Er is niets mooiers dan een duurzame praktijk met identiteit
De praktijk is een plek waar je een groot deel van je tijd doorbrengt. En dus is het, net als thuis, fijn wanneer je je daar prettig voelt. Een plek die bij je ‘past’. Een plek met ‘identiteit’. Naast duurzaamheid staat daarom in mijn advisering ook identiteit centraal.
Sfeervol
Een mooi voorbeeld van het combineren van identiteit en duurzaamheid is de nieuwe werkomgeving die ik met de firma Rever realiseerde voor het Nederlands Huisarts Genootschap (NHG). Naar ontwerp van Simone Pinkse veranderden we de klassieke kantooromgeving tot een sfeervolle werkplek. Vol kleur, sfeer, groen. Vol duurzame materiaalkeuzes. En bovenal: met identiteit. Die identiteit komt bij het NHG naar voren in een groot aantal fraai aangelichte nisjes met museaal medisch instrumentarium.
Keuzes met lef
In de jaren na de eerste LHV Bouwprijs nam de aandacht voor een interieur met ‘identiteit’ duidelijk toe. Zo zag ik bijvoorbeeld veel praktijken met prachtige wandvisuals van de omgeving. De plaatselijke molen, de hei, het strand, de duinen. Een mooie plek voor een klassieke oude onderzoeksbank. Een racefiets aan de muur met een wandvullende foto van de Stelviopas. Een balie, opgebouwd van gevelhout uit de oude praktijk. Ook in kleurgebruik worden steeds vaker gedurfde keuzes gemaakt. Keuzes met lef. Keuzes die zorgen voor een praktijk met een eigen identiteit.
PVC-vloeren
Bij de keuzes van de materialen voor het interieur en de inventaris komt duurzaamheid om de hoek kijken. Neem bijvoorbeeld de veel toegepaste PVC-vloer in houtlook. Prachtig, maar PVC heeft als basis aardolie en bevat weekmakers om PVC buigbaar te maken. Daarnaast bestaat er gevaar van het vrijkomen van vluchtige organische stoffen vanuit de weekmakers. Let er dus op dat de gekozen PVC-vloer ftalaatvrij is en er gebruik wordt gemaakt van biologische weekmakers.
Of kies alternatieven. Zo paste ik bij een project in Den Helder een Duracem-gietvloer toe van biopolymeer en cement. Naadloos, duurzaam en verwijderbaar. Getoetst op de duurzaamheidskeurmerken LEED en BREEAM en Red List Free. Er is niets mooiers dan een duurzame praktijk met identiteit. Zodat je wanneer je de deur van de praktijk achter je dicht trekt, al weer uitkijkt naar het moment dat je de praktijk weer binnenloopt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Michel van Schaik (Rabobank) over de zorg en eerste lijn in 2040: ‘Bouw geen ziekenhuis of praktijk, maar een vitaliteitscampus’
19 nov om 10:00 uur 8 minMichel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank, blikt vooruit naar de zorg in 2040. Samen met…
Evelyn Brakema over het Groene Zorg Festival: ‘Steeds meer zorgverleners bijten zich vast in thema klimaat’
26 sep om 14:45 uur 6 minDe steun voor vergroening in de zorgsector groeit snel, signaleert Evelyn Brakema,…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
28 aug om 14:30 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’
12 jul om 10:30 uur 7 minHuisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…
Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen
27 jun om 09:30 uur 4 minSuccesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:45 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’
14 jun om 17:00 uur 6 minLobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers – de volledig plantaardige Schijf for Life,…
Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak
4 jun om 14:45 uur 4 minDat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…
Reactie toevoegen