menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 februari 2019

Gezamenlijke besluitvorming zorgt voor minder antibioticagebruik

Samen beslissen over de behandeling helpt een van de bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid tegen te gaan: antibioticaresistentie door veelvoudig antibioticagebruik. Dit concludeert Nivel op basis recent onderzoek.
Gezamenlijke besluitvorming zorgt voor minder antibioticagebruik

Uit onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat door gezamenlijke besluitvorming, waarbij de patiënt en de huisarts samen de voor- en nadelen van een medicijn afwegen, er minder vaak wordt gekozen voor antibiotica. Het gaat hierbij om volwassen patiënten tussen de 18 en 39 jaar oud in situaties waar antibiotica niet noodzakelijk nodig is. De conclusie die Nivel trekt is dat gezamenlijke besluitvorming kan bijdragen aan het terugdringen van antibioticagebruik.

 

Onderzoek doen

Met een gevalideerde vragenlijst interviewden onderzoekers patiënten die lid zijn van de Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg en tevens waren ingeschreven bij een van de vijftien huisartsenpraktijken binnen Nivel Zorgregistraties eerste lijn. Daarnaast verzamelden de onderzoekers gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken om te kijken of er antibiotica was voorgeschreven. Het ging hier om informatie over het voorschrijven van antibiotica bij patiënten met hoestklachten, neusbijholteontsteking of blaasontsteking.

 

Verband geldt niet voor 65plus 

Onderzoeker Thamar van Esch: ‘Uit eerder onderzoek zijn aanwijzingen dat huisartsen denken dat patiënten van 65 jaar en ouder minder vaak willen meebeslissen en vaker antibiotica verwachten. Ook kunnen er niet-gemeten medische redenen zijn om aan deze oudere patiënten vaker antibiotica voor te schrijven. Het is onduidelijk waarom er ook voor patiënten tussen de 40 en 64 jaar geen relatie is gevonden tussen samen beslissen en antibiotica voorschrijven.’

 

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de  Journal of Antimicrobial Chemotherapy en in  Huisarts en Wetenschap.

 

 

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Samenwerken Medicatie
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen