Intervisie voor zorgondernemers: ‘Aandacht voor persoonlijke groei is katalysator voor succes’

woensdag 19 januari 2022
timer 4 min
Abeba Mulugheta (Foto: AlloMedics)

Abeba Mulugheta (Foto: AlloMedics)

Abeba Mulugheta, oprichtster van AlloMedics, pleit voor intervisie voor initiatiefnemers van startups in de zorg. ‘Door met elkaar te delen en te luisteren, leer je op verschillende manieren hoe met problemen om te gaan.’

Als huisarts doe ik diensten op de huisartsenpost. Vorig jaar werd ik gebeld door een lid van de calamiteitencommissie, omdat een patiënt die ik had gezien drie dagen later op de IC was beland. Natuurlijk was dit voor de patiënt verschrikkelijk, maar ook als huisarts gaat het je niet in de koude kleren zitten. Toevallig moest ik twee uur na het ontvangen van dat bericht weer dienst op de post doen. De onzekerheid die ik voelde was verschrikkelijk, maar toch moesten er weer patiënten worden gezien. Vooral doorgaan, crisis of geen crisis.

'Gevoel van crisis'

Het gevoel van crisis is volgens mij ook herkenbaar voor ondernemers. Hierdoor zie ik meer overeenkomsten tussen artsen en ondernemers dan ik voorheen dacht. Zoals ik artsen ken, werken zij bijna altijd naar een bepaald doel en hebben zij ongekende focus. Daarnaast hebben artsen talloze communicatievaardigheden; ze zijn kort en bondig naar collega’s, maar vol empathie en geduld naar patiënten. Verder staan ze bekend om hun gezonde dosis doorzettingsvermogen en veerkracht en het zijn zowel leiders als teamplayers. Onder hoge druk presteren artsen goed. Er zit systematiek in hun denken en ze kunnen snel onderbouwde keuzes maken. Uiteindelijk leidt dit tot gewenste uitkomsten, maar genoeg keren zal de keuze ook niet leiden tot gewenste uitkomsten. Allerlei factoren zijn dan aanwezig waar op dat moment mogelijk geen rekening mee gehouden kon worden. Ook dan gaat een arts door, want stoppen kan niet; andere patiënten wachten.

‘Intervisie als aanvulling op mentorgesprekken’

Een ondernemer is niet echt anders. Om een paar overeenkomsten te noemen: de verantwoordelijkheden, het moeten prioriteren, steeds effectief en duidelijk moeten communiceren, blijven focussen, strategisch denken. Ondertussen moet een ondernemer blijven sturen en vertrouwen op de eigen medewerkers, beslissingen nemen op basis van beperkte informatie waarna keuzes toch nog (onverwachts), direct of indirect, tot (on)gewenste uitkomsten leiden. 

Een verschil dat ik echter tussen artsen en ondernemers zie, is de mogelijkheid om te kunnen reflecteren. In beide beroepen is het, lijkt mij, van essentieel belang om ook persoonlijk te blijven groeien en ontwikkelen, vooral wanneer het misgaat. Na mijn calamiteit wilde ik alleen maar delen met mijn collega’s om te ventileren, voor begrip, herkenning en uiteindelijk ook om ervan te leren. Gelukkig is dit zowel in de opleiding tot huisarts als verder in de carrière geïntegreerd. Volgens mij zou intervisie een mooie aanvulling zijn op de, bij ondernemers gangbare, overleggen met mentors. Want als startende ondernemer merk ik, in mijn contact met andere startende ondernemers, dat er toch wel behoefte is om ervaringen te delen met gelijkgestemden.

‘Intervisie lost niet al je problemen op’

Intervisie biedt inzicht in onder andere het eigen functioneren en handelen. Waarom komt het bijvoorbeeld dat je steeds tegen bepaalde situaties aanloopt? Je lost met intervisie niet elkaars problemen op, want alleen jij weet hoe het probleem het beste voor jou op te lossen is. Maar door met elkaar te delen en te luisteren, leer je op verschillende manieren hoe met problemen om te gaan.

Een voorbeeld van een methode die tijdens de sessies wordt toegepast is de “roddelmethode”.  De inbrenger legt zijn probleem voor, draait zijn stoel om en de andere deelnemers zeggen hardop wat hun ideeën, oplossingen en/of adviezen zijn. De inbrenger mag niet reageren en is zo dus gedwongen om te luisteren naar wat de anderen denken. Dit kan nieuwe inzichten brengen of bewustwording van eigen handelen en geeft dus ook ruimte voor groei en verbetering. Om de kwaliteit van zo een sessie hoog te houden, is vaak een coach aanwezig die zorgt voor structuur binnen het zelfsturend groepsleerproces.

‘Intervisie voor zorgondernemers: ook meedoen?’

Arianna Huffington, oprichtster van the Huffington Post, zegt: “We need to accept that we won’t always make the right decisions, that we’ll screw up royally sometimes-understanding that failure is not the opposite of success, it’s part of success”. Volgens mij is aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling een katalysator voor succes. Als huisarts weet ik in ieder geval niet zonder intervisie te kunnen. Nu ben ik vooral nieuwsgierig naar het effect van intervisies met een groep andere startende ondernemers. Ben je benieuwd of intervisie ook iets voor jou is als startende ondernemer in de zorg? Mail naar info@allomedics.nl.

Meer lezen?

Met veel plezier lees ik het artikel. De boodschap van Abeba spreekt mij aan en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het delen met gelijkgestemden over wat er speelt zowel zakelijk als privé, groei waarborgt. Zelfkennis is in mijn beleving de bron van alle groei. Ik zal dan ook zeker contact opnemen om eens te sparren over de mogelijkheden om gelijkgestemden nóg meer bij elkaar te brengen en te begeleiden op professionele wijze. De combinatie tussen ondernemer en professional biedt legio kansen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Reuse, reduce, refill: de slimme watertap van Aquablu is de trend van 2023 in de gezondheidszorg

14 mrt om 09:34 uurtimer2 min

Zero-sugar, wel heel veel vitamines en mineralen. Met de duurzame water dispensers van Aquablu kunnen…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Jetse Heun: ‘Door Buurtdokters meer tijd voor band met patiënten’

6 mrt om 13:16 uurtimer4 min
Jetse Heun, praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Heun aan de Amsterdamse Bijlmerdreef, is sinds mei 2022…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Ondernemende praktijkmanager Elmer Bouwer: ‘We zijn een one stop shop voor brede gezondheidsvragen’

15 feb om 11:00 uurtimer3 min
Praktijkmanager Elmer Bouwer wil als een sociaal ondernemer bijdragen aan de oplossing van gezondheidsproblemen.…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Tandartspraktijk Ria van der Meer: ‘Anders dan de gemiddelde tandarts’

10 feb om 10:45 uurtimer5 min
Tandartspraktijk Surhuisterveen - Ria van der Meer was de eerste praktijk in Friesland die zich aansloot bij het…
Lees verder »
person_outlineBlog

Een financieel gezonde praktijk? Ga op de stoel van de zorgondernemer zitten

9 jan om 11:40 uurtimer5 min
Patiënten weer gezond maken en houden, dat zit helemaal ingebakken in het zorgverlenershart. Alleen, hoe zit het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Demondnietvergeten.nl: alle informatie over mondzorg voor kwetsbare ouderen op één website

28 nov 2022 timer4 min
Ouderen en mantelzorgers zijn zich meestal bewust van het belang van dagelijkse mondverzorging en mondgezondheid.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Bij innoveren hoort ook implementeren en heel veel leren

17 nov 2022 timer3 min
Komt dan nu eindelijk de digitale belofte los? Twintig jaar (!) geleden liet professor Van der Stelt zien dat…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Rico Bakker over ‘de kracht van een slecht idee’: ‘Associaties oproepen die een nieuw perspectief bieden’

15 nov 2022 timer4 min
Rico Bakker, keynote speaker bij Fysiopraktijk Anno Nu, helpt organisaties creatiever te worden, door creativiteit…
Lees verder »