Veel interactie op het congres Digitaal in de Huisartsenpraktijk

dinsdag 29 november 2016
timer 4 min
Digitaal in de Huisartsenpraktijk

Digitaal in de Huisartsenpraktijk

Op vrijdag 25 november werd in het Berghotel in Amersfoort het congres Digitaal in de Huisartsenpraktijk georganiseerd. 60 huisartsen werden bijgepraat over de actuele ontwikkelingen op het gebied van eHealth en digitalisering.

Bij de opening van het congres stipte Maaike Heijltjes (hoofdredacteur MedischOndernemen) aan hoe snel technologische ontwikkelingen gaan. Pas op 17 november 1988 werd vanuit Nederland de eerste e-mail gestuurd. Zij benadrukte dat aan de slag gaan met eHealth vooral een kwestie is van de eerste stap durven zetten en mensen gewoon moeten beginnen.

Sessies

De eerste plenaire sessie werd gegeven door Jan Jacobs. Hij stond stil bij de huidige stand van de technologie en welke toepassingen daarin interessant zijn voor de huisarts. Internationaal zijn er allerlei apps ontwikkeld om de service naar de patiënt te verbeteren, bijvoorbeeld de mogelijkheid om online afspraken te maken. Technisch is dat al goed mogelijk, maar in Nederland staat de toepassing hiervan nog in de kinderschoenen. Daarnaast krijgt de huisarts steeds meer te maken met de zelfmetende consument met een stappenteller op zijn iPhone. Een ander voorbeeld: toen de babyfoon op de markt kwam was dat revolutionair. Tegenwoordig kan met een app de hartslag van een baby gemonitord worden via babysokken. 

Na de koffiepauze gebruikte Britt van Lettow de resultaten van de nieuwe eHealth-monitor om met de zaal in gesprek te gaan. Bij het maken van een afspraak pakt men uit gewoonte de telefoon om te bellen. Uit de eHealth-monitor blijkt dat patiënten vaak niet eens weten dat er ook online een afspraak gemaakt kan worden. Van Lettow riep de huisartsen daarom op om de mogelijkheden om online een afspraak te maken  duidelijker te communiceren naar de patiënt.

Workshops

Na de lunch konden de deelnemers twee workshops volgen uit een keuze van vier. Nienke van Delden en Rob van Damme gaven ons een kijkje in de keuken van de online praktijk. Het toepassen van eHealth kan de toegankelijkheid verbeteren, de informatiebehoefte beantwoorden, de consultdruk ontlasten, een kwaliteitsborging zijn en het werkplezier vergroten. Het publiek werd gevraagd om met de smartphone, via een online tool, vragen te beantwoorden waarvan de resultaten direct getoond konden worden. Bijvoorbeeld: Welk type zorgvraag zou u op afstand durven behandelen? De meerderheid van de aanwezige artsen zou eczeem, verkoudheid en rugklachten zonder fysiek contact durven te behandelen.

Pieter Jeekel en Eugen Zuiderwijk gingen dieper in op zelfmanagement van de patiënt. De zorgverlener is daarin cruciaal, zo stellen zij. “Patiënten gaan vaak zelf aan de slag na een gesprek met een arts.” Het is daarom ook belangrijk om de patiënt op te voeden en processen aan te passen zodat zelfmanagement makkelijker wordt.

Hoe huisartsen veilig kunnen omgaan met patiëntengegevens stond centraal in de workshop van Daan Koot. Aan de hand van verschillende casussen werd duidelijk dat er op het gebied van privacy en informatiebeveiliging nog veel te leren valt. Veel wachtwoorden zijn nog te gemakkelijk te kraken. WhatsApp is niet geschikt voor de zorg. Een e-mail kun je alleen veilig versturen als de informatie versleuteld is. Inloggen met twee-staps-verificatie zou de veiligheid vergroten.

Jaap Roorda liet zien hoe de markt van de ‘e-mental health’ er op dit moment uitziet. Aan de hand van voorbeelden behandelde hij welke argumenten er zijn voor het aanbieden van e-mental health. Roorda is voorstander van vragen voor geld voor een e-mental health behandeling, om uitval te voorkomen: “Hoe meer je de patiënt in de portemonnee raakt, hoe meer de noodzaak voor hem/haar om de behandeling af te maken.” Dilemma daarbij is dat de patiënt wel het geld moet hebben om de behandeling te betalen.

Na de theepauze sloot Saskia Timmer de dag plenair af met een lezing over de implementatie van eHealth. Voor een succesvolle implementatie is het nodig dat er voldoende draagvlak binnen de organisatie is en dat er geïnvesteerd wordt in de medewerkers. Implementatie is pas gelukt als het ook goed geïntegreerd is. Ze geeft het voorbeeld van een keuken die je net opnieuw hebt ingericht: in het begin levert de nieuwe indeling hinder op, maar na een tijdje weet je waar alles staat en pak je op routine wat je nodig hebt. Ze eindigde met het advies ‘Leer van anderen’.

Alle presentaties die gegeven zijn tijdens het congres Digitaal in de Huisartsenpraktijk zijn hier te bekijken.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Digitale huisartsenpost NEO Huisartsenzorg
flash_onNieuws

Proef met digitale huisartsenpost Nijmegen en Boxmeer succesvol

29 jun om 11:30 uurtimer2 min

Een proef met een digitale huisartsenpost die de reguliere spoedzorg aanvult bij NEO Huisartsenzorg is volgens…

Lees verder »

Zorg op afstand met DentalMonitoring: Betere en snellere voortgang en tevreden patiënten

21 apr om 14:00 uurtimer3 min
DentalMonitoring maakt het mogelijk de voortgang van de behandeling van de patiënt op afstand te volgen. De…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Freek Fickweiler, de nieuwe dorpsdokter: ‘Ons consult duurt gemiddeld een kwartier. Het voelt meestal super-relaxt’

16 mrt om 12:37 uur
Bij Huisartsenpraktijk Assen-West nemen Freek Fickweiler en Jan Pieter Kiers ruim de tijd voor de consulten. Ze…
Lees verder »
flash_onNieuws

De ervaringen van HOOG met Uw Zorg online: ‘Alle huisartsen in twee regio’s hebben nu een patiëntenportaal’

3 mrt om 12:00 uurtimer5 min
Huisartsen Organisatie Oost-Gelderland (HOOG) begon vijf jaar geleden met de invoering van Uw Zorg online. Via dit…
Lees verder »

‘Second opinion light’: verhoogt de kwaliteit van zorg en verlaagt de zorgkosten

2 mrt om 11:45 uurtimer5 min
Een light variant van de second opinion zal naar verwachting de behoefte vervullen van de meeste patiënten die een…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »
flash_onNieuws

Webinar Digitaal Veilig & Gezond samenwerken - 15 maart

20 jan om 11:23 uurtimer3 min
De gevolgen van malware, phishing of ransomware kunnen desastreus zijn, zo blijkt regelmatig in het nieuws. Deze…
Lees verder »
Het team van huisartsenpraktijk dr. Kees Vos in Spijkenisse
mic_external_onInterview

Praktijkmanager Ingrid Jaape over Uw Zorg online: ‘Werkdruk beperk je door maximale inzet op digitalisering’

24 dec 2021 timer5 min
De huisartsenpraktijk van dr. Kees Vos in Spijkenisse werkt al zeven jaar met het patiëntenportaal Uw Zorg online…
Lees verder »