Weinig verschillen tussen fysiopraktijken: Bedrijfsresultaat verbeterd, investeringsbereidheid gedaald
Praktijken met meerdere fysiotherapeuten hebben een hogere omzet, ondernemersloon en vaak meer stress, terwijl praktijken zonder personeel betere nettomarges laten zien. Dit blijkt uit de Kleinbedrijf Index Fysiotherapie , een initiatief van het Keurmerk Fysiotherapie en de Hogeschool Utrecht, waaraan veel Nederlandse praktijken deelnemen. In vergelijking met de vorige Kleinbedrijf Index Fysiotherapie (KBIF) blijken er geringe verschillen te zijn tussen kleine en grote praktijken.
Met de verwachte overgang naar integrale zorg in de Nederlandse gezondheidszorg, worden zorgondernemers zowel op vakinhoudelijk als bedrijfsmatig gebied uitgedaagd om te innoveren. Het is echter onduidelijk of zorgondernemers deze overgang binnen de huidige gereguleerde gezondheidszorgmarkt kunnen realiseren.
Bedrijfsmatige aspecten
De Kleinbedrijf Index richt zich op het verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens over eerstelijns fysiotherapiepraktijken vanuit het perspectief van zorgondernemers. Momenteel richt de beroepsgroep zich voornamelijk op het verzamelen van gegevens over patiënten, behandeleffecten en -kwaliteit, maar er is weinig aandacht voor bedrijfsmatige aspecten.
Het CBS verzamelt onvolledige gegevens, waarbij 60% van de eerstelijns fysiotherapiepraktijken ontbreekt vanwege het hebben van minder dan 5 medewerkers. De Kleinbedrijf Index Fysiotherapie wordt gesteund door het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, de Werkgeversvereniging Fysiotherapie en het Innovatie Platform Fysiotherapie.
Weinig verschil kleine en grote praktijk
De Kleinbedrijf Index Fysiotherapie vergelijkt praktijkeigenaren, bij wie meerdere fysiotherapeuten actief zijn, met andere kleine ondernemers met personeel. Hoewel er geluiden zijn dat fysiotherapiepraktijken met meerdere therapeuten betere bedrijfsresultaten en kwaliteit behalen, tonen de indicatoren van de Kleinbedrijf Index een verrassend ander beeld: er zijn vrijwel geen verschillen tussen solopraktijken en praktijken met meerdere fysiotherapeuten. Significante verschillen zijn hogere omzet, ondernemersloon en stress bij praktijken met meerdere fysiotherapeuten, terwijl praktijken zonder personeel betere nettomarges laten zien.
In vergelijking met de vorige Kleinbedrijf Index vertoont de fysiotherapiesector verbeteringen. De nettomarge van de praktijken is gestegen, evenals de praktijkomzet ten opzichte van 2019 (pre-corona). Het percentage praktijken dat aangeeft voldoende middelen te hebben voor continuïteit is significant toegenomen van 74% naar 81%.
Ondanks het positieve beeld is het ondernemersvertrouwen van fysiotherapiepraktijken licht negatief. De verwachting om toekomstige rekeningen te kunnen betalen is gedaald, en 72% van de praktijken investeert minder dan 10% van hun omzet in innovatie. De verwachting van praktijkeigenaren om in de nabije toekomst in innovatie te investeren is aanzienlijk verslechterd en ronduit negatief.
Vergrijsde beroepsgroep
Uit de vorige Kleinbedrijf Index Fysiotherapie (juli 2023) bleek dat een flink deel van de eigenaren van de fysiopraktijken in de steekproef ouder waren dan ondernemers in andere sectoren van het midden- en kleinbedrijf. Liefst 40% van de fysiopraktijkhouders is tussen de 65 en 70 jaar, tegenover 21% in het mkb. Ook heeft 40% van de praktijkhouders burn-outklachten. Ook bleek dat de ondernemerslonen van beide groepen nagenoeg gelijk waren gebleven ten opzichte van pré-corona (2019), waarbij de omzetten van de fysiotherapie herstel lieten zien.
De omzet van fysiotherapeuten (87%) komt hoofdzakelijk voort uit contracten met zorgverzekeraars. 39% voldoet daarbij aan de hoogste eisen van een zorgverzekeraar. ‘De sector heeft zich hiermee veel te afhankelijk gemaakt van vergoedingen van verzekeraars’, stellen de onderzoekers. De helft van de fysiosector kent een nettomarge lager of gelijk aan 10% voor ondernemersloon, vergelijkbaar met andere mkb-sectoren. Meer dan de helft heeft een te lage solvabiliteit, zo bleek uit de vorige Kleinbedrijf Index Fysiotherapie.
Meer lezen:
- Hogeschool Utrecht, Kleinbedrijf Index Fysiotherapie kwartaal 2 2023 rapport
- MedischOndernemen, ‘Te hoge werkdruk en geen geld voor innovatie’, 5 juli 2023
Meer artikelen met dit thema
DanteKids als schooltandarts 2.0 op 50 scholen: Betere preventie door intensieve ouderparticipatie en afstemming met school
18 sep om 14:30 uur 6 minDanteKids is het nieuwe initiatief van tandarts Poeya Mohtadili, ceo van de Satiscare Zorggroep, bij bijna 50…
Jos de Blok (Buurtzorg) over sociaal ondernemen in de eerste lijn: ‘Dankzij professionele autonomie is het aantal uren thuiszorg bij ons gehalveerd’
4 sep om 12:30 uur 8 minHuisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’
19 jul om 12:00 uur 6 minHuisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 16:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
Derde Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: Praktijken zonder medewerkers en dorpen behalen hoogste nettomarges
27 jun om 17:00 uur 4 minDe fysiotherapie zit volgens praktijkeigenaren in een stijgende lijn, zo constateren…
Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’
14 jun om 17:00 uur 6 minLobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers – de volledig plantaardige Schijf for Life,…
Tien lessen in ondernemerschap van ‘lieve tandarts’ Sunaina Mehilal
29 apr om 18:30 uur 4 minEen warm welkom in een echte solopraktijk. Dat is wat je kunt verwachten van Dental Care Rijswijk. ‘Care’ zit…
Reactie toevoegen