Fysiotherapeuten, de helden en heldinnen van de werkvloer

dinsdag 31 januari 2023
timer 5 min

Foto: Claudia Kamergorodski

In onze coöperatie Fysiocare hebben we swarming care ingevoerd. Samen vliegen als zwerm, waarin interdisciplinair gewerkt wordt, waarbij stakeholders meevliegen in een gezamenlijk uitgezette richting. Binnen swarming care krijgt ieder de plek die hem of haar toekomt. Vanuit de werkvloer laten we de helden, die weten hoe het gaat in praktijk, een doel met vliegroute uitstippelen. Interdisciplinair. Door Harry Geurkink, directeur Fysiotherapie De Romei in Zevenaar.

Bij de huisartsen kwam op 24 januari het bericht naar buiten dat de LHV het Integraal Zorgakkoord getekend heeft en dat ze met alle leden verder willen, ook met de bezorgde en kritische leden. Vanuit het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) kwam onlangs het bericht dat beide partijen (na twee jaar onderhandelen!) teleurgesteld zijn dat het samengaan niet lukt. Het lukt hen blijkbaar niet om samen op te vliegen!

'Bestaansrecht fysiotherapie bedreigd'

Google geeft als definitie van held: ‘Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand persoon die, vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.’ De fysiotherapeut voldoet aan deze definitie. Alleen, de positie van het beroep is niet echt sterk, aangezien zelfs KNGF en SKF al verdeeld zijn. Met daarnaast alle onnodige angst die gecreëerd wordt ten aanzien van het bestaansrecht en andere bedreigingen (zie: Fysiotherapeuten slaan alarm: 'Beroep in bestaansrecht bedreigd', in: NPO 1 Geld of je leven, 12 december 2022).

Gezien onze tarieven en een pensioenfonds dat het tarief met liefst tien procent verhoogt, zonder dat het loon stijgt, kun je spreken van zelfopoffering. Zelfs de meest desperate pogingen van het KNGF om te komen tot een goed tarief zijn mislukt de afgelopen 30 jaar. Dit staat niet in verhouding met de moed die fysiotherapeuten hebben om complexe beelden aan te gaan, denk daarbij onder andere aan de multiple geriatrische zorg, complexe schouderherstelzorg, dementie en psychosomatische zorg die steeds meer toeneemt. De grotere zaak staat onomstreden vast: een goede bijdrage leveren aan de zorg voor de mensen om ons heen. We worden daarvoor dan ook hoog gewaardeerd in de zogeheten PREM-scores. De heldenomschrijving voor de fysiotherapeut(e) is daarmee compleet.

'De plek die je toekomt'

Binnen swarming care krijgt ieder de plek die hem of haar toekomt. Vanuit de werkvloer laten we de helden die weten hoe het gaat in praktijk, een doel met vliegroute uitstippelen, interdisciplinair. Welk kwaliteitsregister of praktijkregister je dan ook gebruikt, je zult daarmee altijd achter de feiten aanvliegen. Michio Kaku omschrijft in zijn boek The God Equation dat ‘the theory of everything’ nog steeds niet gevonden is. We blijven nog wel even zoeken naar het kwaliteitssysteem dat de waarheid beoordeelt. Een veel te duur bureautje uit Haarlem gaat ons daar echt niet bij helpen. De tijd wel. In het boek van Carlo Rovelli, Het mysterie van de tijd, schrijft hij: de tijd is de bron van onze identiteit. Plots was daar professor Helders en werd evidence based handelen de heilige graal, later werd hands-on hands-off en nu staan data voorop bij het definiëren van kwaliteit. Ontwikkelingen in de tijd waarbij het kwaliteitssysteem per definitie achterop loopt.

'Passie, plezier, verbinding'

Zijn echter niet de passie, het plezier, de verbinding en het vertrouwen van de mensen op de werkvloer het grote kenmerk van kwaliteit? Daar moeten SKF en KNGF het toch ook over eens kunnen zijn? Wat is het belang van juist niet samengaan en wie heeft daar belang bij? De ontwikkelingen volgen we sowieso, want juist onze beroepsgroep handelt snel bij veranderingen. Als elektrotherapie op misverstanden berust gooien we deze therapievorm eruit, als er een post-covid programma moet komen dan zetten we dat neer enzovoorts. Sommige helden lopen ver vooruit, want nog niet lang geleden werd een collega uitgelachen om haar mindfulness therapie, nu verwijst de huisarts ernaar.

'Gevoel doet ertoe'

Collegae uit onze coöperatie te Zeddam promoten al tientallen jaren meer aandacht voor het gevoel. Op hun website staat bijvoorbeeld: ‘Wat we werkelijk voelen komt ons vaak niet uit.’  Op 15 februari zit ik bij een avond van Emovere met als titel ‘Gevoel doet ertoe’, wat een nieuw perspectief is op onverklaarbare klachten.  Anderen zijn bezig met de positieve gezondheid te integreren in de dagelijkse praktijk, van patiënt naar participant. Sommige helden(innen) gaan zelfstandig verder:  gewoon los van het systeem, hopeloos over het onbegrip en de idiotie van de dag. Hoe kun je al dit soort ontwikkelingen in een kwaliteitssysteem borgen? Data helpen daarbij, maar zijn niet heilig. Een nieuw kwaliteitssysteem is daarom in ontwikkeling en moet altijd dynamisch zijn. 

'Visionairs blijven nodig'

Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen, schreef Arjan Postma in zijn boek. Laten KNGF en SKF eens samen therapeutisch naar de aarde staren - zoals Marjolein van Heemstra in haar boek In lichtjaren heeft niemand haast schreef - en de gekke mier van Arjan Postma omarmen. Dat maakt bescheiden, leert ons dat ieder van ons samenvalt met een gezichtspunt ten opzichte van de wereld. Geef alle helden en heldinnen de passie en ondersteuning die ze verdienen en laat zien dat de arrogantie van het gelijk niet bestaat.

Leid ons als beroepsvereniging naar betere verdienmodellen en erken dat we visionairs nodig hebben in een tijd vol kansen. Teleurgesteld zijn alle leden die veel geld en kostbare tijd zagen verdwijnen, doordat samen opvliegen van SKF en KNGF niet lukte. Onze eigen coöperatie vliegt intussen verder, wetende dat iedere tijd zijn eigen kwaliteitsnormen kent. Samen passie, plezier, verbinding en vertrouwen delen is altijd van belang en zoveel belangrijker voor al de heldinnen en helden!

Links

Mooi stuk. Wie schrijft dit? Is duidelijk iemand met goede visie en (zorg)hart op juiste plek. Een oplosser en geen klager. Hij doet zichzelf tekort door zijn naam niet te noemen; ook lovenswaardig. Way to go FysioCare! Ben wel benieuwd naar het daadwerkelijke programma waar het om gaat (interdisciplinair). Groet, Ivo van Loo, i.vanloo@topzorggroep.nl

Bedankt Harry! Hier wordt ik heel warm van! Al jaren werk ik vol passie, plezier, in verbinding en vol van vertrouwen in mijn patiënten. Nog nooit een contract afgesloten. Nog nooit zo'n drukke praktijk gehad. Openstaand voor ontwikkelingen en altijd zin in bijscholing, waarbij ik de cursus 'lichaamsbewustzijn voor fysiotherapeuten' de beste cursus ooit heb gevonden! Soms voel ik mij even eenzaam, of een vreemde eend in de bijt... Maar als ik dit lees krijg ik weer moed om gewoon op de fine line van wetenschap en gevoel door te gaan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

De Omdenkshow: Spectaculair sluitstuk van ondernemerscongressen Praktijk Anno Nu

1 nov 2023 timer4 min

Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘Het tienpuntenplan’ van Guus van Montfort: hét recept voor de huidige gezondheidszorg

24 okt 2023 timer4 min

Binnenkort kiezen we weer 150 volksvertegenwoordigers. Zij moeten zich een oordeel hebben gevormd over heel…

Lees verder »
flash_onNieuws

Fysiopraktijk Anno Nu op 18 november: Chantal Verspaille nodigt praktijkhouders uit voor een 'leerzame en leuke dag'

5 okt 2023 timer3 min

Chantal Verspaille, psychologe en dagvoorzitter vanuit Vlaanderen, kijkt al uit naar…

Lees verder »
Harry Geurkink - foto Claudia Kamergorodski
person_outlineBlog

Laten we stoppen als professionals een bijrol te spelen in de zorg

4 sep 2023 timer4 min

‘Hoe de wereld geobsedeerd raakte door tijd', beschrijft Simon Garfield in zijn boek ‘…

Lees verder »
Denk Mee Zorg Zeeland
all_inclusiveAchtergrondartikel

Zeeuwse zorg krijgt boost door samenwerking en participatie

13 jul 2023 timer7 min
De Zeeuwse Zorg Coalitie, met meer dan 60 zorgorganisaties, zet zich om op grote schaal inwoners gelijkwaardig te…
Lees verder »
flash_onNieuws

Nivel: groei en impact commerciële huisartsenzorg nog onvoldoende onderzocht

20 apr 2023 timer3 min
Kennisinstituut Nivel signaleert dat de invloed van commerciële ketens in de huisartsenzorg groeit. Tegelijk is er…
Lees verder »

Praktijkhouder pleit voor betere regulering tarieven fysiotherapie: ‘Maak een plan van aanpak met deskundigen’

13 jan 2023 timer5 min
Ton Regeer, praktijkhouder in ’s Gravenzande en Monster, betoogt dat zorgverzekeraars totaal geen reële indexering…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Fysio Donders is niet meer ‘zorgverzekeraar gedreven’: ‘Denk out of the box en maak je los’

8 dec 2022 timer6 min
Fysio Donders groeide in tien jaar tijd van een kleinschalige praktijk, naar een stedelijke praktijk op vier…
Lees verder »