Er is niets mooiers dan een duurzame praktijk met identiteit

maandag 3 mei 2021
timer 4 min
Toen ik jaren geleden bij de Landelijke Huisartsen Vereniging de eerste LHV Bouwprijs organiseerde en de eerste inzendingen binnenkwamen viel het meteen op: veel praktijken leken op elkaar. Frisse witte wanden en plafonds. Een marmoleum in een kleur waar niemand een ongewenst verhoogde hartslag van krijgt. En hier en daar een schilderijtje. Netjes. Veilig. Maar…

De praktijk is een plek waar je een groot deel van je tijd doorbrengt. En dus is het, net als thuis, fijn wanneer je je daar prettig voelt. Een plek die bij je ‘past’. Een plek met ‘identiteit’.  Naast duurzaamheid staat daarom in mijn advisering ook identiteit centraal.

Sfeervol

Een mooi voorbeeld van het combineren van identiteit en duurzaamheid is de nieuwe werkomgeving die ik met de firma Rever realiseerde voor het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG). Naar ontwerp van Simone Pinkse veranderden we de klassieke kantooromgeving tot een sfeervolle werkplek. Vol kleur, sfeer, groen. Vol duurzame materiaalkeuzes. En bovenal: met identiteit. Die identiteit  komt bij het NHG naar voren in een groot aantal fraai aangelichte nisjes met museaal medisch instrumentarium.

Keuzes met lef

In de jaren na de eerste LHV Bouwprijs nam de aandacht voor een interieur met ‘identiteit’ duidelijk toe. Zo zag ik bijvoorbeeld veel praktijken met prachtige wandvisuals van de omgeving. De plaatselijke molen, de hei, het strand, de duinen. Een mooie plek voor een klassieke oude onderzoeksbank. Een racefiets aan de muur met een wandvullende foto van de Stelviopas. Een balie, opgebouwd van gevelhout uit de oude praktijk. Ook in kleurgebruik worden steeds vaker gedurfde keuzes gemaakt. Keuzes met lef. Keuzes die zorgen voor een praktijk met een eigen identiteit.

PVC-vloeren

Bij de keuzes van de materialen voor het interieur en de inventaris komt duurzaamheid om de hoek kijken. Neem bijvoorbeeld de veel toegepaste PVC-vloer in houtlook. Prachtig, maar PVC heeft als basis aardolie en bevat weekmakers om PVC buigbaar te maken. Daarnaast bestaat er gevaar van het vrijkomen van vluchtige organische stoffen vanuit de weekmakers. Let er dus op dat de gekozen PVC-vloer ftalaatvrij is en er gebruik wordt gemaakt van biologische weekmakers.

Of kies alternatieven. Zo paste ik bij een project in Den Helder een Duracem-gietvloer toe van biopolymeer en cement. Naadloos, duurzaam en verwijderbaar. Getoetst op de duurzaamheidskeurmerken LEED en BREEAM en Red List Free. Er is niets mooiers dan een duurzame praktijk met identiteit. Zodat je wanneer je de deur van de praktijk achter je dicht trekt, al weer uitkijkt naar het moment dat je de praktijk weer binnenloopt.
 

Lex van Waarden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.