menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
26 juli 2018

De beste ondernemers leren van hun fouten

Je kan wel zeggen ‘ik verander niet’, maar de wereld verandert wel. Een ondernemer moet risico’s nemen en grenzen verkennen, liefst samen met anderen. Maar angst om te falen zit de ondernemer vaak in de weg, zeker in de zorg. Paul Iske helpt u om energie vrij te maken om te ondernemen. Een voorproefje van zijn keynote lezing tijdens MedischOndernemen LIVE. Meld u nu aan!
De beste ondernemers leren van hun fouten

Waarom is durven falen zo moeilijk, juist voor zorgverleners? 
"Zorgprofessionals zijn opgeleid om op safe te spelen. Dat is op zich heel logisch want met de gezondheid van je patiënten neem je zo weinig mogelijk risico’s. Maar als ondernemer zit die houding je in de weg."

 

Waarom is het voor een ondernemer belangrijk om te durven falen?
"Als ondernemer moet je risico’s nemen en grenzen verkennen. Ondernemerschap is het zien en benutten van nieuwe kansen. Een kans is altijd onzeker, soms lukt het en soms levert het niks op, maar dat betekent niet dat je wat fout hebt gedaan. Een briljante mislukking is als je het echt hebt geprobeerd maar het toch niet lukte."

 

"Van briljante mislukkingen kun je leren, daar zit doorgaans de echte waarde van mislukken. Hoe maak je zo effectief mogelijk gebruik van de mislukking? Dat probeer ik mensen te leren in mijn boeken en lezingen. Mensen die echt van hun fouten leren en die lessen daarna ook toepassen, zijn de beste ondernemers."

 

Wat kun je doen om mislukken makkelijker te maken?
"Creëer een veilige omgeving. Mensen maken zich zorgen over de consequenties van een mislukking: gaan andere mensen denigrerende opmerkingen maken? Maak ik een slechte beurt bij mijn baas of verlies ik zelfs mijn werk? Dat is heel jammer, je mag de pest in hebben dat iets niet lukt, maar je zou je geen zorgen moeten maken over wat mislukken sociaal voor je betekent."

 

"Val jezelf ook niet af bij een mislukking. Geef jezelf de credits dat je het tenminste hebt geprobeerd en straal dat uit naar je omgeving."

 

Je vindt dat ondernemers het beste samen kunnen innoveren. Waarom?
"Verschillende werkvelden zijn steeds meer met elkaar verbonden, ook in de zorg. Nieuwe businessmodellen ontstaan niet meer vanuit één discipline, maar vanuit een combinatie van disciplines. Wanneer je samen een innovatie ontwikkelt, kun je ook de risico’s delen, waardoor ook voor kleinere organisaties het mogelijk wordt om meer gedurfde projecten uit te voeren. Samen innoveren is dus kansrijker maar ook soms ook complexer. Je moet daar rekening mee houden. Open staan, interesse in elkaar en vertrouwen zijn heel belangrijk."

 

Paul Iske is hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij CFO (Chief Failure Officer) van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, met als doel begrip te kweken voor het belang van experimenteren en leren in een veranderende en complexe wereld. Paul is auteur van het recent verschenen boek ‘Instituut voor Briljante Mislukkingen’.

 

Kom ook naar de keynote lezing van Paul Iske op 6 oktober tijdens MedischOndernemen LIVE . Bekijk het programma van MedischOndernemen LIVE.

Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen