Duurzaamheid en inclusiviteit zijn onlosmakelijk verbonden

donderdag 4 mei 2023
timer 3 min

Poeya Mohtadili: ‘Ik weiger grondstoffen verder uit te putten door nog meer zonnepanelen aan te schaffen’ (Foto: Claudia Kamergorodski

In onze zoektocht naar duurzaamheid zoeken we graag naar inspiratie aan de top: wie bereikt die het snelste? Wie is de beste? Wie is de volgende leider die ons laat zien hoe het moet? Maar zo vervallen we in dezelfde val van schaarste en individualisme die ons nu juist tot duurzaamheid dwingt. ’Duurzaamheid moet verankerd zijn in onze diverse kennis, in wederzijdsheid en in inclusiviteit’, stelt praktijkhouder Poeya Mohtadili.

Ook ik deed mee aan die race naar de top. We installeerden in totaal meer dan 150 zonnepanelen, scheiden in alle praktijken afval en lieten alle meubels duurzaam vervaardigen van gerecycled hout. Tot de dag van vandaag worden al onze balies gemaakt van bamboehout. En natuurlijk ben ik blij dat die er nu zijn: duurzaamheid gaat ook over de grote stappen en over individuele investeringen. Maar als we altijd maar het licht laten schijnen op individuele initiërende acties, zien we niet de oude wijsheden en lange patronen van resonantie die echte duurzaamheid definiëren. Bovendien is het proces naar duurzaamheid dan nooit echt duurzaam, omdat het niet geworteld is in gezamenlijkheid en draagvlak.

‘Zoom in op dagelijks proces’

Als praktijkhouder zoom ik uit en zie ik de praktijk als geheel. Daardoor nemen zonnepanelen meestal automatisch als optie de voorgrond. We kunnen echter ook naar het gewone werkproces kijken. Ingrid, een van onze meest ervaren assistentes, kwam bijvoorbeeld met het geweldig voorstel waarbij zij juist inzoomt op de dagelijkse processen: als een patiënt dezelfde dag terug komt voor nog een behandeling, kunnen we de losse instrumenten ook bewaren in een seal bag in plaats van ze opnieuw te autoclaveren? Dit bespaart naast veel stroom ook tijd, waardoor we nog betere zorg kunnen leveren en de relatie met de patiënt ook duurzamer wordt.

‘Ontwikkel ideeën die weerklank vinden’

Veel meer dan de visionair te spelen, wil ik in onze praktijken daarom een kweekvijver creëren. Daarin kunnen mensen vanuit hun persoonlijke en professionele dagelijkse ervaring nieuwe ideeën ontwikkelen die vervolgens weerklank vinden in de gehele organisatie. Duurzaamheid en inclusiviteit zijn voor mij dus onlosmakelijk verbonden. Mijn collega’s nemen kennis over duurzaamheid mee uit hun familie, culturele achtergrond en specifieke ervaringen.

‘Weiger grondstoffen uit te putten’

Voor mij is het Nederlandse beleid rond plastic zakjes hierbij een prachtige metafoor. In plaats van ze te verbieden, wil ik juist eren dat in heel veel gezinnen deze zakjes in een ecosysteem worden hergebruikt en zo hun eigen vorm van duurzaamheid vertegenwoordigen. Ik nodig mijn medewerkers uit om dergelijke kennis mee te nemen de praktijk in - niet alleen de kennis die ze uit dure cursussen kunnen halen. Want, om in het voorbeeld te blijven, ik weiger goede sier maken door over te stappen op eigenlijk nog veel meer vervuilende papieren zakjes. Of om grondstoffen verder uit te putten door meer zonnepanelen aan te schaffen.

‘Veranker echte duurzaamheid in wederzijdsheid’

Als we alleen denken vanuit schaarste, missen we de overvloed aan collectieve kennis en ervaringen die we in al onze diversiteit al vertegenwoordigen. Hoe mooi zou het zijn als meer zorgondernemers op zoek gaan naar het ‘plastic zakje’ in hun bedrijf en verder bouwen op de dagelijkse wijsheden om ons heen. Want juist in de zorg moet ook de weg naar duurzaamheid duurzaam zijn: verankerd in onze diverse kennis, in wederzijdsheid en in inclusiviteit.


Over Poeya Mohtadili

Poeya Mohtadili (38) studeerde tandheelkunde aan de ACTA. Hij leidt de Satiscare Zorggroep (2012), een organisatie met vijf mondzorgpraktijken. In 2021 opende hij de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een Lifestyle en Experience Center voor multidisciplinaire preventieve zorg aan jeugd en gezin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Janneke de Jong, Buitenfysiotherapeut: ‘Ik wil iets neerzetten dat een kleine footprint heeft’

11 apr om 15:45 uurtimer5 min

Janneke de Jong-de Vries noemt zich sinds twee jaar ‘De Buitenfysiotherapeut’. Als praktijkruimte gebruikt ze…

Lees verder »
mic_external_onInterview

‘Duurzame tandarts’ Angelica Setiaman bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Begin met kleine stappen’

13 nov 2023 timer5 min

Angelica Setiaman is tandarts en daarnaast onder meer initiatiefnemer Groene Zorg Festival, ambassadeur Groene…

Lees verder »
Beeld: Herbestemming van supermarkt naar gezondheidscentrum Breughelhof. (Cornelis Huygens Real Estate B.V., ontwerp: Lex van Waarden).
person_outlineBlog

Zorgen over de sterk gestegen huisvestingskosten: Eerst zien. Dan geloven. En dan bouwen.

25 okt 2023 timer4 min

In 2021 schreef architect Lex van Waarden in zijn blog bij Medisch Ondernemen over zijn zorgen over de sterk…

Lees verder »
Edwin en Sharon Wiersema (Foto: Martine Sprangers)
mic_external_onInterview

MO Actueel ‘Een duurzame praktijk opzetten’: ‘Supersimpel stappen zetten naar meer duurzaamheid’

19 okt 2023 timer5 min

De tandartspraktijk van Edwin en Sharon Wiersema in Westerbork is een van de duurzaamste van…

Lees verder »
flash_onNieuws

MO Actueel ‘Een duurzame praktijk opzetten’: Het duurzaamheidsverslag als kans voor de praktijk

18 okt 2023 timer4 min

In januari 2023 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking getreden. Deze Europese…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groene Zorg Festival 2023 druk bezocht: ‘Stijgende zorgvraag en personeelsschaarste vergen een radicaal andere aanpak’

4 okt 2023 timer6 min

Het Groene Zorg Festival op 23 september in Delft trok 750 deelnemers uit allerlei…

Lees verder »
Isolatiesysteem - Foto: Shutterstock
person_outlineBlog

Verplicht energie besparen: raadpleeg de Wetchecker Energiebesparing

2 okt 2023 timer3 min
Als praktijkhouder van een huisartsen-, tandartsen- of apothekerspraktijk is het belangrijk om op de hoogte te…
Lees verder »
Foto: Groene Zorg Alliantie
person_outlineBlog

Kom naar het Groene Zorg Festival op 23 september in Delft

11 sep 2023 timer3 min
We mogen weer aan de slag, de laatste loodjes voor het Groene Zorg Festival! Ik kijk ernaar uit om iedereen een…
Lees verder »