Ministers over flexwerkers in de zorg: ‘We hebben iedereen nodig’
Onderzoekers van Kennisland en het CAOP keken naar flexwerk in de zorg binnen verschillende zorgbranches in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De tussenrapportage ‘De realiteit en waarde van flexwerk in de zorg’ van actieonderzoek ‘Flexwerk in de zorg’ leverde de input voor de brief van de bewindslieden.
Goed werkgeverschap stimuleren en nieuwe vormen van flexwerken verkennen
In de brief erkennen de ministers en de staatssecretaris dat het belangrijk is dat de zorgsector voor alle zorgmedewerkers aantrekkelijk is om in te werken om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen leveren. Daarbij is een goede balans in omvang tussen vaste en flexibele zorgmedewerkers belangrijk. Ze signaleren dat zorgprofessionals zzp’er worden uit onvrede over het werkgeverschap en stellen vast dat de verhouding tussen vast en flex in de zorg hierdoor verstoord is geraakt. Bruins, De Jonge en Blokhuis willen dan ook goed werkgeverschap stimuleren en nieuwe vormen van flexwerken verkennen. Want, zo stellen ze, ‘we hebben immers iedereen nodig die in de zorg wil werken.’
Inzichten tussenrapportage
Uit de tussenrapportage van Kennisland en het CAOP komen inzichten naar voren als:
- De interne en externe flexwerkers worden niet gezien als probleem, maar als oplossing voor de problemen rondom de continuïteit en de kwaliteit van de zorg. Ook blijkt het zzp-schap een uitweg voor mensen die niet meer in loondienst willen of kunnen werken.
- Instellingen vinden dat al veel wordt gedaan aan het behoud van werkenden met flexibele wensen, maar dit gebeurt nog niet doeltreffend. Goede communicatie over de mogelijkheden voor interne flexibiliteit kan daarbij helpen.
- Een toegevoegde waarde van de flexibilisering van zorg is het gesprek tussen vaste medewerkers en flexwerkers. Dit geldt ook voor het gesprek tussen partijen uit verschillende branches binnen dit traject.
Afronding actieonderzoek
Het onderzoek zit in de afrondende fase. Op donderdag 14 mei volgt de eindpresentatie met betrokken zorgorganisaties.
Link: Kennisland, Kamerbrief en tussenrapport actieonderzoek flexwerk in de zorg

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van het Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
10 apr om 11:00 uur 4 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
KNMT roept tandartsen op agressie te melden voor project ‘ZorgVeilig’
10 apr om 10:30 uur 3 minPerspectief huisarts is verbeterd door regionale samenwerking, nieuwe concepten en digitalisering
7 apr om 16:00 uur 5 minDe huisartsenbranche staat door verschillende factoren onder druk, maar het perspectief is verbeterd. Rabobank…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:30 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Reactie toevoegen