Tandarts krijgt 'regelmatig' verzoek om gezonde of behandelbare tanden te trekken

donderdag 19 mei 2022
timer 2 min
'Bij ruim een kwart ging het om psychologische redenen, voornamelijk angst voor de tandarts.' (Foto: Shutterstock)

'Bij ruim een kwart ging het om psychologische redenen, voornamelijk angst voor de tandarts.' (Foto: Shutterstock)

68 procent van de tandartsen kreeg in de afgelopen drie jaar weleens het verzoek van een patiënt om een gezonde of goed behandelbare tand of kies te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van Dyonne Broers, dat verscheen in The Journal of the American Dental Association (JADA), in samenwerking met de KNMT.

Het verzoek van een patiënt aan de tandarts om een gezonde of goed behandelbare tand of kies te trekken, is een 'regelmatig voorkomende vraag' in de praktijk, concludeert tandarts-onderzoeker Broers in het artikel ‘Financial, psychological, or cultural reasons for extracting healthy or restorable teeth’ in JADA. De helft van de tandartsen die te maken had met verzoeken tot extractie op niet-tandheelkundige gronden, kreeg dergelijke verzoeken in de onderzoeksperiode zes of meer keer tot soms wel dertig keer.

Financiële en psychologische redenen

Meestal lagen er financiële en psychologische redenen ten grondslag aan het verzoek van de patiënt. Bij bijna de helft ging het om financiële redenen. Trekken is immers goedkoper dan restaureren van een element. Bij ruim een kwart ging het om psychologische redenen, voornamelijk angst voor de tandarts. Bij zo’n 20 procent ging het om een combinatie van financiële en psychologische redenen. Driekwart van de tandartsen ging in op het verzoek tot extractie van een gezond element, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts vier procent had achteraf spijt van deze beslissing.

Meer aandacht in onderwijs

Het extraheren van gezonde elementen roept de nodige discussie op. Het is in strijd met het ethische uitgangspunt om zoveel mogelijk gezond tandweefsel te sparen en er ontbreekt een wettelijke basis voor. Volgens het artikel zijn tandartsen in theorie terughoudend om gezonde elementen te trekken, maar gaan ze in de praktijk toch vaak akkoord, met name als de patiënt een andere behandeling niet kan financieren. Broers adviseert om in het tandheelkunde-onderwijs aandacht te besteden aan het trekken van gezonde tanden en kiezen, zodat studenten leren wat wel en niet toelaatbaar is.

Links: JADA, Financial, psychological, or cultural reasons for extracting healthy or restorable teeth’ en KNMT, Verzoek om gezonde en goed behandelbare tanden te trekken is geen uitzondering

niemand laat voor zijn plezier gezonde tanden, of kiezen trekken. Misschien kunnen ze beter eens naar de prijzen kijken wat wel en niet toelaatbaar is. €800 voor een wortelkanaalbehandeling trekken €50 dus ja als je weinig geld hebt, en pijn blijven er weinig opties over

Mee eens ik val onder bewindvoerder en niet veel te makkelijk dus nu 4 behandelingen gehad en €800 lichter ..

En ik verga nogsteeds van de pijn!!!

Dus ben nu in overleg met Bewind of er toch iets mogelijk is kwa me verzekering om toch alles maar te laten trekke. En te gaan voor kunststof gebit

Ik kan de wortelkanaal behandeling niet betalen a €800 ,heb tandarts trauma ,wil daarom alles liever laten trekken onder narcose, en dan een kunstgebit. Hoe regel je zoiets, waar zit een tandarts die meeleeft met mensen die om Dit soort redenen wel meewerken, uiteindelijk wil iedereen een pijnloze en betaalbare glimlach.

Beste Mara,

Wat ontzettende vervelend te moeten lezen dat je een trauma hebt meegemaakt.
Daarnaast begrijp ik dat je de kosten voor de tandarts niet kunt betalen en het liefst een prothese zou willen.
Graag wil ik je als professional wat op weg helpen.
Mocht je uit de gemeente Rotterdam komen dan kan je via de website van de Sociale Tandarts aanmelden voor een eventuele aanmerking. Het nadeel is alleen wel dat de behandelingen onder narcose ook daar niet kosteloos zijn helaas vermoed ik nergens behalve het ziekenhuis maar daar staan wachtlijsten en zal je het eigen risico weer krijgen. Tja wie heeft het allemaal bedacht zou je denken. Alle andere zaken die zijn eventueel mogelijk via de Sociale Tandarts. De volledige prothese kan vanuit de basis verzekering vergoed worden met een kleine bijdrage. Die is natuurlijk voor iemand die het niet heeft nog heel fors maar nog altijd beter dan het volledige bedrag. Daarnaast is het goed om even te kijken of je bij je bewind mocht dit van toepassing zijn iets voor elkaar kunt krijgen en anders bij de gemeente waar je woonachtig bent. Vele gemeenten hebben fondsen om dit te kunnen betalen. Ik hoop dat ik je enigszins wat op weg heb weten te helpen.
Ik wens je heel veel beterschap.
Groetjes Nora (MyDent)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

‘Het laatste verzoek’: een spannend verhaal dat blijft boeien

12 dec 2023 timer3 min

Opvallend veel artsen zijn bekend als schrijver. U kent ze zeker: Simon Vestdijk, Jan Jacob Slauerhoff, Willem…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag – ook in de mondzorg: ‘Een strakker jasje zou je leuker staan’

24 mei 2023 timer3 min

Grensoverschrijdend gedrag. Helaas is het ook in de tandartsenpraktijken een veelvoorkomend fenomeen. Bij…

Lees verder »
www.kleingeluk.nu
person_outlineBlog

Doodgewoon, leven met de dood. Praten over ziekte, afscheid en dood.

8 dec 2021 timer4 min
Er is een grote roze olifant. Zij zit in de wachtkamers, zij zit bij de talkshows, zij staat in de kranten, zij…
Lees verder »
Martin Appelo: ‘De Terugkeer van Thanatos’
person_outlineBlog

Moedig boek over ‘dood en leven’: ‘De gezondheidszorg investeert vaak in lost cases’

1 dec 2021 timer5 min
Een goede vriendin van mij is bewust niet gevaccineerd. Ze is de 75 voorbij en als haar lichaam de infectie niet…
Lees verder »
person_outlineBlog

Een kwestie van dood en leven

1 jun 2021 timer5 min
Het boek ‘Een kwestie van dood en leven’ is geschreven door Irvin en Marilyn Yalom. Het beschrijft de terminale…
Lees verder »