Terugblik FPAN 2022: 'Perspectief voor beroepsgroep in zwaar weer'

maandag 5 december 2022
timer 4 min

Guido van Woerkom spreekt op FPAN 2022: ‘De fysiotherapie verdient een betere plek in het gezondheidsstelstel.’ (Foto: Martin Hols/The Arrows)

Op zaterdag 26 november organiseerden VvAA en MedischOndernemen het congres Fysiopraktijk Anno Nu. Praktijkhouders en -managers uit de beroepsgroep gingen aan de slag met vraagstukken rond wet- en regelgeving, personeel, financiën, dienstverlening, klantgerichtheid en meer. Wat kwam aan bod?

De terugkeer van fysiotherapie naar de basisverzekering: dat was het kernthema van de openingslezing van Guido van Woerkom. De voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) schetste in zijn lezing 'Ons werkveld van vandaag en morgen' een positief toekomstperspectief voor de praktijkhoudende fysiotherapeuten die op zaterdag 26 november naar Utrecht waren afgereisd om deel te nemen aan editie 2022 van Fysiopraktijk Anno Nu (FPAN). 

Met zijn 'blik op morgen' opende Van Woerkom FPAN 2022, hét congres voor praktijkhouders en -managers waar actuele ontwikkelingen rondom praktijkvoering aan bod komen. Het evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd door VvAA en MedischOndernemen kon nu weer live plaatsvinden in ’t Hart, het hoofdkantoor van VvAA. 

Tientallen praktijkhouders (nagenoeg alle aangemelde deelnemers meldden zich even na 9.00 uur) gingen op deze dag aan de slag met vraagstukken rond wet- en regelgeving, personeel, financiën, dienstverlening, klantgerichtheid en meer. Ondanks de onzekere tijden voor deze beroepsgroep was er sprake van veel humor en verbinding. Zo trapte de dagvoorzitter, de Vlaamse hoogleraar Chantal Verspaille, het congres zelfs op cabareteske wijze af met het inroepen van de hulp van de goden om de fysiotherapie te verlossen van de huidige misère. 

Het programma was vol én afwisselend, in thema en vorm. Behalve Guido van Woerkom verzorgde ook 'innovatief denker' Rico Bakker een plenaire lezing. In zijn beeldende verhaal 'De kracht van een slecht idee' benadrukte Rico op humoristische wijze het belang van het treden buiten de geijkte denkpaden. 

Deelnemer FPAN 2022: "Zo’n bijeenkomst zouden we meerdere keren per jaar moeten doen binnen onze beroepsgroep!" 

Tijdens de diverse parallelsessies werd dieper ingegaan op de diverse aspecten van het ondernemerschap. Zo verzorgden de adviseurs van VvAA sessies over Verzuim en Personeelsmarketing, de door de bezoekers best beoordeelde parallelsessies. Maar ook over de Wtza, waarbij onder de deelnemers een levendige discussie ontstond over de nut en noodzaak van deze nieuwe wet. De sessie Onderscheidend ondernemen, door de Hogeschool Utrecht was het drukst bezocht en in de sessie Alternatieve verdienmodellen werden deelnemers uitgedaagd om de eerste stappen naar andere manieren van waarde toevoegen en omzet genereren uit te werken. 

In de pauze was er naast het nuttigen van een smakelijke lunch volop gelegenheid om te netwerken met vakgenoten. De aanwezige sponsoren, waaronder SpotOnMedics, Avans+ en Het Gezonde Net voorzagen alle geïnteresseerden van informatie en materiaal om thuis nog eens door te nemen.   

Het programma bood naast plenaire lezingen en themasessies ook de mogelijkheid voor een-op-een speedconsults. Deelnemers maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om in een persoonlijk vraagstuk gratis advies in te winnen. De adviseurs van VvAA gingen gesprekken aan over arbeidsvoorwaarden, variabele beloning en ondernemersadvies. Er was zo veel animo voor deze speedconsults dat er tijdens de pauze extra gesprekken werden ingepland. 

Deelnemer FPAN 2022, over de een-op-een speedconsults: "Volledig maatwerk, maakt het zo concreet, al is het maar 15 minuten" 

Ter afsluiting van het inhoudelijke programma vatte Chantal Verspaille, de dagvoorzitter uitgerust met ukelele, op komische maar ook treffende wijze in liedvorm samen wat er op deze dag allemaal werd gedeeld en verkend. 

De aanwezigen namen vervolgens hun lach mee de borrel in waar zij napraatten onder het genot van een hapje en drankje. Gelukkige winnaar van de bingo was Rob Janssen van Fysiotherapie Daelenbroeck: hij mocht na afloop een tegoed van € 300 meenemen voor een teamuitje met zijn praktijkmedewerkers (deze hoofdprijs werd aangeboden door organisatoren Medisch Ondernemen en VvAA). Na een volle dag vol inspiratie, ontmoetingen en opgedane kennis, keerde iedereen voldaan huiswaarts. De aangereikte praktisch toepasbare handvatten en tips bieden direct mogelijkheden om binnen de praktijk mee aan de slag te gaan. 

We kunnen terugkijken op een geslaagde editie van FPAN en dat zien we ook terug in de vele positieve reacties die we mochten ontvangen van deelnemers, sponsors, sprekers en adviseurs. Het rapportcijfer 8 voor Fysiopraktijk Anno Nu 2022 toont aan dat dit congres zeker tegemoetkomt aan de verwachtingen, vragen en dilemma's die leven onder de beroepsgroep.


 Link: Terugblik FPAN 2022: 'Perspectief voor beroepsgroep in zwaar weer' 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Nivel: groei en impact commerciële huisartsenzorg nog onvoldoende onderzocht

20 apr om 14:15 uurtimer3 min
Kennisinstituut Nivel signaleert dat de invloed van commerciële ketens in de huisartsenzorg groeit. Tegelijk is er…
Lees verder »

Fysiotherapeuten, de helden en heldinnen van de werkvloer

31 jan om 16:45 uurtimer5 min
In onze coöperatie Fysiocare hebben we swarming care ingevoerd. Samen vliegen als zwerm, waarin interdisciplinair…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan om 10:30 uurtimer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Fysio Donders is niet meer ‘zorgverzekeraar gedreven’: ‘Denk out of the box en maak je los’

8 dec 2022 timer6 min
Fysio Donders groeide in tien jaar tijd van een kleinschalige praktijk, naar een stedelijke praktijk op vier…
Lees verder »
flash_onNieuws

KNGF-voorzitter Guido van Woerkom: ‘Fysiotherapie moet terug in de basisverzekering’

8 dec 2022 timer4 min
Guido van Woerkom, voorzitter van het KNGF, pleitte in zijn keynote bij Fysiopraktijk Anno Nu (26 november 2022)…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Imago bij Dental Expo: ‘Blij met de eigen tandarts, wantrouwig over de beroepsgroep’

8 nov 2022 timer5 min
De mondzorgbranche zou zich meer moeten profileren in het publieke debat, stelden deskundigen in een…
Lees verder »
Rob Barnasconi: 'Vrijeartsenkeuze vind ik een mensenrecht'
mic_external_onInterview

Rob Barnasconi over reputatie van de mondzorg: ‘Grotere transparantie zorgt voor beter imago tandarts’

6 okt 2022 timer5 min
Rob Barnasconi is een pleitbezorger van vrijeprijsvorming, meer transparantie in de mondzorg, vrijeartsenkeuze en…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Isabel van Hövell-Ullmann: ‘Beroepsgroep gaf duidelijk signaal: met dit IZA redden we het niet’

29 sep 2022 timer5 min
Beroepsorganisaties van huisartsen hebben, als een van de weinige partijen, het Integraal Zorgakkoord niet…
Lees verder »