Ga stress te lijf met ‘Stress is een kunst’

woensdag 6 maart 2024
timer 4 min
Timo Hans Stress is een kunst www.timohans.nl

‘Met de methode ‘Stress is een kunst’ blijkt dat mensen in vier weken weer beginnen op te knappen en hun vitaliteit terug te krijgen.’ (Foto: www.timohans.nl)

Het gebruikelijke recept als je last hebt van stress is rust. Maar is dat echt de beste therapie? In ‘Stress is een kunst’ gaat Timo Hans stress te lijf met een heel nieuwe aanpak. Als fysiotherapeut ontwikkelde hij een techniek op basis van de zes domeinentheorie. Inmiddels geeft hij met de Physis Academie opleidingen over zijn manier van werken aan medici en paramedici. Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt de nieuwe publicatie van fysiotherapeut Timo Hans.

De door Timo Hans opgeleide behandelaren spelen in deze publicatie een hoofdrol. Zij presenteren heldere casussen over mensen, die dreigen af te knappen op de voor hen te hoge stress. Dan blijkt hoe verbazend simpel deze mensen met deze methode in vier weken beginnen op te knappen en hoe hun vitaliteit terugkomt. Vervolgens hebben ze weer energie om de oorzaak van de stress te hanteren. Die veroorzaker ervaren zij dan als minder belastend, meer als een uitdaging.  

Gerichte, persoonlijke interventies

Zo leveren deze behandelaren heel gerichte en persoonlijke therapeutische interventies. Daar zou de gezondheidszorg als geheel in mijn ogen naar toe moeten. Niet naar een algemene standaardtherapie na een standaarddiagnose, zoals steeds meer de gewoonte is geworden. Huisartsen en praktijkondersteuners behandelen immers honderdduizenden mensen protocollair volgens landelijke standaarden. Voor stofwisselingsstoornissen als diabetes, naast bijvoorbeeld COPD, psychosomatische klachten en burn-out. We gaan er vaak vanuit dat bij eenzelfde diagnose dezelfde standaardtherapie werkt. Als het niet werkt, ben je volledig afhankelijk van de kwaliteiten van je huisarts en praktijkondersteuner. Als patiënt heb je dan geen alternatief meer.

Theorie, instructie en wetenschap

‘Stress is een kunst‘ is vlot geschreven, leest makkelijk en heb je in een dag uit. Mijn nieuwsgierigheid werd snel geprikkeld. Timo Hans laat aan de hand van voorbeelden zien hoe hij intervenieert via ademhalingstechniek en een specifiek dieet. Op de bijbehorende website vind je meer informatie. Het gaat hier over de zes domeinen: ademhaling, slaap, stress, voeding, immuunsysteem en bewegen. Enkele illustratieve video’s laten zien hoe deze domeinen bij elkaar passen en elkaar beïnvloeden. Als behandelaar vind je hier meer wetenschappelijke informatie, nieuwe inzichten en instructies om met de methode te werken.  

Een dreigende burn-out

In 1994 was ik na 20 jaar werken in de huisartsenpraktijk op een kantelpunt aangekomen. Ik had als solist de verantwoordelijkheid voor een drukke praktijk. Intussen gebeurde er ook veel in ons gezin met drie pubers. Mijn energie raakte op, mijn vitaliteit en stemming vervlakten. ‘Je moet er eens uit’ en ‘Ga rustiger aan doen’ kreeg ik als adviezen. Ik had mijn hobby’s al opgegeven. Was dit de korte route naar een burn-out, waar zo veel huisartsen door worden getroffen?

Andere mindset bij stress

Ik koos voor een soort retraite van tien dagen, waarin ik een cursus deed over het hanteren van mijn mindset. Na twee weken hervatte ik de praktijk. Vol energie en met een heel heldere kijk op wat ik te doen had. De patiënten, die me eerder leegzogen, waren een nieuwe uitdaging geworden. De praktijkvoering ben ik vervolgens gaan optimaliseren. Mijn vrouw werd gek van mijn enthousiasme. En nu na 30 jaar ben ik  nog blij met die training van tien dagen. Wat had ik daar gedaan? Ik had al mijn vaststaande overtuigingen en aannames grondig bekeken en herzien. Ik leerde om zonder oordeel te kijken en dat gaf ruimte. Ik kon mijn mindset als mens en als huisarts kritisch heroverwegen en herzien. Ik denk dat Timo Hans ook deze ervaring aan zijn cursisten biedt. Een veranderlijke mindset, om beter met stress om kunnen gaan.

Natuurlijke nieuwsgierigheid

Timo Hans Streess is een kunstTimo Hans is geen bevlogen eenling, met een enkel los idee. Het is verrassend hoeveel jonge professionals hij al heeft geïnspireerd. Ik zie veel wetenschappelijke artikelen in zijn boek en op de site. De betrokken professionals op de site tonen een natuurlijke nieuwsgierigheid naar meer kennis en kunde, gebaseerd op degelijk wetenschappelijke analyse en onderzoek. Op de site staan maar liefst 40 reviews van professionals, die de ‘6 domeinencursus’ beoordelen met 5 sterren.

Een nieuwe balans

Tegelijkertijd zijn de huisartsen van Nederland steeds vaker overbelast en op zoek naar een nieuwe balans. Veel huisartsen denken die te vinden in het beperken van hun werk, rustiger aan doen, parttime werken, ontspanning en je niet te sterk binden aan een praktijk. Liever werken ze als waarnemer volgens de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap, maar binden zich niet aan patiënten. 40% van de Nederlandse huisartsen is tegenwoordig waarnemer, vooral omdat ze geen stress willen oplopen. En het is met name de jonge generatie huisartsen, die met hun vitaliteit het vak zouden moeten dragen, maar nu het praktijkhouderschap vermijden.

Praktijkhouderschap: mooi en heilzaam

Juist dat doorlopend gesprekspartner zijn van de patiënt, is in mijn ogen het mooie en het heilzame van het werken als huisarts. Het proberen te begrijpen van iemand, die om je hulp vraagt en diegene helpen zoeken naar een individuele oplossing. Als waarnemer leer je mensen niet echt kennen en probeer je de stress van een eigen praktijk buiten de deur te houden. Als ik nu nog in de huisartsenpraktijk zou werken, zou ik me voor de ‘6 domeinencursus’ inschrijven. Mogelijk is dat ook een goed idee voor veel jonge waarnemende huisartsen, die ooit warm liepen voor het ideaal: echt als huisarts te mogen werken. Zie voor het cursusaanbod van Timo Hans en Physis op Physis Academy.

Bestelinformatie

Timo Hans, Stress is een kunst. Waarom stress goed voor je is als je goed voor jezelf zorgt
Verschijnt: eind maart 2024. Uitgeverij: Uitgeverij Haystack. ISBN: 9789461265845
128 pagina's

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

10 jul om 10:30 uurtimer6 min

De laatste tijd staan de kranten en social media er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen…

Lees verder »
Thomas Rietrae: ‘Binnen anderhalf jaar nam ik drie praktijken over. Maar ik ben ook hartstikke gelukkig als ik niks overneem.’ (Foto: Lassus Tandartsen)
mic_external_onInterview

Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’

4 jul om 16:30 uurtimer8 min

Thomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…

Lees verder »
Kleinbedrijf Index Fysiotherapie Praktijken zonder personeel en praktijken in kleinere woongebieden (dorpen met minder dan 25.000 inwoners) hebben hogere nettomarges dan praktijken met personeel en in grotere woongebieden​​. (Foto: Shutterstock)
flash_onNieuws

Derde Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: Praktijken zonder medewerkers en dorpen behalen hoogste nettomarges

27 jun om 17:00 uurtimer4 min

De fysiotherapie zit volgens praktijkeigenaren in een stijgende lijn, zo constateren…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vertrouwenspunt Tandarts biedt ondersteuning aan tandartsen en tandartsspecialisten

21 jun om 10:30 uurtimer3 min

Vertrouwenspunt Tandarts is opgezet door de KNMT en helpt bij het herkennen van…

Lees verder »
Rob ter Bekke_Jessie Neffke_2024
mic_external_onInterview

‘Groene huisarts’ Jessie Neffke benadrukt noodzaak ‘primaire preventie’: ‘Leefstijlziektes voorkomen essentieel voor houdbare zorg’

29 mei om 12:30 uurtimer5 min

‘Huisartsen kunnen meer uitdragen dat welvaartziektes met onze leefstijl te maken hebben. Het…

Lees verder »
20240516_EwaldGeerdink_DagvandePraktijkManager
all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 12:00 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »
Shutterstock
person_outlineBlog

Actieve handhaving op schijnzelfstandigheid: wat betekent dit voor u?

28 mei om 14:30 uurtimer4 min

Schijnzelfstandigheid zorgt ervoor dat werkgevers minder premies en belastingen betalen, maar…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »