menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 september 2018

4 tips als patiënt geen vervolgbehandeling wil

Als tandarts kan het moeilijk zijn patiënten te motiveren voor een vervolgbehandeling. Optimale zorg voor jouw patiënt staat op de eerste plaats; je wilt het beste voor de patiënt en zijn gezondheid. Wanneer je merkt dat het niet lukt om de patiënt te overtuigen van de noodzaak van een behandeling, baal je enorm. Wat kun jij hier als tandarts aan doen?
4 tips als patiënt geen vervolgbehandeling wil

De patiënt heeft vaak niet door wat de gevolgen kunnen zijn van het niet opvolgen van het advies van de tandarts. Het uitstellen of het niet uitvoeren van een behandeling in de mond   heeft naast negatieve gevolgen voor het gebit, ook gevolgen voor de algehele gezondheid. Wanneer de patiënt terughoudend is vanwege financiële redenen, beseft hij vaak niet dat dit op lange termijn meer geld kost. Wanneer behandelingen niet worden uitgevoerd, zullen er op de lange termijn complexere problemen ontstaan, die het algehele kostenplaatje vergroten.

 

Er zijn ook patiënten die op het eerste gezicht wel overtuigd zijn en meegaan in het voorgestelde behandelplan. Maar, wanneer het zover is, belt de patiënt af of stelt de afspraak uit. Uiteindelijk ondergaan ze de voorgestelde behandelingen niet. Hier is duidelijk iets misgegaan in de communicatie en connectie met de  patiënt. Was jij in staat om de verborgen signalen van jouw patiënt op te pakken?

 

Het is, in het belang van de patiënt, belangrijk om te weten hoe jij de patiënt op een positieve manier en vanuit een positieve intentie kan beïnvloeden, overtuigen en motiveren.

 

Ik geef je hier graag 4 tips voor:

1.      Probeer bij elke patiënt te herkennen met welk type patiënt je te maken hebt en pas jouw communicatietechniek en houding daar op aan. Niet elke patiënt wil op dezelfde manier benaderd worden. De een heeft baat bij korte en bondige informatieverschaffing, terwijl de ander juist alles tot in de puntjes wil weten. Door te weten hoe jouw patiënt benaderd wil worden, kan jij de manier waarop je communiceert beter aanpassen en zal de connectie met jouw patiënt sterk verbeteren.

2.      Let op de lichaamstaal van de patiënt. Mijn ervaring is dat belangrijke signalen tijdens een gesprek of een behandeling niet worden opgepakt door tandartsen en medewerkers. Door het herkennen van signalen kan je de weerstand en de angst van een patiënt neutraliseren. Wanneer je de signalen tijdig signaleert kun je hierop inspelen.

3.      Wees helder en duidelijk in jouw communicatie naar de patiënt toe. Begin het gesprek met het resultaat van de behandeling: wat levert de behandeling de patiënt op? Let op de reactie van de patiënt. Wil hij of zij dit resultaat ook behalen? Vertel wat de gevolgen zijn als de behandeling niet plaatsvindt en houd geen informatie achter.

4.      Wijs de patiënt op de verdere consequenties. Wanneer een patiënt kiest een behandeling niet uit te laten voeren, kan dit verstrekkende gevolgen hebben, zoals financiële gevolgen voor de patiënt op de lange termijn, gevolgen voor de gezondheid van de mond en – niet onbelangrijk – de gevolgen voor de algehele gezondheid.

 

Connectie en communicatie zijn de belangrijkste factoren voor het opbouwen van vertrouwen tussen tandarts en patiënt. 


Door: Mariëtte Ham, organisatie adviseur en businesscoach trainer voor de ondernemende tandarts & mede-eigenaar Ordentall

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie
Gerelateerde artikelen