Naar een optimale match: Weet waar je instapt bij praktijkovername

woensdag 18 augustus 2021
timer 5 min

Foto: Shutterstock

Het overnemen van een praktijk is geen momentopname, maar een proces. Zet dat proces tijdig in, is het advies, als je daadwerkelijk succesvol wil zijn. Al decennialang begeleidt en adviseert VvAA praktijkhouders in dit proces. Wat zijn verder de belangrijkste stappen en inzichten van onze adviseurs?

Vertrouwd?

Bij het overnemen van een praktijk geldt als succesfactor het écht (leren) kennen van de praktijk die u wilt overnemen. Pas dan kunt u bepalen in hoeverre die kandidaat bij u past. Bij die praktijk moet er dus een minimale mate van ‘vertrouwdheid’ zijn.

Inzicht in uw eigen wensen

Maar om de match te kunnen beoordelen het is van het grootste belang eerst goed inzicht te hebben in uw eigen wensen. Dat is dan ook de absolute stap 1 in de in dit artikel opgenomen figuur ‘Praktijkovername in tien stappen’.

Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?

Dan gaat het niet alleen om waar in het land, maar ook over bijvoorbeeld: grote praktijk of kleinere, stad of buitengebied, zoveel mogelijk zelfstandig of met veel collega’s samen. Of onderdeel van een keten? Zaken rondom de zorg zelf doen of (deels) uitbesteden? Maar vooral: zelf goed in de spiegel kijken. Wat voor soort zorgverlener bent u? Waar bent u goed in? Waar wordt u gelukkig van? En wat betekent dat voor de eisen die u stelt aan een praktijk?

Starten met starten

Alvorens een plan te maken is het goed eerst een tijdsbepaling te maken. Dat is stap 2. Hoeveel tijd heeft u nodig om voor uzelf te beginnen? En wat speelt bij deze afwegingen een rol? Als u daar zicht op hebt, kunt u ‘starten met starten’ (stap 3): het opstellen van een plan van aanpak. Hoe gaat u zoeken, en: welke ondersteuning wilt u daarbij hebben? Daarbij kunt u denken aan de overname-adviseur, de bank en de accountant. Maar ook collega’s, familie of vrienden kunnen een rol spelen. Het daadwerkelijk selecteren van een praktijk (stap 4) betekent vervolgens het concreet zoeken van mogelijke geschikte praktijk. Waarna het bij het verdiepen in de praktijk (stap 5) gaat om het verder onderzoeken.

De 10 stappen bij praktijkovername
De 10 stappen bij praktijkovername

Streng voor uzelf

In deze fase is het belang ‘streng’ te blijven voor uzelf: het gaat hier immers om de toets met het beeld dat u bij stap 1 (niet voor niks!) schetste van uzelf en uw wensen. Streng, ook als er zich plotseling wat aandient, dwars door uw geordende stappenplan heen. Bezuinig niet op tijd, praat ook met medewerkers. Dé succesfactor, geven onze adviseurs aan, is zelf enige tijd in de praktijk gewerkt te hebben. Pas dan is er echt sprake van ‘vertrouwdheid’, een goede uitgangspositie voor een optimale match. Dat zal echter niet altijd mogelijk zijn.

Onderhandelen en overnemen

Bij het onderhandelen (stap 6) staat de waarde van de praktijk centraal. Van de praktijk zelf, maar ook van de inventaris, en mogelijk de huisvesting. Maar ook tal van overnamecondities moeten bepaald worden. En als u eenmaal rond bent met de overdragende praktijkhouder moet een en ander geformaliseerd worden, voor de daadwerkelijke overname (stap 7). Denk daarbij onder meer aan overname- en maatschapscontracten.

Praktisch regelen

Ook moeten nog veel praktische zaken geregeld worden. Vooral in de sfeer van in- en overschrijven (stap 8). Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Kvk-inschrijving, bankrekening en bij huisartsen bijvoorbeeld de inschrijving op naam van patiënten (ION). Maar denk ook uw AGB-code, Vecozo-aansluiting en waarneemregeling.

Vooruit- en achteromkijken

En dan uw introductie in uw nieuwe rol/omgeving. Bijvoorbeeld in een persoonlijke brief aan de patiënten, maar ook op de website en andere plekken waar u zichtbaarheid van belang is (stap 9). Denk daarnaast ook aan andere stakeholders, zoals verwijsrelaties. Tot slot is achterom kijken ook van groot belang, leert de ervaring. Informeer tijdig en op gepaste wijze patiënten, andere zorgverleners en relaties, waarneemdiensten etc. uit uw vorige werkkring (stap 10).

Stappenplan: goede houvast

Tot slot nog een nuancering. Het tienstappenplan is een theoretisch model. In werkelijkheid zullen stappen soms (deels) parallel lopen of blijken latere stappen zich al eerder aan te melden. Dit is volledig afhankelijk van de situatie. Daarnaast zit er achter een aantal stappen een hele wereld, waarvan de invulling afhankelijk is van de beroepsgroep en specifieke situatie. Maar het stappenplan blijkt in de praktijk een goed houvast voor een gedegen aanloop naar een goede match tussen uw wensen en de eigenschappen van de over te nemen praktijk.

Meer informatie? Kijk op VvAA.nl/advies/eigen-praktijk

Praktijkoverdracht

Ook het overdragen van uw praktijk aan een ander is geen momentopname, maar een proces. Meer daarover, inclusief een tienstappenplan, vindt u in het vorige nummer van Medisch Ondernemen (nr. 1 2021) en via VvAA.nl/praktijk/overdragen.

 

Verder lezen:

 

Door Erik M. van Dam, senior adviseur kennismanagement bij VvAA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Maak van praktijkoverdracht een doorslaand succes

17 nov 2023 timer5 min

Praktijkoverdrachten zijn aan de orde van de dag, maar verlopen vaak ook moeizaam. Of je nu verkoopt aan een…

Lees verder »
Sleuteloverdracht
person_outlineBlog

Stoppen met uw praktijk. De aandachtspunten

24 aug 2023 timer4 min
Overweegt u om te stoppen met uw praktijk? Het is een grote beslissing die veel huisartsen en tandartsen op een…
Lees verder »
mic_external_onInterview

‘De Groene Tandarts’ in Zwolle: ‘Probeer zelf de wereld een beetje mooier te maken’

25 apr 2023 timer5 min

Robbert Eenkhoorn nam in september 2022 een tandartspraktijk over in Zwolle-Assendorp. Hij noemt zijn praktijk…

Lees verder »
Margreet Teelken en Heleen Sijtsema van 'Havendokters'
mic_external_onInterview

Startende Havendokters (Assen): ‘De droom van de eigen praktijk kwam toch terug, tegen wil en dank’

2 jun 2022 timer5 min
Havendokters is de nieuwe praktijk van huisartsen Margreet Teelken en Heleen Sijtsema nabij het centrum van Assen…
Lees verder »
THOON voert actief campagne tegen huisartsentekort
flash_onNieuws

Thoon wil met actieve campagne huisartsen in Twente werven: ‘Nog meer proactief en inzetten op persoonlijk contact’

12 mei 2022 timer4 min

Wiyanti Nieuweweme is projectleider praktijkdienstverlening bij de Twentse Huisartsen Onderneming Oost…

Lees verder »

Meer grip op het overnameproces: de vier fases van praktijkovername

26 apr 2022 timer5 min
Droom je ook wel eens van een eigen praktijk? Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? In dit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Vijf redenen waarom huisartsen eerder stoppen: ‘We zijn de spin in het web van een disfunctioneel systeem’

14 apr 2022 timer4 min
Waarom verlaten jonge huisartsen voortijdig het vak? In een analyse in de Volkskrant worden vijf redenen genoemd,…
Lees verder »