Even uitchecken is een must
Maar toch, hoe drukker het is, hoe meer dat stemmetje overschreeuwd wordt. Dat heeft als gevolg dat ik steeds harder ga werken en daardoor ook steeds vermoeider raak. En eerlijk is eerlijk, als ik zo moe ben dan wordt mijn werk niet beter. Mijn creativiteit en flexibiliteit verdwijnen als sneeuw onder de zon.
Even uitchecken
Het wordt dus tijd om tegen mijn gevoel in te gaan. Ik moet echt even uitchecken. Want juist als het zo druk is kan een congres helpen. Je leert, en omdat je in een andere omgeving en in een ander ritme bent, krijgt je creativiteit weer de ruimte. Bij mij werkt dat in ieder geval. En dan besef ik weer: even uitchecken is geen luxe! Het is nodig om de dag erna weer vol energie aan de slag te gaan en daar heeft iedereen baat bij.
Waarom even ‘uitchecken’ zo nuttig is
- Het geeft je gelegenheid om uit de stress-stand te komen. Als je hard werkt is er veel stress. Je ervaart veel weerstand. Dat komt door adrenaline, een stofje dat je lichaam aanmaakt bij stress. Door even in een andere omgeving te zijn, daalt het adrenalinepeil. Je voelt minder weerstand.
- Je wordt niet overschreeuwd door je (dominante) collega’s. Zo heb je ruimte om je eigen ideeën verder te ontwikkelen.
- Buiten je comfortzone groei je. Als je iets anders doet, word je gedwongen open te staan voor nieuwe ideeën en om dingen anders aan te pakken.
- Jouw eigen creativiteit krijgt ruimte.
- Ook je collega’s profiteren. Als jij er niet bent, is er meer ruimte voor hun creativiteit. Bovendien geeft het vertrouwen.
- Er is ruimte voor reflectie. Je zit even niet midden in de dagelijkse hectiek. Je kan je werk en je functioneren weer met afstand bekijken.
- Het geeft je nieuwe energie. Je batterij wordt weer opgeladen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van het Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
10 apr om 11:00 uur 4 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
KNMT roept tandartsen op agressie te melden voor project ‘ZorgVeilig’
10 apr om 10:30 uur 3 minPerspectief huisarts is verbeterd door regionale samenwerking, nieuwe concepten en digitalisering
7 apr om 16:00 uur 5 minDe huisartsenbranche staat door verschillende factoren onder druk, maar het perspectief is verbeterd. Rabobank…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:30 uur 3 minDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uur 4 minUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
(Schijn)zelfstandige of werknemer? Hierbij het 9-gangenmenu!
2 apr om 10:52 uurOp 24 maart 2023 heeft de Hoge Raad in het Deliveroo-arrest opdrachtgevers en zelfstandigen negen criteria…
Reactie toevoegen