menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 oktober 2018

Show je praktijk: Praktijk oefentherapie Cesar De Doktershoek

Marieke la Verge werkt in Werkendam. Daar heeft zij sinds 2002 haar eigen praktijk voor oefentherapie Cesar voor kinderen en volwassenen. In 2007 verhuisde haar praktijk naar het grote medisch dienstencentrum De Doktershoek met onder andere de tandartsen, huisartsen, consultatiebureauartsen en logopedisten als buren. Hier heeft ze tot op de dag van vandaag haar praktijk. “Maar vorig jaar ben ik wel intern verhuisd.”

Die verhuizing zorgde ervoor dat Marieke haar oranje-witte oefenruimte achter zich kon laten en haar praktijk in een nieuwe jasje kon steken. “Ik heb gekozen voor rustige, frisse kleuren, maar wel een beetje stoer. Één muur is geverfd met antraciet krijtverf, zodat ik hier oefeningen op kan tekenen (bijvoorbeeld iets om op te richten) en kinderen kunnen oefenen met leren schrijven.”

 

Een andere muur bestaat volledig uit raam en zorgt er voor dat het altijd licht is in de praktijk. Hierop tekent Marieke elke maand een ander thema dat past bij de maand. Kinderen worden uitgenodigd om mee te helpen. “Nu is het thema herfst en staan er bostakjes en paddenstoelen op het raam. Leuk voor kinderen, maar ook voor mezelf. Ik vind het prettig om hier te werken. Het voelt als thuis. En dat is wel fijn als je lange dagen maakt!”

 

Om de praktijk als thuis te laten voelen heeft Marieke huiselijke elementen toegevoegd. Naast de standaard dimbare LED verlichting   hangt en staat er sfeerverlichting in de praktijk, de meubels zijn houtkleurig en wit en er staan accessoires, zoals planten en knuffels, die je niet direct nodig hebt bij het oefenen, maar de praktijk wel sfeer geven. Ook staat er een oud kastje dat van haar oma is geweest en na een nieuw kleurtje functie doet als extra opbergruimte.

 

Door de huiselijke elementen en de rustige muurkleuren (groen, lichtgrijs en antraciet) voelt de oefenruimte niet als te therapie-achtig. Toch wordt er met hartenlust gespeeld en geoefend. Kinderen komen er met plezier. “Op de foto zie je ringen hangen. Dat was een harde eis met verhuizen: er moet iets in het plafond kunnen. Er is een constructie gemaakt met stalen balken, zodat er ringen, schommels, klimrek en een hangmat opgehangen konden worden.” Marieke wil dat de kinderen spelenderwijs leren. “Met plezier leer je het meest. Dan zijn de kinderen zich minder bewust van het aantal herhalingen dat nodig is om iets goed eigen te maken en dan wordt oefenen veel leuker en gaat hun motorische ontwikkeling met sprongen vooruit.”

 

Door het thuisgevoel dat Marieke creëerde, voelen naast kinderen, de volwassenen die voor therapie komen zich ook thuis. “Volwassenen komen vaak met rug-, nek-, bekken-, of schouderklachten of ademhalings- en slaapproblemen. Voor hen zijn de speeltoestellen misschien niet van toepassing, maar het rustgevende effect tijdens het verbeteren van hun houding of ademhaling als vanzelfsprekend wel!”

 

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen