Managen op geluk: 5 manieren

dinsdag 16 december 2014
timer 4 min
Uit talloze onderzoeken blijkt dat gelukkige mensen langer leven, lichamelijk gezonder zijn, socialer, energieker, vriendelijker en een prettige energie uitstralen. Bovendien is geluk besmettelijk, is het maakbaar, vergroot het de arbeidsproductiviteit en arbeidssatisfactie, verlaagt gelukkig zijn het ziekteverzuim en werken gelukkige mensen veel beter samen.

Als het allemaal waar is, waarom besteden managers een gedeelte van het geld niet aan het managen op geluk?


Een succesvolle praktijk

Een goed product, goed gekwalificeerde medewerkers of een prachtig bedrijfsplan is geen garantie voor een succesvolle praktijk. Het succes is mede afhankelijk van het geluksgevoel van de medewerkers. Je kunt dus zeggen dat managen op geluk en het verbeteren van geluk & organisatie een succesvolle praktijk in de hand werkt.

Ondernemingen zijn voortdurend in ontwikkeling, hebben net een reorganisatie of fusie achter de rug . Een van de grootste uitdagingen is om ook de mensen mee te nemen in de ontwikkeling. Het is voor elke organisatie belangrijk om personeel in dienst te hebben dat zich gelukkig voelt binnen de praktijk.


Gemiste kans

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse werknemers laag scoren op arbeidssatisfactie in verhouding met andere landen in Europa. Veel werknemers hebben een burn-out, lichamelijke klachten of ervaren stress. Er is veel grijs ziekteverzuim. Stress en burn-out kost het Nederlandse bedrijfsleven enorm veel geld. Stress en burn-out heeft te maken hebben met ongelukkig zijn. U kunt namelijk niet duurzaam gelukkig zijn en veel stress ervaren. Wat praktijkmanagers zouden moeten leren is hun praktijk te sturen op geluk. Maar hoe?



Managen op geluk

Weet je als manager wat je visie is op leidinggeven? Vaak hebben managers het druk en staat hun agenda bomvol. Hoeveel tijd besteedt je eigenlijk aan managen, daar waar je in feite verantwoordelijk voor bent? Een goede manager is in eerste plaats een ‘people manager’. Als praktijkmanagers inzien dat menselijke kwaliteiten veruit het belangrijkste zijn, zal dat zichtbaar zijn bij de werknemer en in de resultaten. Vaak als het ziekteverzuim toegenomen is gaan ondernemingen zich richten op de werknemer. Dan is het te laat. Als je investeert in het opbouwen van een goede relatie met medewerkers, probeert om uw medewerkers echt te leren kennen, zal dat uiteindelijk zichtbaar zijn op diverse fronten.

Wie ontevreden is op zijn werk hoeft geen ongelukkig mens te zijn, en andersom, maar zit wellicht niet op zijn plek. Hoe kunt u nu als manager meer sturen op geluk. Vijf  tips om te managen op geluk:


1. Zie uw medewerker als ondernemer in plaats van medewerker
Zowel ondernemen als werknemen is mensenwerk. Echter geeft ondernemen meer een gevoel van gelijkwaardigheid. Ondernemers met hun eigen kwaliteiten, mogelijkheden, kennis en vaardigheden. Medewerkers willen graag presteren als zij maar voldoende verantwoordelijkheid krijgen en vertrouwen. Stel de medewerker centraal met hun doelen en drijfveren.

2. Stop met medewerkers te motiveren
Als je je personeel gaat motiveren geef je aan dat de motivatie verbeterd kan worden. Met andere woorden, je benadrukt wat er niet goed is aan je medewerker. Motivatie heeft niets te maken met ‘moeten’ maar met passie en interne wensen. Door medewerkers aan te spreken op wat zij goed doen, bied je ze de mogelijkheid zelf te laten ontdekken wat er nog beter kan. Gevolg is dat de motivatie toeneemt.

3. Geef uw medewerkers meer verantwoordelijkheid, keuzevrijheid, vertrouwen en uitdaging
Uitdaging in het werk is een voorwaarde voor meer arbeidssatisfactie. Leer als manager los te laten. Geef leiding op basis van vertrouwen waardoor medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken, ook tijdens je eigen afwezigheid. Vertrouwen is essentieel voor tevredenheidsgevoel bij je personeel.

4. Stop met te veel klagen
Veel medewerkers, maar ook managers klagen over hoe druk zij het hebben. Het is natuurlijk heerlijk om af en toe even te klagen en het lucht ook op. Klagen, zeuren, mopperen, we doen het allemaal, maar te veel geklaag is nutteloos en een ontkenning van eigen verantwoordelijkheid. Wetenschappers hebben aangetoond dat minder klagen stress verlaagt en het geluksgevoel verhoogt. Ontdek de oorzaken van het geklaag en stuur daarop.

5. Geef als manager het goede voorbeeld
Elke manager is in staat om met simpele middelen, een positieve werksfeer te creëren. Middelen die geen geld kosten, alleen wat tijd. Waardeer je medewerkers om wat ze doen, en uit dat ook. Je mag best dankbaar zijn. Hiermee verbeter je de binding die je hebt met je mensen. Kies je houding en geef de volle aandacht aan je personeel. Wees integer en straal vertrouwen uit. Durf humor in te brengen en durf te kijken naar je medewerkers met al zijn/haar kwaliteiten en ontwikkelpunten. Goed voorbeeld doet goed volgen..

Bron: managersonline.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Managen op geluk: 5 manieren

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »