Doe uw voordeel met jattende patiënten

dinsdag 23 december 2014
timer 3 min
Artsen kunnen zich tijdschriftabonnementen besparen en medische communicatieprofessionals hebben er een nieuwe uitdaging bij dankzij frivool wetenschappelijk onderzoek over mediagedrag in de wachtkamer. Maak de communicatie in uw wachtkamer net zo populair als de roddelbladen.

Toegegeven, het komt uit hetzelfde land dat ons de Hobbit-films gaf. Maar heus academisch onderzoek uit Nieuw-Zeeland toont onomstotelijk aan dat het neerleggen van recente tijdschriften onstuitbare kleptomanen maakt van patiënten in de wachtkamer. Vandaar dat wereldwijd in wachtkamers alleen maar beduimelde exemplaren van saaie magazines te vinden zijn. In een frivole bui laat het British Medical Journal deze maand professor Bruce Arroll uit Auckland aan het woord. Hij monitorde maandenlang huisartswachtkamers en zag daar dagelijks tijdschriften verdwijnen in handtasjes. Vooral roddelblaadjes en glossy magazines zijn populair. Opinietijdschriften en vakbladen blijven achter. Deze diefstal markeert een bekend fenomeen voor eerstelijns praktijkhouders in Nederland en een veelgehoorde klacht(je) van patiënten, omdat er slechts oude of serieuze bladen overblijven in de wachtkamer. Het gaat overigens om serieuze centen. Als we er ervan uitgaan dat de gemiddelde huisarts en tandarts wekelijks één nieuw tijdschrift in de wachtkamer legt, brengen zij jaarlijks in totaal een kleine dertig miljoen euro naar de Bruna of Ako. Dat geld kan ook aan andere zaken in de praktijk worden besteed, of ten goede komen aan uw ondernemersrendement.

 

Entertainen in plaats van voorlichten

Ongetwijfeld was het onderzoek een geinig uitje voor professor Bruce . Maar toch heeft zijn niemendalletje een ondertoon waar praktijkhouders en communicatieprofessionals van kunnen leren. Wat namelijk in de wachtkamer achterblijft als de Panorama en Privé zijn verdwenen, zijn de taaie, oh-zo-serieuze voorlichtingsblaadjes van patiëntverenigingen, artsenorganisaties en farmaceuten. Kortom, de huisorganen die als doel hebben om massaal te worden meegenomen. Uw wachtkamer is immers een felbegeerde locatie voor deze organisaties om in contact te komen met uw patiënt en hun aspirant-consument/lid. De uitgevers van dergelijke media hebben allemaal het beste voor met de wachtkamergast, maar begrijpen onvoldoende wat hem of haar op dat moment bezighoudt.

 

Het is zonneklaar dat patiënten in afwachting van hun consult vooral willen worden geëntertaind. Houd hier rekening mee als u magazines koopt voor uw wachtkamer, of keuzes maakt welke media van derden u hier toelaat. Maak ruim baan voor afzenders die de informatie- en entertainmentbehoefte uw bezoekers begrijpen en passende content aanbieden. Houd de deur dicht voor ouderwetse drukwerkpakketten met eindeloze teksten. Blijf weg van het traditionele ‘ik weet het beter’-gevoel dat deze magazines doorgaans uitstralen. Dat geldt natuurlijk ook voor uw eigen informatie. Geen patiënt zal van zijn lokale praktijk verwachten dat deze concurreert met de uitgever van Libelle. Maar zelfs de meest eenvoudige patiëntfolder gaat liever uit van de lezer dan van de zender. Leuke –en voldoende!- fotografie; toegankelijk taalgebruik; een animatie in plaats van een lange lap tekst; het zijn allemaal eenvoudig in praktijk te brengen tips. Het einddoel is duidelijk: een wachtkamermagazine dat net zo gretig wordt gepikt als de Linda of Story.

Richard van Berkel - LVB Networks

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Doe uw voordeel met jattende patiënten

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Claudine van Lith (rechtsachter) en haar team
mic_external_onInterview

Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’

10 jun om 13:30 uurtimer7 min

Huisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…

Lees verder »
Uitbreiding Gezondheidscentrum Emma in Tilburg.Artist impression: Van Waarden Ontwerp & Advies i.o.v. Cornelis Huygens Vastgoedgroep
person_outlineBlog

Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak

4 jun om 14:45 uurtimer4 min

Dat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…

Lees verder »

Een goede praktijk weerspiegelt je persoonlijkheid, visie en kernwaarden

15 jan om 15:30 uurtimer6 min

Het interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is…

Lees verder »
Beeld: Herbestemming van supermarkt naar gezondheidscentrum Breughelhof. (Cornelis Huygens Real Estate B.V., ontwerp: Lex van Waarden).
person_outlineBlog

Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.

25 okt 2023 timer4 min

In 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…

Lees verder »
person_outlineBlog

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt 2023 timer3 min

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
person_outlineBlog

IZA scoort een dikke onvoldoende voor huisvesting - om over duurzaamheid nog maar te zwijgen

15 sep 2022 timer3 min
In het veelbesproken Integraal Zorg Akkoord (IZA) staat ontstellend weinig over de thema’s huisvesting en…
Lees verder »
MC Westerkwartier in het Groningse Tolbert
all_inclusiveAchtergrondartikel

Sectorspecialist over planning nieuw medisch centrum: ‘Praktijkhouders delen graag ervaringen en tips’

14 jul 2022 timer3 min
Waar moet je op letten als je een nieuw pand wilt of een gezondheidscentrum wilt opzetten? Welke stappen moet je…
Lees verder »
person_outlineBlog

Explosieve bouwkosten: wat betekent dat voor uw praktijk?

18 okt 2021 timer3 min

De kranten staan er vol van: explosief stijgende bouwkosten. Geen prettig nieuws wanneer je als zorgverlener…

Lees verder »