menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 april 2015

'Inspraak in werkrooster wordt steeds groter'

Als het aan de Generatie Y-planners ligt, krijgen medewerkers in de toekomst alleen nog maar meer inspraak in hun werkrooster. Ruim 67 procent van de respondenten in deze generatie geeft dat aan.
'Inspraak in werkrooster wordt steeds groter'

Dat blijkt uit een enquête van Paralax Planning Solutions onder 152 Nederlandse personeelsplanners tussen de twintig en zeventig jaar oud. Oudere personeelsplanners geven juist vaker aan dat zij niet verwachten dat medewerkers meer inspraak zullen krijgen.  De enquête is uitgevoerd in de tweede helft van 2014 onder personeelsplanners en praktijkmanagers werkzaam in de zorg, beveiliging, schoonmaak, overheid, uitzendbranche en industrie. 


Ruim 65 procent van alle respondenten denkt dat meer inspraak in het rooster leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid in de praktijk. Van de onderzoeksgroep geeft 56 procent aan dat het ook de werk-privé balans verbetert. Verder geven de respondenten aan dat zij (zij het in mindere mate) ook een positieve invloed verwachten op betrokkenheid (35%) en de productiviteit van medewerkers (35%).

 

Ofschoon de personeelplanners de verschillende voordelen van zelfroosteren in de praktijk dus zien, geeft maar 8 procent aan dat medewerkers in hun organisatie zelf het rooster moeten rondmaken. Volgens de planners hebben medewerkers momenteel vooral invloed op het werkrooster door onderling te ruilen (64%) en door hun beschikbaarheid en verlof aan te geven (79%). In 15 procent van de gevallen hebben de respondenten helemaal geen inspraak in hun werkrooster.


“Medewerkers krijgen steeds meer inspraak in het werkrooster en in de huidige tijd is dat eigenlijk niet meer dan normaal”, zegt Rob Buikema, directeur Paralax Plannings Solutions. “Participerend plannen is niet alleen prettig voor de medewerkers, maar ook voor de managers. Het zorgt voor meer betrokken en productievere medewerkers. Een win-winsituatie dus.”

Geplaatst door: Susanne Morren Susanne Morren
Redactie

Lees meer over:
Planning Personeel
Gerelateerde artikelen