten kunnen besteden.

'Duizenden praktijken krijgen er last van’

In Trouw stelt ook Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV, dat de wet is opgesteld met de grote zorginstellingen in gedachten. ‘Voor grote organisaties als ziekenhuizen is er wat voor te zeggen. Daar gaan honderden miljoenen euro’s in om, dus dan is meer transparantie om fraude tegen te gaan op zijn plaats.’ Er zijn volgens haar een kleine zesduizend huisartspraktijken in Nederland die last zullen krijgen van deze regeling.

'Accountantsverklaring wordt lastig'

Bij de tandartsen gaat het eveneens om zo’n zesduizend praktijkhouders, schat voorzitter Wolter Brands van de KNMT. Hij is zelf ook tandarts en heeft zestien mensen in dienst, allemaal parttimers. Hij doet als praktijkeigenaar de administratie zelf: een financieel directeur of een kwaliteitsmanager heeft hij niet. ‘Een accountantsverklaring wordt dus lastig. Daarnaast kost zoiets al gauw duizenden euro’s. En dan reken ik de extra tijd die ik zelf kwijt ben aan de jaarrekening en de vragenlijst nog niet eens mee.’

'Niet passend bij de eerstelijnszorg'

Accountant Alex van Dijk van Van Helder Accountancy denkt dat de nieuwe wet een kleine praktijk al gauw 6000 tot 10.000 euro per jaar extra gaat kosten. ‘Dat is een behoorlijke klap voor deze beroepsgroepen. En een bedrag dat niet past bij de omvang van de organisaties. De regeling zoals die nu wordt voorgesteld is niet passend voor de situatie bij de eerstelijnszorg zoals deze werkelijk is.’
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Koepelorganisaties: 'Nieuwe regels jaarverantwoording onbetaalbaar voor kleine praktijken'

Beeld: Aanhef brief koepelorganisaties aan minister De Jonge (VWS), 26 november 2020

Meer artikelen met dit thema

Fiscale aspecten van de samenwerking tussen praktijkmanager en praktijkhouder

23 dec 2021
Als een praktijkmanager voorafgaand aan een praktijkovername in loondienst treedt, zijn de fiscaal-juridische…
Lees verder »

Voldoe aan uw verzekeringseisen met Unica E-inspectie

15 dec 2021 timer2 min
Goed werkende elektra in gebouwen zorgt voor veiligheid en bedrijfszekerheid. Steeds meer verzekeraars eisen dan…
Lees verder »
Shirin Slabbers: ‘Er zijn allerlei wetten waar je mee te maken krijgt als je een e-health-toepassing invoert.’ (Foto: VvAA)
mic_external_onInterview

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over e-health in de mondzorg: ‘Regel de juridische kant goed, voorkom claims en boetes’

8 dec 2021 timer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop die gezondheidsrechtspecialist Shirin Slabbers verzorgt tijdens het congres…
Lees verder »
Maaike van der Mee
person_outlineBlog

Protocollen maken lui!

23 nov 2021 timer3 min
Wie o wie heeft toch bedacht dat het werken met protocollen het medicijn is tegen zelfdenkende assistentes. Als we…
Lees verder »
Mr. Gabie Bouman (KNMT)
mic_external_onInterview

Gabie Bouman (KNMT) bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘De Wtza brengt veel nieuwe verplichtingen met zich mee’

17 nov 2021 timer4 min
Tijdens het congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5 februari vertelt Gabie Bouman (KNMT) over de verplichtingen die…
Lees verder »
Minister Wobke Hoekstra tijdens Prinsjesdag
person_outlineBlog

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov 2021 timer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »
flash_onNieuws

Gezamenlijke Limburgse huisartsen protesteren tegen nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

29 okt 2021 timer2 min
Limburgse huisartsen tekenen collectief protest aan tegen de voorgenomen inwerkingtreding van de nieuwe Wet…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt 2021 timer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »