Duurzaamheid en inclusiviteit zijn onlosmakelijk verbonden

donderdag 4 mei 2023
timer 3 min

Poeya Mohtadili: ‘Ik weiger grondstoffen verder uit te putten door nog meer zonnepanelen aan te schaffen’ (Foto: Claudia Kamergorodski

In onze zoektocht naar duurzaamheid zoeken we graag naar inspiratie aan de top: wie bereikt die het snelste? Wie is de beste? Wie is de volgende leider die ons laat zien hoe het moet? Maar zo vervallen we in dezelfde val van schaarste en individualisme die ons nu juist tot duurzaamheid dwingt. ’Duurzaamheid moet verankerd zijn in onze diverse kennis, in wederzijdsheid en in inclusiviteit’, stelt praktijkhouder Poeya Mohtadili.

Ook ik deed mee aan die race naar de top. We installeerden in totaal meer dan 150 zonnepanelen, scheiden in alle praktijken afval en lieten alle meubels duurzaam vervaardigen van gerecycled hout. Tot de dag van vandaag worden al onze balies gemaakt van bamboehout. En natuurlijk ben ik blij dat die er nu zijn: duurzaamheid gaat ook over de grote stappen en over individuele investeringen. Maar als we altijd maar het licht laten schijnen op individuele initiërende acties, zien we niet de oude wijsheden en lange patronen van resonantie die echte duurzaamheid definiëren. Bovendien is het proces naar duurzaamheid dan nooit echt duurzaam, omdat het niet geworteld is in gezamenlijkheid en draagvlak.

‘Zoom in op dagelijks proces’

Als praktijkhouder zoom ik uit en zie ik de praktijk als geheel. Daardoor nemen zonnepanelen meestal automatisch als optie de voorgrond. We kunnen echter ook naar het gewone werkproces kijken. Ingrid, een van onze meest ervaren assistentes, kwam bijvoorbeeld met het geweldig voorstel waarbij zij juist inzoomt op de dagelijkse processen: als een patiënt dezelfde dag terug komt voor nog een behandeling, kunnen we de losse instrumenten ook bewaren in een seal bag in plaats van ze opnieuw te autoclaveren? Dit bespaart naast veel stroom ook tijd, waardoor we nog betere zorg kunnen leveren en de relatie met de patiënt ook duurzamer wordt.

‘Ontwikkel ideeën die weerklank vinden’

Veel meer dan de visionair te spelen, wil ik in onze praktijken daarom een kweekvijver creëren. Daarin kunnen mensen vanuit hun persoonlijke en professionele dagelijkse ervaring nieuwe ideeën ontwikkelen die vervolgens weerklank vinden in de gehele organisatie. Duurzaamheid en inclusiviteit zijn voor mij dus onlosmakelijk verbonden. Mijn collega’s nemen kennis over duurzaamheid mee uit hun familie, culturele achtergrond en specifieke ervaringen.

‘Weiger grondstoffen uit te putten’

Voor mij is het Nederlandse beleid rond plastic zakjes hierbij een prachtige metafoor. In plaats van ze te verbieden, wil ik juist eren dat in heel veel gezinnen deze zakjes in een ecosysteem worden hergebruikt en zo hun eigen vorm van duurzaamheid vertegenwoordigen. Ik nodig mijn medewerkers uit om dergelijke kennis mee te nemen de praktijk in - niet alleen de kennis die ze uit dure cursussen kunnen halen. Want, om in het voorbeeld te blijven, ik weiger goede sier maken door over te stappen op eigenlijk nog veel meer vervuilende papieren zakjes. Of om grondstoffen verder uit te putten door meer zonnepanelen aan te schaffen.

‘Veranker echte duurzaamheid in wederzijdsheid’

Als we alleen denken vanuit schaarste, missen we de overvloed aan collectieve kennis en ervaringen die we in al onze diversiteit al vertegenwoordigen. Hoe mooi zou het zijn als meer zorgondernemers op zoek gaan naar het ‘plastic zakje’ in hun bedrijf en verder bouwen op de dagelijkse wijsheden om ons heen. Want juist in de zorg moet ook de weg naar duurzaamheid duurzaam zijn: verankerd in onze diverse kennis, in wederzijdsheid en in inclusiviteit.


Over Poeya Mohtadili

Poeya Mohtadili (38) studeerde tandheelkunde aan de ACTA. Hij leidt de Satiscare Zorggroep (2012), een organisatie met vijf mondzorgpraktijken. In 2021 opende hij de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een Lifestyle en Experience Center voor multidisciplinaire preventieve zorg aan jeugd en gezin.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Claudine van Lith
mic_external_onInterview

Huisartsenpraktijk verduurzamen met het hele team: ‘Minder voorschrijven, minder materialen, minder doen kost geen tijd’

12 jul om 10:30 uurtimer7 min

Huisarts Claudine van Lith runde tot april dit jaar een eigen praktijk in Olst. Ze vertelt terugblikkend hoe ze…

Lees verder »
flash_onNieuws

Beroepsorganisaties in actie: Duurzame huisartsenposten en regio-organisaties in vier stappen

27 jun om 09:30 uurtimer4 min
Verduurzaming van de eerstelijnszorg is een urgent thema. Beroepsorganisaties InEen, het NHG en de LHV nemen nu…
Lees verder »

Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!

26 jun om 14:45 uurtimer5 min

De mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Diëtist Lobke Faasen ontwikkelde de Schijf for Life: ‘Plantaardig eten heeft een enorme urgentie’

14 jun om 17:00 uurtimer6 min

Lobke Faasen ontwikkelde als diëtist – samen met Armanda Govers –  de volledig plantaardige Schijf for Life,…

Lees verder »
Uitbreiding Gezondheidscentrum Emma in Tilburg.Artist impression: Van Waarden Ontwerp & Advies i.o.v. Cornelis Huygens Vastgoedgroep
person_outlineBlog

Bouwen in 2024. Geduld is een schone zaak

4 jun om 14:45 uurtimer4 min

Dat bouwproces kost in theorie twee tot drie jaar. Maar meestal meer. Naast tijd vraagt bouwen daarom ook…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Rinke Rinke Blok en Angelica Setiaman (KNMT): ‘Verduurzamen hoort gewoon bij ondernemen in de mondzorg’

3 jun om 17:00 uurtimer7 min
Tandartsenorganisatie KNMT zet zich actief in voor verduurzaming van de mondzorg. Welke trends zijn er zichtbaar…
Lees verder »
Jaap van der Stel klimaatpsycholoog en bosbouwer
mic_external_onInterview

'Klimaatpsycholoog' en bosbouwer Jaap van der Stel: ‘Bewustzijn van klimaatproblemen bij professionals kantelt nu’

30 mei om 11:00 uurtimer5 min

Jaap van der Stel, emeritus-lector geestelijke gezondheidszorg, is actief bij het platform…

Lees verder »
Rob ter Bekke_Jessie Neffke_2024
mic_external_onInterview

‘Groene huisarts’ Jessie Neffke benadrukt noodzaak ‘primaire preventie’: ‘Leefstijlziektes voorkomen essentieel voor houdbare zorg’

29 mei om 12:30 uurtimer5 min

‘Huisartsen kunnen meer uitdragen dat welvaartziektes met onze leefstijl te maken hebben. Het…

Lees verder »