Poeya Mohtadili: ‘De kunst is weerstand te zien als een vorm van kennis’

donderdag 29 september 2022
timer 3 min

Poeya Mohtadili: ‘De ervaring en expertise om te vernieuwen vind ik juist binnen onze community’ (Foto: Claudia Kamergorodski)

De afgelopen twee jaar hebben we onszelf allemaal min of meer verplicht opnieuw uitgevonden. Om in contact te blijven met zowel familie als met collega’s, moesten we innoveren met digitale communicatiemiddelen. Alleen komen we erachter dat innoveren niet betekent afscheid nemen van het oude, maar ook continuïteit zoeken in de waarde van het bestaande, schrijft Poeya Mohtadili.

Innoveren met digitale communicatiemiddelen leek heel Nederland goed af te gaan. Wat waren we trots dat het onderwijs zo snel kon schakelen en dat de grootste digibeten onder ons toch leerden videobellen met hun kinderen. Ook in ons kernteam kreeg iedereen in korte tijd een Teams-account.  

Dialoog op de werkvloer 

We hebben nu de kans om een balans te vinden tussen de ‘nieuwe’ en de ‘oude’ manier van doen. En dat is hard nodig, want het Nederlandse (mond)zorgsysteem kraakt aan alle kanten. Deze tijd van innovatie vraagt erom de dialoog terug te brengen naar waar het hoort: op de werkvloer.  

In ons bedrijf doen we dat nu door per praktijk alle lagen van de organisatie, management en uitvoerend team, maandelijks en soms wekelijks samen te brengen rond de lunchtafel. Sinds corona is samen eten niet meer vanzelfsprekend en daarom extra waardevol. We kondigden de lunches aan als een plek om je zorgen te bespreken, te delen wat goed gaat en om nieuwe ballonnetjes op te laten.  

Innovatie vergt luisteren 

Elke keer weer blijkt een enorme bereidheid om samen verantwoordelijkheid te nemen voor innovatie. Dat vergt wel aandachtig luisteren: innoveren betekent niet alleen plek maken voor het nieuwe, maar óók het eren en behouden van wat al goed werkt. Natuurlijk, vernieuwing levert per definitie weerstand op. Toen we nieuwe aanmeldzuilen plaatsten waar patiënten met een QR-code zichzelf konden melden, trapten veel medewerkers op de rem. Ook ik schoot in de kramp. Een zwart-wit verhaal lag op de loer van ‘wij’ die willen innoveren en ‘zij’ die bang zijn voor nieuwe techniek. 

Boor kennis en daadkracht aan 

Maar de kunst is die weerstand, vooral als die van je eigen mensen komt, te zien als een vorm van wijsheid. Want wat bleek de oplossing? Extra backoffice personeel zorgt er nu voor dat de frontoffice desnoods mee kan lopen met de cliënt naar de aanmeldzuil. Onze mensen zagen hun waarde juist in de behulpzaamheid naar de cliënten. Achter de ruis van de weerstand zit een verhaal. Onze mensen en de gemeenschappen met wie we werken hebben zich in hun persoonlijke en professionele levens al keer op keer opnieuw uitgevonden. Boor die kennis en daadkracht aan, en je hebt een praktijk met QR-codes èn een behulpzame medewerker achter de balie. 

Als collega’s nu hun zorgen uiten over een nieuw idee, zie ik dat als een opdracht te onderzoeken waarom de dingen ‘gaan zoals ze gaan.’ Ik hoef niet altijd op de troepen vooruit te lopen: de ervaring en expertise om te vernieuwen vind ik juist binnen onze community. 


Over Poeya Mohtadili 

Poeya Mohtadili (36) studeerde tandheelkunde aan de ACTA. Hij leidt de Satiscare Zorggroep (2012), een organisatie met vijf mondzorgpraktijken. Recent opende hij de Dante Tanden-praktijk op de Zorgboulevard in Rotterdam Zuid, een Lifestyle en Experience Center voor multidisciplinaire preventieve zorg aan jeugd en gezin. 

Lees meer: 

MedischOndernemen, Poeya Mohtadili (Dante Tandartsen): ‘We zijn lifestylecoach, allang niet meer alleen tandarts’, 23 september 2021 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Prof. dr. Ad de Jongh introduceerde EMDR in Nederland (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Angstige patiënten verdienen de aandacht

27 mrt om 15:15 uurtimer4 min

Jan Henk Nawijn is oprichter van het keurmerk De Lieve Tandarts en schrijft regelmatig blogs voor…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Tandarts Jeffrey Knip (Keijzershof en Ackerswoude): 'Snelle groei dankzij gastvrijheid en goede beleving'

14 mrt om 13:15 uurtimer5 min

Jeffrey Knip opende in maart 2018 de Tandartspraktijk Keijzershof in de gelijknamige wijk in Pijnacker-Nootdorp…

Lees verder »
person_outlineBlog

Onnodige zorg: vooral in de communicatie gaat het vaak mis

13 mrt om 11:30 uurtimer4 min

Thieu Heijltjes is verrast over de resultaten van het onderzoek naar Onnodige Zorg door Patiëntenfederatie…

Lees verder »