Duurzaamheid en inclusiviteit zijn onlosmakelijk verbonden

donderdag 4 mei 2023
timer 3 min

Poeya Mohtadili: ‘Ik weiger grondstoffen verder uit te putten door nog meer zonnepanelen aan te schaffen’ (Foto: Claudia Kamergorodski

In onze zoektocht naar duurzaamheid zoeken we graag naar inspiratie aan de top: wie bereikt die het snelste? Wie is de beste? Wie is de volgende leider die ons laat zien hoe het moet? Maar zo vervallen we in dezelfde val van schaarste en individualisme die ons nu juist tot duurzaamheid dwingt. ’Duurzaamheid moet verankerd zijn in onze diverse kennis, in wederzijdsheid en in inclusiviteit’, stelt praktijkhouder Poeya Mohtadili.

Ook ik deed mee aan die race naar de top. We installeerden in totaal meer dan 150 zonnepanelen, scheiden in alle praktijken afval en lieten alle meubels duurzaam vervaardigen van gerecycled hout. Tot de dag van vandaag worden al onze balies gemaakt van bamboehout. En natuurlijk ben ik blij dat die er nu zijn: duurzaamheid gaat ook over de grote stappen en over individuele investeringen. Maar als we altijd maar het licht laten schijnen op individuele initiërende acties, zien we niet de oude wijsheden en lange patronen van resonantie die echte duurzaamheid definiëren. Bovendien is het proces naar duurzaamheid dan nooit echt duurzaam, omdat het niet geworteld is in gezamenlijkheid en draagvlak.

‘Zoom in op dagelijks proces’

Als praktijkhouder zoom ik uit en zie ik de praktijk als geheel. Daardoor nemen zonnepanelen meestal automatisch als optie de voorgrond. We kunnen echter ook naar het gewone werkproces kijken. Ingrid, een van onze meest ervaren assistentes, kwam bijvoorbeeld met het geweldig voorstel waarbij zij juist inzoomt op de dagelijkse processen: als een patiënt dezelfde dag terug komt voor nog een behandeling, kunnen we de losse instrumenten ook bewaren in een seal bag in plaats van ze opnieuw te autoclaveren? Dit bespaart naast veel stroom ook tijd, waardoor we nog betere zorg kunnen leveren en de relatie met de patiënt ook duurzamer wordt.

‘Ontwikkel ideeën die weerklank vinden’

Veel meer dan de visionair te spelen, wil ik in onze praktijken daarom een kweekvijver creëren. Daarin kunnen mensen vanuit hun persoonlijke en professionele dagelijkse ervaring nieuwe ideeën ontwikkelen die vervolgens weerklank vinden in de gehele organisatie. Duurzaamheid en inclusiviteit zijn voor mij dus onlosmakelijk verbonden. Mijn collega’s nemen kennis over duurzaamheid mee uit hun familie, culturele achtergrond en specifieke ervaringen.

‘Weiger grondstoffen uit te putten’

Voor mij is het Nederlandse beleid rond plastic zakjes hierbij een prachtige metafoor. In plaats van ze te verbieden, wil ik juist eren dat in heel veel gezinnen deze zakjes in een ecosysteem worden hergebruikt en zo hun eigen vorm van duurzaamheid vertegenwoordigen. Ik nodig mijn medewerkers uit om dergelijke kennis mee te nemen de praktijk in - niet alleen de kennis die ze uit dure cursussen kunnen halen. Want, om in het voorbeeld te blijven, ik weiger goede sier maken door over te stappen op eigenlijk nog veel meer vervuilende papieren zakjes. Of om grondstoffen verder uit te putten door meer zonnepanelen aan te schaffen.

‘Veranker echte duurzaamheid in wederzijdsheid’

Als we alleen denken vanuit schaarste, missen we de overvloed aan collectieve kennis en ervaringen die we in al onze diversiteit al vertegenwoordigen. Hoe mooi zou het zijn als meer zorgondernemers op zoek gaan naar het ‘plastic zakje’ in hun bedrijf en verder bouwen op de dagelijkse wijsheden om ons heen. Want juist in de zorg moet ook de weg naar duurzaamheid duurzaam zijn: verankerd in onze diverse kennis, in wederzijdsheid en in inclusiviteit.


Over Poeya Mohtadili

Poeya Mohtadili (38) studeerde tandheelkunde aan de ACTA. Hij leidt de Satiscare Zorggroep (2012), een organisatie met vijf mondzorgpraktijken. In 2021 opende hij de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een Lifestyle en Experience Center voor multidisciplinaire preventieve zorg aan jeugd en gezin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

‘Verduurzamen begint bij kleine alledaagse handelingen’

24 mei om 11:34 uurtimer4 min

Je praktijk meer duurzaam willen maken, is iets dat steeds meer zorgverleners ambiëren. Maar zo makkelijk is…

Lees verder »
Lex van Waarden
mic_external_onInterview

Lex van Waarden over 'de duurzame praktijk’: ‘Nieuwbouw is dé kans om impact te maken met duurzaamheid’

17 mei om 16:45 uurtimer4 min
Lex van Waarden werkt als architect vooral voor cliënten in de huisartsenzorg en eerste lijn. Hij signaleert dat…
Lees verder »

MedischOndernemen 2: ‘Duurzame zorg is niet meer vrijblijvend’

11 mei om 14:00 uurtimer4 min

Huisarts Jessie Neffke uit Utrecht is het stralende gezicht van de nieuwe editie van MedischOndernemen, dat…

Lees verder »

De kracht van een duurzame praktijk. Stappenplan en financiering van verduurzaming

11 mei om 12:25 uurtimer6 min
Waarom zou u uw praktijk verduurzamen? Hoe pakt u dit aan en hoe begint u? In dit artikel neemt Harro de Haan (…
Lees verder »
Huisarts Jessie Neffke - Foto Rob ter Bekke
mic_external_onInterview

Huisarts Jessie Neffke over duurzame zorg: ’Iedereen worstelt met zijn idealisme en de tijd die het kost’

4 mei om 12:14 uurtimer4 min
Jessie Neffke zet zich in voor vergroening van de huisartsenpraktijk. Ze nam onder meer het initiatief tot de…
Lees verder »
mic_external_onInterview

‘De Groene Tandarts’ in Zwolle: ‘Probeer zelf de wereld een beetje mooier te maken’

25 apr om 10:31 uurtimer5 min

Robbert Eenkhoorn nam in september 2022 een tandartspraktijk over in Zwolle-Assendorp. Hij noemt zijn praktijk…

Lees verder »
Edwin en Sharon Wiersema (Foto: Martine Sprangers)
mic_external_onInterview

‘Duurzame praktijk opzetten’: ‘Supersimpel stappen zetten naar meer duurzaamheid’

7 apr om 10:30 uurtimer5 min

De tandartspraktijk van Edwin en Sharon Wiersema in Westerbork is een van de duurzaamste van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt om 11:54 uurtimer3 min

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »