Explosieve bouwkosten: wat betekent dat voor uw praktijk?

maandag 18 oktober 2021
timer 3 min

Architect Lex van Waarden is bezorgd over de spagaat tussen huisvestingslasten en -budget.

De kranten staan er vol van: explosief stijgende bouwkosten. Geen prettig nieuws wanneer je als zorgverlener vergevorderde bouwplannen hebt. Belangrijkste oorzaak voor de stijging zijn de sterk gestegen materiaalprijzen en leveringsproblemen, aldus Lex van Waarden, architect bij Van Waarden Advies.

Tijdens covid werd de productie van veel bouwmaterialen verlaagd. Toen de vraag weer toenam, werd de productie met horten en stoten opgestart. Net als bij toiletpapier begonnen landen vervolgens ‘te hamsteren.’ En wat er ook nog wel bij kon: het Suezkanaal raakte langdurig gestremd. Gelukkig is de verwachting - en dat is het goede nieuws - dat de materiaalprijzen weer zullen normaliseren als de productie en distributie in balans zijn.

Transitie naar gasloos

Een andere belangrijke oorzaak van de explosief gestegen bouwkosten is de overgang naar gasloos bouwen. Sinds 2021 zijn dat ook de nieuwe energie-eisen voor ‘Bijna Energie Neutraal Bouwen’ (BENG). Die eisen zorgen ten opzichte van “vroeger” voor extra bouwkosten van ongeveer 10%. Waarbij we wel dienen te vermelden dat de exploitatiekosten van een zeer goed geïsoleerd en gasloos gebouw in de “gebruiksperiode”, op de langere termijn, voor besparingen gaan zorgen.

Spagaat tussen kosten en budget

Als coördinator Bouwadvies bij de LHV maakte ik mij jaren geleden al zorgen over de spagaat tussen de huisvestingslasten enerzijds en het huisvestingsbudget van huisartsen anderzijds. Die spagaat is, zacht uitgedrukt, niet minder uitdagend geworden. Sterker nog: waar ik een huisarts acht jaar geleden vertelde dat de bouwkosten van een vierkante meter sleutelklare huisartsenpraktijk “all-in” ongeveer €2.000-€2.400 waren, komt dat anno nu ongeveer neer op €2.8.000- €3.000 (inclusief BTW en aankoop van de grond).

Ook servicekosten

In de praktijkkostencomponent van de tarieven van de huisartsen is ook een huisvestingscomponent opgenomen. Omgerekend komt die er op neer dat een huisarts ca.140-€165 huur per m2 per jaar te besteden heeft. Dat is op veel locaties, zoals in de grote steden, al lang niet meer het actuele huurprijsniveau. Naast de huur dient de praktijkhouder nog rekening te houden met de servicekosten. Bij aanvang dient hij of zijn rekening te houden met ongeveer €40,- inclusief btw per m2. Op dit moment voert de LHV met een landelijke enquête uit naar de huisvestingsproblemen van huisartsen. Ik schat in dat het nog jaren zal duren voordat eventuele tariefswijzigingen zijn doorgevoerd.

Moeten we dan voorlopig maar niet meer bouwen en/of verbouwen? De vraag is of dat verstandig is. Ter illustratie hier een anekdote die ik van een collega-architect hoorde. Het verhaal gaat over een woningbouwontwerp dat te duur bleek. Na een jaar bezuinigen werd het plan opnieuw aanbesteed. Waarna tot ieders verbijstering bleek dat het “uitgeklede” plan duurder uitviel dan het oorspronkelijke plan. Wachten is dus niet altijd de verstandige keuze.

Maak een prognose

Belangrijk is dat de huisvestingslasten “onder de streep” in een gezonde verhouding tot de praktijkomzet staan en dat uw inkomen past bij uw (toekomst) wensen. Dat vraagt om een goed en realistisch ontwerp. En dat vergt weer een meerjarenprognose van uw praktijk. Die prognose is gebaseerd op vragen als: Wat zijn de demografische ontwikkelingen in uw wijk of dorp? Neemt u één of meerdere praktijken over? Gaat u alleen of samen met andere zorgverleners bouwen?

Een goede financiële analyse is onmisbaar om een goede afweging te kunnen maken. Uw bank of financieel adviseur kan u daar in adviseren. Daarbij heeft u best kans dat uw bouwproject wel degelijk haalbaar en betaalbaar is!

Door Lex van Waarden (Van Waarden Advies)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Claudine van Lith (rechtsachter) en haar team
mic_external_onInterview

Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’

10 jun om 13:30 uurtimer7 min

Huisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…

Lees verder »
Uitbreiding Gezondheidscentrum Emma in Tilburg.Artist impression: Van Waarden Ontwerp & Advies i.o.v. Cornelis Huygens Vastgoedgroep
person_outlineBlog

Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak

4 jun om 14:45 uurtimer4 min

Dat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…

Lees verder »

Een goede praktijk weerspiegelt je persoonlijkheid, visie en kernwaarden

15 jan om 15:30 uurtimer6 min

Het interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is…

Lees verder »
Beeld: Herbestemming van supermarkt naar gezondheidscentrum Breughelhof. (Cornelis Huygens Real Estate B.V., ontwerp: Lex van Waarden).
person_outlineBlog

Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.

25 okt 2023 timer4 min

In 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…

Lees verder »
person_outlineBlog

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt 2023 timer3 min

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
person_outlineBlog

IZA scoort een dikke onvoldoende voor huisvesting - om over duurzaamheid nog maar te zwijgen

15 sep 2022 timer3 min
In het veelbesproken Integraal Zorg Akkoord (IZA) staat ontstellend weinig over de thema’s huisvesting en…
Lees verder »
MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul 2022 timer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »
person_outlineBlog

Er is niets mooiers dan een duurzame praktijk met identiteit

3 mei 2021 timer4 min
Toen ik jaren geleden bij de Landelijke Huisartsen Vereniging de eerste LHV Bouwprijs organiseerde en de eerste…
Lees verder »