Weinig verschillen tussen fysiopraktijken: Bedrijfsresultaat verbeterd, investeringsbereidheid gedaald

donderdag 14 december 2023
timer 4 min

‘In de tweede KBIF komen slechts geringe verschillen tussen kleine en grote praktijken naar voren.’ (Foto: Shutterstock)

Praktijken met meerdere fysiotherapeuten hebben een hogere omzet, ondernemersloon en vaak meer stress, terwijl praktijken zonder personeel betere nettomarges laten zien. Dit blijkt uit de Kleinbedrijf Index Fysiotherapie , een initiatief van het Keurmerk Fysiotherapie en de Hogeschool Utrecht, waaraan veel Nederlandse praktijken deelnemen. In vergelijking met de vorige Kleinbedrijf Index Fysiotherapie (KBIF) blijken er geringe verschillen te zijn tussen kleine en grote praktijken.

Met de verwachte overgang naar integrale zorg in de Nederlandse gezondheidszorg, worden zorgondernemers zowel op vakinhoudelijk als bedrijfsmatig gebied uitgedaagd om te innoveren. Het is echter onduidelijk of zorgondernemers deze overgang binnen de huidige gereguleerde gezondheidszorgmarkt kunnen realiseren.

Bedrijfsmatige aspecten

De Kleinbedrijf Index richt zich op het verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens over eerstelijns fysiotherapiepraktijken vanuit het perspectief van zorgondernemers. Momenteel richt de beroepsgroep zich voornamelijk op het verzamelen van gegevens over patiënten, behandeleffecten en -kwaliteit, maar er is weinig aandacht voor bedrijfsmatige aspecten.

Het CBS verzamelt onvolledige gegevens, waarbij 60% van de eerstelijns fysiotherapiepraktijken ontbreekt vanwege het hebben van minder dan 5 medewerkers. De Kleinbedrijf Index Fysiotherapie wordt gesteund door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, de Werkgeversvereniging Fysiotherapie en het Innovatie Platform Fysiotherapie.

Weinig verschil kleine en grote praktijk

De Kleinbedrijf Index Fysiotherapie vergelijkt praktijkeigenaren, bij wie meerdere fysiotherapeuten actief zijn, met andere kleine ondernemers met personeel. Hoewel er geluiden zijn dat fysiotherapiepraktijken met meerdere therapeuten betere bedrijfsresultaten en kwaliteit behalen, tonen de indicatoren van de Kleinbedrijf Index een verrassend ander beeld: er zijn vrijwel geen verschillen tussen solopraktijken en praktijken met meerdere fysiotherapeuten. Significante verschillen zijn hogere omzet, ondernemersloon en stress bij praktijken met meerdere fysiotherapeuten, terwijl praktijken zonder personeel betere nettomarges laten zien.

In vergelijking met de vorige Kleinbedrijf Index vertoont de fysiotherapiesector verbeteringen. De nettomarge van de praktijken is gestegen, evenals de praktijkomzet ten opzichte van 2019 (pre-corona). Het percentage praktijken dat aangeeft voldoende middelen te hebben voor continuïteit is significant toegenomen van 74% naar 81%.

Ondanks het positieve beeld is het ondernemersvertrouwen van fysiotherapiepraktijken licht negatief. De verwachting om toekomstige rekeningen te kunnen betalen is gedaald, en 72% van de praktijken investeert minder dan 10% van hun omzet in innovatie. De verwachting van praktijkeigenaren om in de nabije toekomst in innovatie te investeren is aanzienlijk verslechterd en ronduit negatief.

Vergrijsde beroepsgroep

Uit de vorige Kleinbedrijf Index Fysiotherapie (juli 2023) bleek dat een flink deel van de eigenaren van de fysiopraktijken in de steekproef ouder waren dan ondernemers in andere sectoren van het midden- en kleinbedrijf. Liefst 40% van de fysiopraktijkhouders is tussen de 65 en 70 jaar, tegenover 21% in het mkb. Ook heeft 40% van de praktijkhouders burn-outklachten. Ook bleek dat de ondernemerslonen van beide groepen nagenoeg gelijk waren gebleven ten opzichte van pré-corona (2019), waarbij de omzetten van de fysiotherapie herstel lieten zien.

De omzet van fysiotherapeuten (87%) komt hoofdzakelijk voort uit contracten met zorgverzekeraars. 39% voldoet daarbij aan de hoogste eisen van een zorgverzekeraar. ‘De sector heeft zich hiermee veel te afhankelijk gemaakt van vergoedingen van verzekeraars’, stellen de onderzoekers. De helft van de fysiosector kent een nettomarge lager of gelijk aan 10% voor ondernemersloon, vergelijkbaar met andere mkb-sectoren. Meer dan de helft heeft een te lage solvabiliteit, zo bleek uit de vorige Kleinbedrijf Index Fysiotherapie.

Meer lezen:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Casper Bots Dentist Experience
mic_external_onInterview

Casper Bots op de Dag van de Praktijkmanager: ‘De kracht van personal branding: doe je wat echt bij je past?’

26 apr om 14:44 uurtimer5 min

Casper Bots is tandarts-praktijkhouder, voormalig hoofdredacteur van het NTVT en…

Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Janneke de Jong, Buitenfysiotherapeut: ‘Ik wil iets neerzetten dat een kleine footprint heeft’

11 apr om 15:45 uurtimer5 min

Janneke de Jong-de Vries noemt zich sinds twee jaar ‘De Buitenfysiotherapeut’. Als praktijkruimte gebruikt ze…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Timo Hans over ‘Stress is een kunst’: ‘Bij burn-out is de generalistische aanpak een enorme kracht’

3 apr om 11:38 uurtimer6 min

Physis Academy heet het opleidingsinstituut dat Timo Hans zeven jaar geleden oprichtte. Met zijn bedrijf wil…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Tandarts Jeffrey Knip (Keijzershof en Ackerswoude): 'Snelle groei dankzij gastvrijheid en goede beleving'

14 mrt om 13:15 uurtimer5 min

Jeffrey Knip opende in maart 2018 de Tandartspraktijk Keijzershof in de gelijknamige wijk in Pijnacker-Nootdorp…

Lees verder »
Fysiotherapeut Gideon de Haan (Foto: gideondehaan.nl)
mic_external_onInterview

Fysio Gideon de Haan: ‘Fysiotherapie moet bescheidenheid van zich afschudden’

29 jan om 13:30 uurtimer5 min

Midden in de coronacrisis schreef fysiotherapeut Gideon de Haan blogs bij MedischOndernemen over zijn…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »
person_outlineBlog

Drie jaar Dante Tanden op de Zorgboulevard in Rotterdam-Zuid

18 jan om 13:00 uurtimer5 min

Tandarts Poeya Mohtadili opende in 2021 de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een…

Lees verder »