Ga stress te lijf met ‘Stress is een kunst’
De door Timo Hans opgeleide behandelaren spelen in deze publicatie een hoofdrol. Zij presenteren heldere casussen over mensen, die dreigen af te knappen op de voor hen te hoge stress. Dan blijkt hoe verbazend simpel deze mensen met deze methode in vier weken beginnen op te knappen en hoe hun vitaliteit terugkomt. Vervolgens hebben ze weer energie om de oorzaak van de stress te hanteren. Die veroorzaker ervaren zij dan als minder belastend, meer als een uitdaging.
Gerichte, persoonlijke interventies
Zo leveren deze behandelaren heel gerichte en persoonlijke therapeutische interventies. Daar zou de gezondheidszorg als geheel in mijn ogen naar toe moeten. Niet naar een algemene standaardtherapie na een standaarddiagnose, zoals steeds meer de gewoonte is geworden. Huisartsen en praktijkondersteuners behandelen immers honderdduizenden mensen protocollair volgens landelijke standaarden. Voor stofwisselingsstoornissen als diabetes, naast bijvoorbeeld COPD, psychosomatische klachten en burn-out. We gaan er vaak vanuit dat bij eenzelfde diagnose dezelfde standaardtherapie werkt. Als het niet werkt, ben je volledig afhankelijk van de kwaliteiten van je huisarts en praktijkondersteuner. Als patiënt heb je dan geen alternatief meer.
Theorie, instructie en wetenschap
‘Stress is een kunst‘ is vlot geschreven, leest makkelijk en heb je in een dag uit. Mijn nieuwsgierigheid werd snel geprikkeld. Timo Hans laat aan de hand van voorbeelden zien hoe hij intervenieert via ademhalingstechniek en een specifiek dieet. Op de bijbehorende website vind je meer informatie. Het gaat hier over de zes domeinen: ademhaling, slaap, stress, voeding, immuunsysteem en bewegen. Enkele illustratieve video’s laten zien hoe deze domeinen bij elkaar passen en elkaar beïnvloeden. Als behandelaar vind je hier meer wetenschappelijke informatie, nieuwe inzichten en instructies om met de methode te werken.
Een dreigende burn-out
In 1994 was ik na 20 jaar werken in de huisartsenpraktijk op een kantelpunt aangekomen. Ik had als solist de verantwoordelijkheid voor een drukke praktijk. Intussen gebeurde er ook veel in ons gezin met drie pubers. Mijn energie raakte op, mijn vitaliteit en stemming vervlakten. ‘Je moet er eens uit’ en ‘Ga rustiger aan doen’ kreeg ik als adviezen. Ik had mijn hobby’s al opgegeven. Was dit de korte route naar een burn-out, waar zo veel huisartsen door worden getroffen?
Andere mindset bij stress
Ik koos voor een soort retraite van tien dagen, waarin ik een cursus deed over het hanteren van mijn mindset. Na twee weken hervatte ik de praktijk. Vol energie en met een heel heldere kijk op wat ik te doen had. De patiënten, die me eerder leegzogen, waren een nieuwe uitdaging geworden. De praktijkvoering ben ik vervolgens gaan optimaliseren. Mijn vrouw werd gek van mijn enthousiasme. En nu na 30 jaar ben ik nog blij met die training van tien dagen. Wat had ik daar gedaan? Ik had al mijn vaststaande overtuigingen en aannames grondig bekeken en herzien. Ik leerde om zonder oordeel te kijken en dat gaf ruimte. Ik kon mijn mindset als mens en als huisarts kritisch heroverwegen en herzien. Ik denk dat Timo Hans ook deze ervaring aan zijn cursisten biedt. Een veranderlijke mindset, om beter met stress om kunnen gaan.
Natuurlijke nieuwsgierigheid
Timo Hans is geen bevlogen eenling, met een enkel los idee. Het is verrassend hoeveel jonge professionals hij al heeft geïnspireerd. Ik zie veel wetenschappelijke artikelen in zijn boek en op de site. De betrokken professionals op de site tonen een natuurlijke nieuwsgierigheid naar meer kennis en kunde, gebaseerd op degelijk wetenschappelijke analyse en onderzoek. Op de site staan maar liefst 40 reviews van professionals, die de ‘6 domeinencursus’ beoordelen met 5 sterren.
Een nieuwe balans
Tegelijkertijd zijn de huisartsen van Nederland steeds vaker overbelast en op zoek naar een nieuwe balans. Veel huisartsen denken die te vinden in het beperken van hun werk, rustiger aan doen, parttime werken, ontspanning en je niet te sterk binden aan een praktijk. Liever werken ze als waarnemer volgens de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap, maar binden zich niet aan patiënten. 40% van de Nederlandse huisartsen is tegenwoordig waarnemer, vooral omdat ze geen stress willen oplopen. En het is met name de jonge generatie huisartsen, die met hun vitaliteit het vak zouden moeten dragen, maar nu het praktijkhouderschap vermijden.
Praktijkhouderschap: mooi en heilzaam
Juist dat doorlopend gesprekspartner zijn van de patiënt, is in mijn ogen het mooie en het heilzame van het werken als huisarts. Het proberen te begrijpen van iemand, die om je hulp vraagt en diegene helpen zoeken naar een individuele oplossing. Als waarnemer leer je mensen niet echt kennen en probeer je de stress van een eigen praktijk buiten de deur te houden. Als ik nu nog in de huisartsenpraktijk zou werken, zou ik me voor de ‘6 domeinencursus’ inschrijven. Mogelijk is dat ook een goed idee voor veel jonge waarnemende huisartsen, die ooit warm liepen voor het ideaal: echt als huisarts te mogen werken. Zie voor het cursusaanbod van Timo Hans en Physis op Physis Academy.
Bestelinformatie
Timo Hans, Stress is een kunst. Waarom stress goed voor je is als je goed voor jezelf zorgt
Verschijnt: eind maart 2024. Uitgeverij: Uitgeverij Haystack. ISBN: 9789461265845
128 pagina's
Meer artikelen met dit thema
Chris Bruijn over Paramedisch Platform Flevoland en het IZA: ‘Naar een zorgsysteem waarin we samen optrekken zonder rompslomp’
9 dec om 14:18 uur 7 minChris Bruijn is eigenaar van fysiopraktijk KernGezond en voorzitter van het Paramedisch Platform Flevoland. Hij…
One Minute Coaching van Victor Mion: ‘Ga coachen in plaats van helpen'
9 dec om 13:54 uur 5 minVictor Mion heeft een achtergrond als coach van toptennissers in de jaren ‘90. Tegenwoordig vertaalt hij zijn…
Agilio ondersteunt praktijken met innovatieve tools: ‘Goede patiëntenzorg begint met tevreden personeel’
5 dec om 14:00 uur 4 minIn de huisartsenzorg ligt de focus uiteraard vaak op de directe patiëntenzorg. Volgens Hein Vrins en Esther…
Hoogste tijd voor verandering en erkenning: in de eerste lijn en de hele fysiotherapie
15 nov om 10:15 uur 5 minEerlijke beloning voor eerstelijnswerkers in de fysiotherapie is al jaren een punt van discussie. De tarieven…
Therapieland en Ksyos: Tien jaar samen voor mentale veerkracht
15 nov om 09:45 uur 5 minBas van Nispen en Jarno Meijer zijn mannen met een missie. Hun doel: zorgen dat goede zorg breed bereikbaar…
Lunchwebinar MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
8 nov om 10:32 uur 3 minTijdens het lunchwebinar MO Actueel op 26 november staat de vraag centraal: ‘Handhaving op de…
Praktijkhouder Alexander Tolmeijer pleit voor aanpassing van de Wet VBAR: ‘Zzp’ers zijn de olie van de mondzorg’
23 okt om 13:45 uur 6 minAlexander Tolmeijer, tandarts-praktijkhouder, jurist en directeur van adviesbureau Dentiva, voorziet onrust als…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:15 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
Reactie toevoegen