Stoppen met uw praktijk. De aandachtspunten

donderdag 24 augustus 2023
timer 4 min
Sleuteloverdracht

De overdracht van de praktijk - en wat daarbij komt kijken. (Foto:Shutterstock)

Overweegt u om te stoppen met uw praktijk? Het is een grote beslissing die veel huisartsen en tandartsen op een bepaald punt in hun carrière nemen. Misschien nadert u de pensioengerechtigde leeftijd, voelt u zich uitgeput of wilt u gewoon meer tijd hebben voor andere interesses en activiteiten. Wat uw redenen om te stoppen ook zijn, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de fiscale en financiële aandachtspunten bij het stoppen van uw praktijk. We zetten ze in deze blog voor u op een rij.

De fiscale aspecten van stoppen met uw praktijk

Het is allereerst van belang of u uw praktijk in de vorm van een bv of een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma drijft. Hier komt namelijk een onderscheid in belastingheffing uit voort. Met uw bv (of nv) valt u onder de vennootschapsbelasting. Met de overige genoemde ondernemingsvormen valt u onder de inkomstenbelasting ook wel winst uit onderneming genoemd.

Opgebouwde goodwill

Wat gebeurt er op het moment dat u, uw onderneming overdraagt? Dan wordt u geacht uw onderneming te staken en moet de stakingswinst bepaald worden. Deze winst wordt bijvoorbeeld bepaald door de door u opgebouwde goodwill. Goodwill is de waarde van uw reputatie, klantenkring en andere immateriële activa die inherent zijn aan uw praktijk. Bij verkoop van uw praktijk kan er sprake zijn van belastingheffing over deze goodwill. Het is belangrijk om dit tijdig te bespreken met een fiscaal adviseur, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Lees ook de blog: Goodwillfonds voor huisartsen bestaat niet meer Goodwillfonds voor huisartsen bestaat niet meer (alex-andre.nl)

Doorschuifregeling naar nieuwe ondernemer

Binnen de inkomstenbelasting bestaat er een regeling (Doorschuiven naar een nieuwe of bestaande onderneming (Belastingdienst.nl)) waarmee u, uw praktijk gemakkelijk door kunt schuiven. Een voorwaarde hieraan is dat de persoon aan wie u de ondernemer overdraagt (cq doorschuift) al 3 jaar in dienst is bij uw onderneming. Het voordeel van deze regeling is dat ervanuit wordt gegaan dat de balans van de onderneming vrijwel 1 op 1 doorgezet kan worden. Uw onderneming wordt dus niet gestaakt.

Uw praktijk overdragen aan familie

Wilt u uw praktijk graag overdragen aan uw kind of een ander familielid, dan kan het de moeite waard zijn om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor de 'Bedrijfsopvolgingsregeling' (BOR) (Erfbelasting en schenkbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling (Belastingdienst.nl)). Deze regeling kan ervoor zorgen dat uw kinderen/familieleden minder erfbelasting of schenkbelasting hoeven te betalen bij overdracht van uw onderneming aan uw kinderen of andere directe familieleden.

Afwikkeling schulden bij overdracht 

Een ander aandachtspunt bij overdracht van de praktijk is de afwikkeling van eventuele schulden en leningen, zoals u debiteuren en crediteuren maar ook voorraden Het is belangrijk om deze zaken goed te regelen voordat u uw praktijk overdraagt of verkoopt. U wilt immers niet verantwoordelijk blijven voor schulden die na uw vertrek ontstaan zijn.

Financiële overwegingen bij het stoppen van uw praktijk

Naast de fiscale aspecten zijn er ook financiële overwegingen bij het stoppen van uw praktijk. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van uw financiële situatie na het stoppen met werken. Heeft u genoeg pensioen opgebouwd om comfortabel van te kunnen leven? Zijn er nog andere inkomstenbronnen waar u op kunt rekenen? Het kan verstandig zijn om een financieel planner in de arm te nemen die u kan helpen bij het maken van een gedegen financieel plan voor uw pensioen.

Is de waarde van uw praktijk genoeg voor pensioen?

Daarnaast moet u ook nadenken over de waarde van uw praktijk en hoe deze zich verhoudt tot uw pensioendoelen. Als de waarde van uw praktijk niet voldoende is om aan al uw financiële behoeften te voldoen, kunt u overwegen om aanvullende maatregelen te nemen, zoals het investeren in andere beleggingen of het aangaan van een samenwerking met een andere praktijk.

Overdracht soepel laten verlopen

Het is belangrijk om uzelf goed voor te bereiden op het stoppen of overdragen van uw praktijk. Dit kan onder meer inhouden dat u tijdig begint na te denken over wie uw taken zal overnemen en hoe u dit proces soepel kunt laten verlopen. Het kan ook betekenen dat u juridische documenten moet opstellen, zoals een bedrijfsovereenkomst of een samenwerkingsovereenkomst. Download de praktische checklist: Praktijkoverdracht Checklist-praktijkoverdracht | Alexandré Finance (alex-andre.nl) We raden u ook contact te zoeken met andere huisartsen of tandartsen die al met pensioen zijn gegaan of die hun praktijk hebben overgedragen. Deze mensen kunnen waardevolle inzichten en advies bieden, gebaseerd op hun eigen ervaringen.

Conclusie: bereid uw overdracht goed voor

Concluderend, het stoppen met uw praktijk vereist zorgvuldige planning en voorbereiding, vooral als het gaat om de fiscale en financiële aspecten. Het is belangrijk om vroegtijdig professioneel advies in te winnen van een fiscaal adviseur en een financieel planner. Zij kunnen u helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en ervoor zorgen dat u optimaal kunt genieten van uw welverdiende pensioen. Dus ga aan de slag, plan uw toekomst en maak uw dromen waar!

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden om uw praktijk over te dragen.  Download dan gratis de whitepaper praktijkovername (Whitepaper Overnames huisartsenpraktijken | Alexandré Finance (alex-andre.nl)). 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Maak van praktijkoverdracht een doorslaand succes

17 nov 2023 timer5 min

Praktijkoverdrachten zijn aan de orde van de dag, maar verlopen vaak ook moeizaam. Of je nu verkoopt aan een…

Lees verder »
mic_external_onInterview

‘De Groene Tandarts’ in Zwolle: ‘Probeer zelf de wereld een beetje mooier te maken’

25 apr 2023 timer5 min

Robbert Eenkhoorn nam in september 2022 een tandartspraktijk over in Zwolle-Assendorp. Hij noemt zijn praktijk…

Lees verder »
Margreet Teelken en Heleen Sijtsema van 'Havendokters'
mic_external_onInterview

Startende Havendokters (Assen): ‘De droom van de eigen praktijk kwam toch terug, tegen wil en dank’

2 jun 2022 timer5 min
Havendokters is de nieuwe praktijk van huisartsen Margreet Teelken en Heleen Sijtsema nabij het centrum van Assen…
Lees verder »
THOON voert actief campagne tegen huisartsentekort
flash_onNieuws

Thoon wil met actieve campagne huisartsen in Twente werven: ‘Nog meer proactief en inzetten op persoonlijk contact’

12 mei 2022 timer4 min

Wiyanti Nieuweweme is projectleider praktijkdienstverlening bij de Twentse Huisartsen Onderneming Oost…

Lees verder »

Meer grip op het overnameproces: de vier fases van praktijkovername

26 apr 2022 timer5 min
Droom je ook wel eens van een eigen praktijk? Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? In dit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Vijf redenen waarom huisartsen eerder stoppen: ‘We zijn de spin in het web van een disfunctioneel systeem’

14 apr 2022 timer4 min
Waarom verlaten jonge huisartsen voortijdig het vak? In een analyse in de Volkskrant worden vijf redenen genoemd,…
Lees verder »
person_outlineBlog

Stoppen is lastig – helemaal als er geen opvolgers zijn

13 apr 2022 timer3 min
Als je iets vele jaren doet is stoppen niet altijd gemakkelijk. Ik durf zelfs te beweren dat stoppen vaak…
Lees verder »