Drie jaar Dante Tanden op de Zorgboulevard in Rotterdam-Zuid

donderdag 18 januari 2024
timer 5 min

Poeya Mohtadili: ‘De diëtist kan pas echt aan de slag als ze weet dat de preventieassistent en de tandarts ook verder vragen dan: ‘Poets je wel vaak genoeg?’’(Foto: Claudia Kamergorodski)

Tandarts Poeya Mohtadili opende in 2021 de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een lifestyle en experience center voor multidisciplinaire preventieve zorg voor het hele gezin. ‘Hoe leuk zou het zijn als nog meer praktijken de rode loper uitrollen voor hun patiënten?’

Toen we twee jaar geleden op de zorgboulevard in Rotterdam begonnen met ons eigenzinnige idee over goede zorg, dacht ik dat mijn visie met een paar kleine aanpassingen aan de reguliere methode wel te realiseren was. Zorg is breder dan repareren, dus preventie komt bij het pakket in. En die stap was op zich al groot genoeg, want helaas worden juist preventie en onderhoud nog steeds gezien als luxes en extraatjes. Bij ‘lifestyle’ denken we immers nog steeds aan glossymagazines, voor we denken aan hoe we eten, bewegen, en ons familieleven organiseren. Maar juist als er weinig ruimte is voor luxe, pleegt stress een aanslag op ons lichaam – inclusief onze tanden. Met preventie en onderhoud aanbieden alleen, komen we er dus niet. We moeten het ook leveren.

‘Preventie is niet genoeg’

Verdrietig genoeg zie je dat, als het misgaat, als eerste bij jonge gebitten. Je kan de stress van ouders bijna aflezen aan het aantal gaatjes in een kindergebit. Dat is helemaal niemands schuld – al zou er van hogerop best wat meer mogen gebeuren. Maar wij kunnen wel helpen dat te repareren - daar is de tandarts dan toch! - en vervolgens te voorkomen - en daar komen de diëtist, preventieassistent, en andere goed getrainde en oplettende collega’s om de hoek kijken. In dat rijtje passen inmiddels ook de chauffeur en de juf.

Dat was het moment dat ik me realiseerde dan mijn visie op zorg nog eigenzinniger kon: in sommige gevallen is het niet voldoende om alleen preventie toe te voegen aan het zorgaanbod, maar moet je mensen ook halen en brengen om die zorg ook te kunnen bieden. Soms letterlijk. Dus om de drempel van een tandartsbezoek en de aantal gemiste onderwijsuren te verlagen, hebben we actief het contact gezocht met scholen in de stad. Kinderen mogen op school bij ons in de vrolijke paarse bus stappen, worden gezien en geholpen in de praktijk, en worden direct daarna weer teruggebracht naar de les. Met een gezonder gebit en meer kennis over eten en poetsen. En tijdens schoolvakanties schromen we niet om ze thuis samen met hun ouders op te halen.

‘Samenwerking en moed zijn nodig’

Voor zo’n eigenzinnige praktijk die zich richt op preventie en onderhoud heb je dus naast heel veel goede mensen met, letterlijk, eigen zin, ook veel samenwerking en moed nodig. Ook de juffen en de meester kunnen nu vertellen over de basics van een gezond gebit. De diëtist met een eigen consultkamer, kan pas echt aan de slag als ze weet dat de preventieassistent en de tandarts ook verder vragen dan ‘poets je wel vaak genoeg.’ En zelfs als alle neuzen dezelfde kant op staan, zal de patiënt deze vragen alleen kunnen opvatten als echte interesse als zij of hij zich ook welkom en gezien voelt. Dus het gezellige busritje is onderdeel van de behandeling. Als de patiënt met eigen zin naar de praktijk komt, is de eerste stap al gezet voor een goede zorgrelatie. Het wegnemen van obstakels zoals vervoer en afstand tot de praktijk kan is nu een onlosmakelijk onderdeel van zorggeven geworden bij ons.

‘Voedingsadvies in de wachtkamer’

Met dit initiatief vond ik ook bevestiging voor een idee dat al wat langer in mijn hoofd rondspeelde: we moeten niet te spastisch doen over waar de zorg zich afspeelt. Soms boren we inderdaad keurig gaatjes op de behandelstoel. Op andere momenten vindt de echte zorg plaats in de wachtkamer, omdat onze voedingsconsulenten Merel en Emma, in samenwerking met de Haagse hogeschool een speciale voedselmodule ontwikkeld hebben, die ze op een didactisch verantwoorde manier spelenderwijs aan de kinderen onderwijzen. Een Disneyfilm kijken mag natuurlijk ook. Ook voor volwassenen trouwens, want stressbestrijding is altijd goed.

Ook de chauffeur van het Dante-busje zorgt voor de after care en lacht na de behandelingen om de grapjes van kinderen, om te vieren dat het bezoek aan de tandarts eigenlijk best leuk was en helemaal niet zo eng. Of nu, sinds kort, in een basic maar gezellig ingerichte kamer, toegewezen door de GGD in Hoorn naast die van de jeugdarts: zodat na verwijzing de ouders het gebouw niet hoeven te verlaten maar meteen terecht kunnen voor een consult bij een kindermondzorgkundige. Daarmee rollen we dus twee jaar na dato dit concept, ontwikkeld voor Rotterdam, nu ook uit in West-Friesland.

‘Vernieuwde praktijken in Hoorn en Oosterhout’

Dat vierden we drie weken terug met de heropening van onze verbouwde praktijk in Hoorn. Er was taart en een kleine food court, meer dan 200 patiënten hadden zich aangemeld, en collega’s hadden een gouden schaar geregeld voor het doorknippen van het lint. Het was echt een feestje. Al helemaal omdat we allemaal even belangrijk waren. Nog tijdens het formele gedeelte, net toen ik het woord wilde overdragen aan de wethouder van Hoorn, stapte een patiënte naar voren. ‘Hier, een bloemetje,’ sprak ze. ‘Ik ben hier al twintig jaar klant en ik vind het een fijne praktijk.’

Wat een compliment dat onze patiënten zich thuis voelen om en plein public hun zegje te doen. En bovenal: het was een goede reminder voor mij dat in onze eigenzinnige praktijk, de patiënt net zozeer een podium verdient als de wethouder. Misschien moeten we de ‘gouden rode loper,’ aangeschaft voor de opening, uitgerold laten. En de ballonnenboog laten staan. Als de patiënt de eerste stap in de praktijk zet, is een belangrijk deel van ons werk al gedaan. Er is vertrouwen en de patiënt is bereid ons haar of hem te laten helpen en adviseren. En dan kunnen we samen de rest beginnen.

Daar kunnen we direct al mee aan de slag, want voor 12 januari staat de heropening van onze praktijk in Oosterhout op de planning. De eerste vijftig aanmeldingen van kinderen die daar van onze haal-en-breng-service gebruik willen maken, zijn al binnen. Hoe leuk zou het zijn als nog meer praktijken in Nederland op hun manier de rode loper uitrollen voor hun patiënten – als het moet, helemaal van de praktijk tot aan de eigen voordeur.


Lees ook: Poeya Mohtadili (Dante Tandartsen): ‘We zijn lifestylecoach, allang niet meer alleen tandarts’, 23 september 2021

Over Poeya Mohtadili

Poeya Mohtadili (37) studeerde tandheelkunde aan de ACTA. Hij leidt de Satiscare Zorggroep (2012), een organisatie met vijf mondzorgpraktijken. In 2021 opende hij de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een Lifestyle en Experience Center voor multidisciplinaire preventieve zorg aan jeugd en gezin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’

14 jun om 17:00 uurtimer6 min

Lobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers –  de volledig plantaardige Schijf for Life,…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Tien lessen in ondernemerschap van ‘lieve tandarts’ Sunaina Mehilal

29 apr om 18:30 uurtimer4 min

Een warm welkom in een echte solopraktijk. Dat is wat je kunt verwachten van Dental Care Rijswijk. ‘Care’ zit…

Lees verder »
Casper Bots Dentist Experience
mic_external_onInterview

Tandarts Casper Bots op de Dag van de Praktijkmanager: ‘De kracht van personal branding: doe je wat echt bij je past?’

26 apr om 14:45 uurtimer5 min

Casper Bots is tandarts-praktijkhouder, voormalig hoofdredacteur van het NTVT en…

Lees verder »