Intervisie voor zorgondernemers: ‘Aandacht voor persoonlijke groei is katalysator voor succes’

woensdag 19 januari 2022
timer 4 min
Abeba Mulugheta (Foto: AlloMedics)

Abeba Mulugheta (Foto: AlloMedics)

Abeba Mulugheta, oprichtster van AlloMedics, pleit voor intervisie voor initiatiefnemers van startups in de zorg. ‘Door met elkaar te delen en te luisteren, leer je op verschillende manieren hoe met problemen om te gaan.’

Als huisarts doe ik diensten op de huisartsenpost. Vorig jaar werd ik gebeld door een lid van de calamiteitencommissie, omdat een patiënt die ik had gezien drie dagen later op de IC was beland. Natuurlijk was dit voor de patiënt verschrikkelijk, maar ook als huisarts gaat het je niet in de koude kleren zitten. Toevallig moest ik twee uur na het ontvangen van dat bericht weer dienst op de post doen. De onzekerheid die ik voelde was verschrikkelijk, maar toch moesten er weer patiënten worden gezien. Vooral doorgaan, crisis of geen crisis.

'Gevoel van crisis'

Het gevoel van crisis is volgens mij ook herkenbaar voor ondernemers. Hierdoor zie ik meer overeenkomsten tussen artsen en ondernemers dan ik voorheen dacht. Zoals ik artsen ken, werken zij bijna altijd naar een bepaald doel en hebben zij ongekende focus. Daarnaast hebben artsen talloze communicatievaardigheden; ze zijn kort en bondig naar collega’s, maar vol empathie en geduld naar patiënten. Verder staan ze bekend om hun gezonde dosis doorzettingsvermogen en veerkracht en het zijn zowel leiders als teamplayers. Onder hoge druk presteren artsen goed. Er zit systematiek in hun denken en ze kunnen snel onderbouwde keuzes maken. Uiteindelijk leidt dit tot gewenste uitkomsten, maar genoeg keren zal de keuze ook niet leiden tot gewenste uitkomsten. Allerlei factoren zijn dan aanwezig waar op dat moment mogelijk geen rekening mee gehouden kon worden. Ook dan gaat een arts door, want stoppen kan niet; andere patiënten wachten.

‘Intervisie als aanvulling op mentorgesprekken’

Een ondernemer is niet echt anders. Om een paar overeenkomsten te noemen: de verantwoordelijkheden, het moeten prioriteren, steeds effectief en duidelijk moeten communiceren, blijven focussen, strategisch denken. Ondertussen moet een ondernemer blijven sturen en vertrouwen op de eigen medewerkers, beslissingen nemen op basis van beperkte informatie waarna keuzes toch nog (onverwachts), direct of indirect, tot (on)gewenste uitkomsten leiden. 

Een verschil dat ik echter tussen artsen en ondernemers zie, is de mogelijkheid om te kunnen reflecteren. In beide beroepen is het, lijkt mij, van essentieel belang om ook persoonlijk te blijven groeien en ontwikkelen, vooral wanneer het misgaat. Na mijn calamiteit wilde ik alleen maar delen met mijn collega’s om te ventileren, voor begrip, herkenning en uiteindelijk ook om ervan te leren. Gelukkig is dit zowel in de opleiding tot huisarts als verder in de carrière geïntegreerd. Volgens mij zou intervisie een mooie aanvulling zijn op de, bij ondernemers gangbare, overleggen met mentors. Want als startende ondernemer merk ik, in mijn contact met andere startende ondernemers, dat er toch wel behoefte is om ervaringen te delen met gelijkgestemden.

‘Intervisie lost niet al je problemen op’

Intervisie biedt inzicht in onder andere het eigen functioneren en handelen. Waarom komt het bijvoorbeeld dat je steeds tegen bepaalde situaties aanloopt? Je lost met intervisie niet elkaars problemen op, want alleen jij weet hoe het probleem het beste voor jou op te lossen is. Maar door met elkaar te delen en te luisteren, leer je op verschillende manieren hoe met problemen om te gaan.

Een voorbeeld van een methode die tijdens de sessies wordt toegepast is de “roddelmethode”.  De inbrenger legt zijn probleem voor, draait zijn stoel om en de andere deelnemers zeggen hardop wat hun ideeën, oplossingen en/of adviezen zijn. De inbrenger mag niet reageren en is zo dus gedwongen om te luisteren naar wat de anderen denken. Dit kan nieuwe inzichten brengen of bewustwording van eigen handelen en geeft dus ook ruimte voor groei en verbetering. Om de kwaliteit van zo een sessie hoog te houden, is vaak een coach aanwezig die zorgt voor structuur binnen het zelfsturend groepsleerproces.

‘Intervisie voor zorgondernemers: ook meedoen?’

Arianna Huffington, oprichtster van the Huffington Post, zegt: “We need to accept that we won’t always make the right decisions, that we’ll screw up royally sometimes-understanding that failure is not the opposite of success, it’s part of success”. Volgens mij is aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling een katalysator voor succes. Als huisarts weet ik in ieder geval niet zonder intervisie te kunnen. Nu ben ik vooral nieuwsgierig naar het effect van intervisies met een groep andere startende ondernemers. Ben je benieuwd of intervisie ook iets voor jou is als startende ondernemer in de zorg? Mail naar info@allomedics.nl.

Meer lezen?

Met veel plezier lees ik het artikel. De boodschap van Abeba spreekt mij aan en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het delen met gelijkgestemden over wat er speelt zowel zakelijk als privé, groei waarborgt. Zelfkennis is in mijn beleving de bron van alle groei. Ik zal dan ook zeker contact opnemen om eens te sparren over de mogelijkheden om gelijkgestemden nóg meer bij elkaar te brengen en te begeleiden op professionele wijze. De combinatie tussen ondernemer en professional biedt legio kansen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Tandarts Jeffrey Knip (Keijzershof en Ackerswoude): 'Snelle groei dankzij gastvrijheid en goede beleving'

14 mrt om 13:15 uurtimer5 min

Jeffrey Knip opende in maart 2018 de Tandartspraktijk Keijzershof in de gelijknamige wijk in Pijnacker-Nootdorp…

Lees verder »
person_outlineBlog

Onnodige zorg: vooral in de communicatie gaat het vaak mis

13 mrt om 11:30 uurtimer4 min

Thieu Heijltjes is verrast over de resultaten van het onderzoek naar Onnodige Zorg door Patiëntenfederatie…

Lees verder »
Timo Hans Stress is een kunst www.timohans.nl
person_outlineBlog

Ga stress te lijf met ‘Stress is een kunst’

6 mrt om 16:00 uurtimer4 min
Het gebruikelijke recept als je last hebt van stress is rust. Maar is dat echt de beste therapie? In ‘Stress is…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Marnix van der Leest over de inzet van een regiearts: ‘Patiënten merken dat we meer ruimte hebben gecreëerd’

29 feb om 13:45 uurtimer5 min

Marnix van der Leest is huisarts bij Korte Geer, drie huisartsenpraktijken onder een dak in Leusden. De…

Lees verder »
Health Arena (Beeld: in4care)
mic_external_onInterview

In4care wil ‘Health Arena’s’ in heel Vlaanderen: ‘Radicale omslag naar preventie’

22 feb om 13:00 uurtimer5 min
Als het aan In4care vzw ligt worden in heel Vlaanderen zogeheten ‘Health Arena’s’ gerealiseerd: preventieve…
Lees verder »
flash_onNieuws

‘Therapie in eigen taal bij arbeidsmigranten voorkomt arbeidsuitval’

14 feb om 14:45 uurtimer3 min

Bijna één miljoen arbeidsmigranten zijn actief in Nederland, voornamelijk in sectoren zoals logistiek,…

Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »