menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
1 juli 2019

E-health is inmiddels overal

E-health is in opkomst, daarover leest u van alles in deze editie van MedischOndernemen. Kijk naar de omschakeling van huisartsennetwerk Unicum in Zeist naar een online patiëntenplatform voor elke praktijk. Patiënten kunnen niet alleen online afspraken maken, herhaalrecepten regelen of een e-consult van de dokter krijgen. Ook hebben ze hun medicatiedossier bij de hand en krijgen ze via de app straks online inzage in hun medische dossier.
E-health is inmiddels overal

Voor de professionals zelf is een digitaal systeem waarmee ze hun verrichtingen registreren, van cruciaal belang. Doen ze het zelf niet, dan regelt de zorgverzekeraar het wel en dan verloopt het mogelijk allemaal veel minder efficiënt. Die conclusie trokken fysiotherapeut Harry Geurkink en collega’s in Zuidoost Gelderland uit de perikelen met auditbureaus die nogal doorschoten in hun registratie-eisen. Ze verenigden zich met 26 praktijken in een coöperatie en zetten een eigen database op.

 

Daarmee krijgen ze zelf inzicht in de omvang en kwaliteit van behandeling, doen ze  aan intercollegiale toetsing en krijgt ook de zorgverzekeraar inzicht in de fysiobehandelingen in de regio. ‘We hebben onze database beter op orde dan de zorgverzekeraar’, zegt Geurkink. ‘Straks kunnen we ook vergelijken hoe de behandelingen van pakweg tennisellebogen in de praktijken lopen, als het gaat om pijnvermindering. De zorgverzekeraar kan daarbij meekijken en die reageerde enthousiast.’

 

Bij Stevenshof Vitaal in Leiden helpt E-health op termijn bij het ondersteunen van een gezonde levensstijl bij bewoners. In de wijk heeft een groep bewoners met hartklachten al een directe lijn met hun cardioloog: via The Box-app geven ze al hun metingen direct door aan deze specialist. En die ziet veel beter hoe het met de patiënt gaat. ‘Patiënten hoeven niet meer voor vijftien minuten naar het ziekenhuis te komen. Ze komen nu twee keer langs en twee keer spreken we elkaar via de webcam. De zorgkosten dalen met een paar honderd euro per jaar', vertelt cardioloog Douwe Atsma.

 

E-health gaat nu heel hard. Op mijn eigen horloge zie ik hoeveel stappen ik elke dag zet, wat mijn hartslag is en het aantal uren dat ik slaap. En dat is altijd te weinig, hoeveel ik ook sport en op tijd rust neem. Levensstijl blijft iets dat we zelf bepalen en (nog) niet digitaal kunnen regelen.

 

Martin Zuithof, hoofdredacteur

Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur

Lees meer over:
eHealth
Gerelateerde artikelen
Open modal