De invloed van inrichting

maandag 7 maart 2016
timer 6 min
Het interieur van uw praktijk is niet alleen uw visitekaartje, maar kan ook de emoties van uw patiënten beïnvloeden. Tips voor een praktijkinrichting die de patiënt rustiger en minder gestrest maakt.

Natuurlijk is uw praktijkinrichting uw visitekaartje, letterlijk het eerste wat patiënten van u zien. Nieuwe patiënten die op zoek zijn naar een praktijk kunnen de kwaliteit van de zorg die u levert moeilijk beoordelen. Waar ze wel op afgaan, is hoe uw praktijk eruit ziet. Als uw praktijk slordig , slecht onderhouden en gedateerd overkomt, krijgen patiënten onbewust de boodschap mee dat uw behandeling en uw instrumentarium ook wel slordig en gedateerd zullen zijn.

 

Maar er is nog een belangrijke reden om aandacht aan de inrichting van uw praktijk te besteden. De inrichting van uw praktijk kan helpen om uw patiënten rustiger en minder gestrest te laten zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de fysieke omgeving van grote invloed is op hoe uw patiënten zich voelen, dit wordt ‘healing environment’ genoemd.

 

Natuur

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen rustig worden van uitzicht op de natuur. In een ziekenhuis herstellen mensen met uitzicht op de natuur zelfs sneller. In de inrichting van uw praktijk kunt u dit goed gebruiken. Als u ramen heeft met uitzicht op een goed onderhouden tuin, is dat natuurlijk ideaal. Maar fotobehang met een foto die duidelijk als natuur herkenbaar is werkt ook. Denk ook eens aan plantenbakken of een aquarium.

 

Bij een tandartspraktijk is het ook belangrijk aandacht te besteden aan het plafond boven de behandelstoel. Er zijn bijvoorbeeld lichtpanelen voor systeemplafonds met boomkruinen en wolkenluchten.

 

Controle

Uit onderzoek naar ‘healing environment’ blijkt ook dat het heel belangrijk is dat mensen zoveel mogelijk zelf controle hebben. Zelf een glaasje water kunnen pakken in de wachtkamer bijvoorbeeld. Of zelf kunnen bepalen waar je gaat zitten. Het is prettig als een patiënt in de wachtkamer keuze heeft uit verschillende soorten zitplekken.

 

Mensen hebben ook graag ‘rugdekking’; het voelt onveilig om van achteren benaderd te kunnen worden. Dit geldt voor de wachtkamer, maar ook voor de spreekkamer en de behandelkamer. Zet uw bureau, de behandelstoel of –tafel dus zo neer dat de patiënt beschut zit of ligt en zicht heeft op de deur. Probeer een gevoel van privacy en veiligheid te creëren.

 

‘Routing’

Als een patiënt niet weet waar de ingang zit van uw praktijk, waar hij kan parkeren, waar de balie is en op welke manier hij wordt opgeroepen door de (tand)arts werkt dat stressverhogend. Zorg dus op alle fronten voor duidelijkheid. Probeer zelf de route uit die patiënten nemen en vraag u af of alles duidelijk is en of u zich welkom voelt. Het meest welkom voelt u zich natuurlijk als u bij binnenkomst meteen vriendelijk wordt aangesproken!

 

Warmte

In een warme, huiselijke sfeer voelen mensen zich meer op hun gemak. Bij een medische behandeling denkt men toch al snel aan fel licht, glimmende instrumenten, harde materialen. Zeker in de behandelkamer zijn die ook niet helemaal te vermijden. Maar wanneer u zorgt voor een balans met zachtere kleuren en materialen zoals bijvoorbeeld hout, voelt de ruimte veel prettiger.

 

Vaak willen praktijken kleur gebruiken om een warme sfeer te creëren. Maar dat is zeker niet de enige manier! Een zachte uitstraling heeft minstens zoveel te maken met de materialen die u kiest. Leer, chroom en glas hebben een harde uitstraling en zijn ook voor de akoestiek niet prettig, hout en stof geven een warme, huiselijke sfeer. Akoestiek is sowieso belangrijk voor een warme sfeer. Behalve het gebruik van hout en stof, kunt u ook denken aan geluidsabsorberende wand- of plafondpanelen voor een prettige akoestiek.

 

Natuurlijk moeten in de behandelkamer om hygiënische redenen praktische materialen gebruikt worden, maar er is meer mogelijk dan u denkt. Bijvoorbeeld door voor de vloer en de wanden een zachte kleur en rustig motief te kiezen.

 

Kleur

Er zijn geen harde wetenschappelijke bewijzen voor de relatie tussen kleur en emotie. De associaties die mensen hebben met kleuren worden bepaald door hun cultuur en hun ervaringen in het verleden. In onze cultuur is rood bijvoorbeeld een alarmerende, activerende kleur. Voor meer rust is het wel in het algemeen aan te raden kleuren te gebruiken waarin wit zit gemengd. Sterke contrasten (bijvoorbeeld het kleurenpallet rood-wit-zwart) komen harder en kouder over.

 

Kleur is heel modegevoelig. Oranje en bruin waren de kleuren van de jaren zeventig, neonkleuren waren hip in de jaren tachtig, aardetinten smeerde iedereen in de jaren negentig op de muur. Tijdloze kleuren bestaan niet. Je kunt er wel voor zorgen dat de kleurelementen in uw praktijk makkelijk aan te passen zijn zodat uw praktijk er zonder al te veel investeringen weer ‘bij de tijd’ uitziet. Bijvoorbeeld een kleur op de muur is eenvoudig te wijzigen, een balie is daarentegen veel kostbaarder.

 

Doelgroep

Houd bij de inrichtingskeuzes die u maakt, goed rekening met de mensen die in uw praktijk komen. Voor oudere mensen is het belangrijk dat er stoelen zijn met leuningen zodat ze makkelijk kunnen opstaan. Ook is het voor ouderen die minder goed zien belangrijk dat er voldoende kleurcontrast is. Denk ook aan de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Kinderen houden van felle kleuren, een speciaal kinderhoekje in de wachtkamer kan een goed idee zijn als u veel kinderen in uw praktijk heeft.

 

Eerste stap

Als u niet de hele inrichting van uw praktijk wilt of kunt veranderen, kunt u ook met kleine aanpassingen al een heel andere sfeer creëren. Zorg wel altijd dat uw praktijk een eenheid blijft. Idealiter sluiten ook de uitstraling van de website en de praktijk naadloos op elkaar aan.

 

Als u aan de slag gaat met uw praktijkinterieur is de eerste stap nadenken over:

  • wat voor praktijk u bent (uw waarden en doelen);
  • wie uw patiënten zijn;
  • welke emotie u in uw patiënten wilt stimuleren of juist terugdringen.

 

Een laatste tip: ga niet uit van wat uzelf mooi vindt maar van de patiënt. U kunt bijvoorbeeld een klankbordgroep van patiënten organiseren. Praat met de patiënten over de inrichting, laat moodboards of plattegronden zien. Dat zal zeker gewaardeerd worden. 

 

Fanny Willems en Laura Vennik van FLint Interieurarchitecten ( flintinterieur.nl, [email protected] )

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De invloed van inrichting

Wachtkamer met keuze uit verschillende soorten zitplekken

Meer artikelen met dit thema

Een goede praktijk weerspiegelt je persoonlijkheid, visie en kernwaarden

15 jan om 15:30 uurtimer6 min

Het interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is…

Lees verder »
Beeld: Herbestemming van supermarkt naar gezondheidscentrum Breughelhof. (Cornelis Huygens Real Estate B.V., ontwerp: Lex van Waarden).
person_outlineBlog

Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.

25 okt 2023 timer4 min

In 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…

Lees verder »
person_outlineBlog

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt 2023 timer3 min

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
person_outlineBlog

IZA scoort een dikke onvoldoende voor huisvesting - om over duurzaamheid nog maar te zwijgen

15 sep 2022 timer3 min
In het veelbesproken Integraal Zorg Akkoord (IZA) staat ontstellend weinig over de thema’s huisvesting en…
Lees verder »
MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul 2022 timer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »
person_outlineBlog

Explosieve bouwkosten: wat betekent dat voor uw praktijk?

18 okt 2021 timer3 min

De kranten staan er vol van: explosief stijgende bouwkosten. Geen prettig nieuws wanneer je als zorgverlener…

Lees verder »
person_outlineBlog

Er is niets mooiers dan een duurzame praktijk met identiteit

3 mei 2021 timer4 min
Toen ik jaren geleden bij de Landelijke Huisartsen Vereniging de eerste LHV Bouwprijs organiseerde en de eerste…
Lees verder »
Adriaan van Engelen (MPZ) over duurzaamheid: ‘We zoeken praktijkhouders die met ons de omslag willen maken'
flash_onNieuws

Adriaan van Engelen (MPZ) over duurzaamheid: ‘We zoeken praktijkhouders die met ons de omslag willen maken'

3 dec 2020 timer4 min
Duurzaamheid is bij uitstek een thema voor medici, betoogde Adriaan van Engelen, directeur van het Milieuplatform…
Lees verder »