Met veel babystapjes kun je ook een grotere afstand afleggen

Rob van Damme: ‘Waar doen we goed aan? Toch maar die young timer diesel oprijden of een nieuwe elektrische auto die niet in een parkeergarage mag staan?’ (Foto: Praktijk Bast & Van Damme)
Er spelen eigenaardigheden rond het thema duurzaamheid, signaleert huisarts Rob van Damme. Bij verandering moeten praktijken bestaande routines en denkbeelden los durven laten. Dat is lastig, merkt hij. ‘Ondertussen ga ik toch maar door met de kleine stapjes die ik zelf kan zetten: zonnepanelen, tweedehands meubilair in de praktijk, elektrisch vervoer, minder aerosolen voorschrijven.’
Het lijkt logisch dat we zuinig om moeten gaan met onze leefomgeving. We zijn immers voor ons voortbestaan en gezondheid afhankelijk van onze planeet. Wereldwijd is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor 7% van de totale CO2-uitstoot. Deze schatting geldt ook voor Nederland (Gupta 2019 en RIVM 2023). Er zijn geen concrete cijfers bekend voor de CO2-voetafdruk van de huisartsenzorg in Nederland. In Groot-Brittannië is de bijdrage van huisartsen, tandartsen en opticiëns gezamenlijk goed voor 20% van de totale CO2-uitstoot van de gezondheidszorg.
Mogelijkheden
We kunnen dus vanuit deze sector best een steentje bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Van de eerdergenoemde CO2-uitstoot in de gezondheidszorg is 38% gerelateerd aan energiegebruik, 22% betreft vervoer en 18% geneesmiddelen. Dat biedt mogelijkheden voor praktijkvergroening. Afhankelijk van de persoonlijke en lokale situatie kunnen er diverse instrumenten worden opgezet om duurzaamheid na te streven.
Hardnekkigheden
Er spelen echter ook wat eigenaardigheden rond het thema duurzaamheid. Of wellicht beter hardnekkigheden. Bij verandering moet je ook bestaande routines en denkbeelden los durven laten. En dat is lastig. Een mooi voorbeeld is ons streven in de praktijk om papierloos te werken. Toch blijkt dat moeilijker dan je denkt. Het feit dat je geen folders, visitekaartjes, posters en dergelijke in de praktijk wilt gebruiken stuit op verbaasde gezichten en ongemak. We maken regelmatig mee dat de overheid, leveranciers, samenwerkingspartners in zorg en welzijn nog steeds geneigd zijn om bomen te laten omhakken voor het uitdragen van hun boodschap.
Dilemma’s
Daarbij is de toename van digitale oplossingen overigens ook niet zonder gevolgen voor de planeet. Wat dacht u van de energie die al die extra dataopslag kost? Niet voor niets leggen we nu hele weilanden vol met zonnepanelen en ontsieren we de horizon met windmolens. Waar doen we goed aan? Toch maar die young timer diesel oprijden of een nieuwe elektrische auto die niet in een parkeergarage mag staan vanwege extra brandgevaar? Wel of niet dat nieuwe mobiele telefoontje aanschaffen dat zuiniger is maar moeilijker te recyclen? Wat vinden we van de ecologische voetafdruk van het redden van een mensenleven door de inzet van een traumahelikopter? Kun je nog wel een gewoon bosje bloemen aan iemand geven als je weet hoeveel CO2-uitstoot de kweek ervan oplevert?
Toch kleine stapjes
Is het urgentiebesef hoog genoeg dat we kunnen we vertrouwen op de technologische vooruitgang die straks voor voldoende geavanceerde CO2-filters zal zorgen, waardoor de klimaatverandering een halt wordt toegeroepen? Sommige aardbewoners lappen werkelijk alles aan hun klimaatlaars omdat ze ervan uitgaan dat het toch wel goed komt. Hebben zij gelijk? Al met al is duurzaamheid best ingewikkeld als je er wat meer over na gaat denken. Er spelen zoveel belangen mee. Ondertussen ga ik toch maar door met de kleine stapjes die ik zelf kan zetten: zonnepanelen, tweedehands meubilair in de praktijk, elektrisch vervoer, minder aerosolen voorschrijven. Waarom? Gewoon omdat je met veel babystapjes ook een grotere afstand kun afleggen. Gewoon omdat het een goed gevoel geeft om aardig voor onze planeet en zijn bewoners te zijn.
Bronnen:
Gupta, Een stuur voor de transitie naar duurzame gezondheidszorg, 2019
RIVM, Het effect van de zorgsector op het milieu, 2023
Over Rob van Damme
Rob van Damme is huisarts bij huisartsenpraktijk Bast en Van Damme. De praktijk is onderdeel van het nieuwe Gezondheidsplein De Boog, een nieuw gezondheids- en sportcentrum in Nijmegen-Noord met eerstelijnspraktijken, welzijnsinstellingen, sportclubs en breedtesport. Zie: www.bastenvandamme.nl en www.gpnn.nl. Lees meer van Rob bij MedischOndernemen: Rob van Damme en Gezondheidsplein Nijmegen Noord: ‘Positieve gezondheid - niet als blauwdruk, maar met een open mind', 29 september 2022
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Betaalbare praktijkruimte is voor huisarts in Utrecht onvindbaar
26 jun om 15:00 uur 4 minNiet alleen woningzoekenden hebben moeite om in Utrecht een plek te vinden, ook voor huisartsen is betaalbare…
MedischOndernemen Magazine 2: 'Imperfect verduurzamen mag, iedere stap telt!'
19 jun om 17:00 uur 4 minDe gezondheidszorg bevindt zich op een belangrijk kantelpunt. De toegenomen zorgvraag met toenemende zorgkosten…
Mitchell Evertsen en de missie van Caring Doctors: ‘Maak plantaardig eten standaard in de zorg’
10 jun om 15:00 uur 6 minMitchell Evertsen is basisarts ouderengeneeskunde en actief bij Caring Doctors, een organisatie die zich sinds…
Fotograaf Marcel Versteeg presenteert Natuurscherm.com: Breng natuurbeleving in je praktijk!
9 jun om 14:45 uur 4 minBeelden van de natuur hebben een bewezen positief effect op stress, stemming en zelfs pijnbeleving. Maar hoe…
Huisarts Diana Lucassen en de duurzame huisartsenpraktijk: ‘Als iedereen kleine stappen zet, maak je samen een grote sprong’
3 jun om 13:30 uur 6 minHuisarts Diana Lucassen is praktijkhouder in Medisch Centrum Vinkeveen én een bevlogen pleitbezorger van…
Fysiotherapeut Charissa van Bruggen: ‘Elke dag blij dat we mensen weer een stapje verder laten lopen’
21 mei om 10:30 uur 6 minPsychosomatisch fysiotherapeut Charissa van Bruggen combineert haar liefde voor beweging met…
KNMT lanceert voorlichtingsvideo over duurzaamheid
14 mei om 09:00 uur 3 minOm patiënten bewuster te maken van meer duurzaamheid in de mondzorg en hun eigen rol daarbij, lanceert de KNMT…
Reactie toevoegen